Actorul Omar Sharif a fost înmormântat la Cairo. Mesajele de rămas bun ale artiştilor: „A fost cel mai faimos egiptean de la Tutankhamon şi până în prezent“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Sharif a jucat în peste 100 de filme şi producţii de televiziune FOTO Getty Images
Omar Sharif a jucat în peste 100 de filme şi producţii de televiziune FOTO Getty Images

Actorul de origine egipteană Omar Sharif, care a murit vineri, 10 iulie, la vârsta de 83 de ani în urma unui infarct, a fost înmormântat în cadrul unei ceremonii care a avut loc la marea moschee Mushir Tantawi din Cairo, Egipt, sicriul său fiind învelit în steagul egiptean şi voal negru, scrie Mediafax.

Omar Sharif a fost înmormântat. Fost ministru egiptean: „Nu va mai exista un altul. A fost unic“

Printre cei care şi-au luat rămas bun de la starul cinematografiei s-au numărat actorul Hussein Fahmy, precum şi fostul ministru egiptean Zahi Hawas, ambii prieteni apropiaţi ai artistului, notează BBC.

Fahmy l-a descris pe Omar Sharif drept „un om care a iubit Egiptul şi a reprezentat arta egipteană în cea mai bună formă“. „O persoană a cărei lipsă o vom simţi pentru multă vreme“, a precizat Fahmy pentru BBC. 

La rândul lui, Hawas, un arheolog cunoscut, şi-a exprimat regretul că „a pierdut un prieten apropiat, în timp ce lumea a pierdut un mare actor.“ „Ca star de cinema, nu va mai exista un altul. A fost unic“, a declarat Hawas. 

De asemenea, mai mulţi actori locali au participat la funeraliile lui Omar Sharif, printre care Gamil Rateb şi Khaled Nabawy. Potrivit unor surse din presa străină, citate de Mediafax, Omar Sharif a fost înmormântat la cimitirul El Sayada Nafisa, din sudul oraşului Cairo.

  

Omar Sharif a fost înmormântat. Barbra Streisand: „A fost un egiptean mândru“

Odată cu vestea morţii, staruri din întreaga lume i-au adus un omagiu lui Sharif, care a fost diagnosticat cu Alzheimer la începutul acestui an. 

Actriţa, regizoarea şi cântăreaţa Barbra Streisand l-a descris pe cel alături de care a jucat în filmul „Funny Girl“ (1968) ca fiind „arătos, sofisticat şi fermecător“. „Omar a fost un egiptean mândru, a fost prima mea sursă de inspiraţie pentru un rol principal în film. Mă simt norocoasă că am avut ocazia să lucrez cu el şi sunt tristă să aflu de dispariţia sa“, a spus Streisand, citată de Mediafax. 

Condoleanţe au fost transmise şi de actorul şi regizorul spaniol Antonio Banderas, acesta afirmând că a pierdut „un mare prieten“, căruia îi va simţi lipsa pentru totdeauna.

Sir Roger Moore i-a adus un omagiu lui Sharif pentru rolul pe care acesta l-a realizat în „Lawrence al Arabiei/ Lawrence of Arabia“, în 1962, pentru care a primit Globul de Aur. „Cadrul minunat în care Omar Sharif este introdus în film m-a urmărit ani întregi. Un film genial şi un actor excelent. I se va simţi lipsa“, a notat acesta pe contul său de Twitter.

Potrivit news.sky.com, James Cameron-Wilson, editorul executiv al Film Review Annual, a spus că Omar Sharif a fost probabil „cel mai faimos egiptean de la Tutankhamon şi până în prezent“. „A fost o veritabilă legendă“, a mai spus Cameron-Wilson.

La rândul său, actorul Josh Gad şi-a exprimat pe contul său de Twitter tristeţea la vestea decesului lui Omar Sharif. „Am crescut cu Lawrence şi Jivago. O moştenire cu multiple pelicule clasice atemporale.“

„Îţi mulţumesc #OmarSharif - îţi mulţumesc pentru inteligenţa, eleganţa şi stilul tău. Ai lăsat o amprentă de neşters în cinema“, a scris şi actorul Matthew Modine pe Twitter.

Omar Sharif a fost înmormântat. Peter O'Toole îi spunea „Fred“

Actorul de origine egipteană Omar Sharif, care a murit vineri, 10 iulie, în urma unui infarct, a fost o legendă a cinematografiei şi televiziunii internaţionale, jucând în peste 100 de filme, dar şi în producţii TV. Omar Sharif, pe numele real Michel Shalhoub, s-a născut în Alexandria, într-o familie melkită greco-catolică din Liban, ulterior el convertindu-se la religia islamică. Acesta s-a implicat în afacerile cu cherestea ale familiei înainte de a merge la Londra pentru a studia la Academia Regală de Artă Dramatică.

Debutul cinematografic şi l-a făcut în filmul egiptean „Devil of the Sahara“, din 1954, şi a devenit aproape imediat un star în ţara sa. Totuşi, adevărata faimă avea să o cunoască în momentul în care regizorul David Lean l-a distribuit în clasicul „Lawrence al Arabiei/ Lawrence of Arabia“ (1962), interpretarea pentru care a fost recompensat cu două Globuri de Aur şi o nominalizare la Oscar. Regretatul Peter O'Toole, care l-a jucat pe TE Lawrence în filmul ce are în palmares mai multe statuete Oscar, considera numele lui Sharif ridicol şi a insistat să-i spună „Fred“. Curând, cei doi au devenit prieteni foarte buni. 

image

Peter O'Toole şi Omar Sharif, în filmul „Lawrence of Arabia“

Ulterior, David Lean i-a oferit lui Sharif rolul principal într-un alt film-cult, „Doctor Zhivago“ (1965), unde l-a interpretat pe medicul prins în Revoluţia Rusă, pentru care a primit un Glob de Aur. Artistul urma o rutină zilnică prin care îşi ascundea trăsăturile egiptene şi a recunoscut că acel rol l-a adus în pragul unei căderi nervoase. 

Printre rolurile notabile se numără şi cel din „Funny Girl“, unde a jucat alături de Barbra Streisand, şi cel din „The Tamarind Seed“, unde a fost iubitul lui Julie Andrews. De asemenea, Sharif a interpretat câteva figuri marcante, printre care Genghis Khan şi revoluţionarul argentinian Che Guevara. Omar Sharif a fost recompensat cu un premiu César pentru cel mai bun actor în 2004, pentru „Domnul Ibrahim şi florile Coranului“.

image

Omar Sharif, alături de Julie Christie, în „Doctor Zhivago“

Sharif şi soţia sa, Faten Hamama, au realizat mai multe filme împreună, printre care provocatoarea melodramă „Sleepless“ (1957) şi o versiune cinematografică a clasicului „Anna Karenina“, intitulată „The River of Love“ (1960). Celebrul actor a jucat în peste 100 de producţii. Printre filmele în care Omar Sharif s-a făcut remarcat se numără şi „Rolls Royce-ul galben/ The Yellow Rolls-Royce“ (1964), „Capcana/ Behold a Pale Horse“ (1964), „Genghis Khan“ (1965) şi „Mayerling“ (1968), potrivit Mediafax.

Omar Sharif a fost înmormântat. Unul dintre cei mai buni jucători de bridge din lume

Deşi a jucat în zeci de filme, cariera şi faima au trecut în plan secund, Omar Sharif devenind un obişnuit al cazinourilor şi unul dintre cei mai buni jucători de bridge din lume, clasat în top zece. La un moment dat, Sharif a declarat că a fost „întotdeauna cu un film în urma datoriilor.“ Presa străină a scris că a pierdut o vilă de pe insula spaniolă Lanzarote, în valoare de patru milioane de lire sterline, într-un joc de bridge din 1970.

Jocurile de noroc şi-au pus amprenta adânc pe cariera sa, iar în 2004, legendarul actor a declarat că a încetat să facă filme atunci când proprii săi nepoţi au început să râdă de producţiile proaste în care accepta să apară. „M-am oprit din a face filme, deoarece în ultimii 25 de ani am făcut o mulţime de mizerii pentru că aveam datorii tot timpul“, spunea Sharif, citat de „The Telegraph“.

Ultima parte a vieţii, actorul şi-a petrecut prin hoteluri, iar fiul său spunea că artistul se simţea „nesigur“ atunci când ieşea afară, motiv pentru care refuza să iasă din camera lui. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite