A murit muzicianul Charles Aznavour

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Charles Aznavour a fost numit „omul cu o mie de cântece“ FOTO Getty Images
Charles Aznavour a fost numit „omul cu o mie de cântece“ FOTO Getty Images

Celebrul interpret şi compozitor francez de origine armeană Charles Aznavour a murit la vârsta de 94 de ani, a anunţat reprezentantul artistului, potrivit BBC.

Actorul, compozitorul şi interpretul Charles Aznavour, ultimul „grand“ al cântecului francez, a murit  în noaptea de duminică spre luni la domiciliul său din Alpilles (sudul Franţei), au anunţat pentru AFP agenţii săi.

La o vârstă la care cei mai mulţi artişti sunt retraşi demult din lumina reflectoarelor, Aznavour a continuat să străbată lumea cântându-şi melodiile de dragoste. Cel mai cunoscut cântăreţ francez la nivel mondial revenise recent dintr-un turneu în Japonia, după ce în această vară a fost constrâns să anuleze mai multe concerte din cauza unei fracturi de humerus în urma unei căderi. În luna noiembrie, cântăreţul de origine armeană urma să înceapă un turneu în Franţa şi Elveţia. 

La 60 de ani, când deja era un veteran al industriei muzicale, artistul se amuza când venea vorba de pensionare. „Noi, armenii, trăim mult. Voi ajunge la 100 de ani şi voi lucra cel puţin până la 90 de ani“, declara pe atunci pentru New York Times. 

„Franţa şi lumea întreagă e în doliu“

Charles Aznavour, care a fost cap de afiş timp de 60 de ani în întreaga lume, a fost numit de către cei care i-au deplâns pierderea „un simbol“, „patriarhul cântecului francez“ şi „conştiinţa politică a Armeniei“, potrivit News.ro.

Actriţa Brigitte Bardot (84 de ani) a declarat: „Era As-ul nostru nemuritor. As-ul nostru între poeţi. As-ul cântecului francez. As-ul nostru în popularitate. As-ul nostru al ambasadorilor talentului în lume. Va rămâne As...navour pentru totdeauna“.

„Sunt foarte tristă, pentru că Charles era un rege, patriarhul cântecului francez, el va merge în paradisul cântăreţilor. El reprezenta cântecul francez în lumea întreagă...“, a declarat pentru RTL Mireille Mathieu, care a precizat şi că „Franţa întreagă şi lumea întreagă este în doliu“.

Moartea legendei cântecului francez a emoţionat şi lumea politicii, care îl plânge pe Charles Aznavour. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a scris pe Twitter: „Profund francez, ataşat visceral de rădăcinile sale armene, recunoscut în lumea întreagă, Charles Aznavour va fi însoţit de bucuriile şi tristeţile a trei generaţii. Capodoperele sale, timbrul său, strălucirea lui unică îi vor supravieţui mult timp de acum“. 

Şi fostul preşedinte al Franţei, Francois Hollande, a transmis un mesaj de condoleanţe: „Din Erevan până la Paris, el a cântat în toate oraşele lumii, pentru dragoste şi libertate. Charles Aznavour tocmai îşi ia adio, dar pentru noi, el va fi mereu pe scenă“. 

Marine Le Pen, preşedinte al Frontului Naţional, l-a descris pe Aznavour drept „un imens cântăreţ şi un poet incomparabil“, care a lăsat moştenire „un repertoriu de o inegalabilă bogăţie“. 

„Am făcut o carieră nesperată“

Născut în 1924, la Paris, din părinţi armeni, Shahnhour Varinag Aznavourian, cunoscut sub numele de Charles Aznavour, şi-a început cariera artistică la vârsta de 9 ani, cochetând cu actoria. 

În adolescenţă alege să devină cântăreţ, iar în 1946 este descoperit de marea Edith Piaf, pe care o şi acompaniază în turneele ei din Franţa şi Statele Unite.

Anul 1956 a marcat un prim pas important în viaţa cântăreţului. După un recital la Casablanca, reacţia publicului a fost incredibilă şi l-a propulsat pe Aznavour la rangul de star internaţional. Pentru premiera sa la Olympia, Aznavour a scris melodia „Sur ma vie“ (1956), care devine astfel primul sau mare şlagăr, scrie cinemagia.ro. 

„Omul cu o mie de cântece“, Charles Aznavour rămâne în memoria admiratorilor pentru interpretările sale inegalabile ale pieselor „La Bohème“, „Mes Emmerdes“, „Ave Maria“, „Il Faut Savoir“, „Tu T’laisses Aller“, „La Mamma“, „Et Pourtant“, „For Me Formidable“, „Tous Les Visages de l'Amour“, „Hier Encore“, „Les Jours Heureux“, „Que C'est Triste“, „Non, Je N'ai Rien Oublié“,  „Toi et moi“, „Le Temps“, „Emmenez-Moi“, „Ils Sont Tombes“.

În paralel cu cariera de cântăreţ, Charles Aznavour a apărut şi în peste 60 de filme. Prima sa apariţie importantă pe marile ecrane se produce în filmul lui François Truffaut' „Tirez sur le pianiste“ (1960). În acelaşi an apare şi în „Un taxi pour Tobrouk“, de Denys de La Patellière, şi în „Le Passage du Rhin“, de André Cayatte.

„Am făcut o carieră nesperată, dar exemplară“, s-a confesat „Sinatra francez“ pentru AFP. „Totul este o chestiune de noroc“. De şansă, dar şi de talent şi voinţă, pentru că a trebuit să lupte de la începuturile sale pentru a se impune, cu talia, fizicul şi vocea atipice, înainte de a ajunge cap de afiş. Dar a reuşit, iar realizările sale au fost uimitoare. El a scris peste 1000 de cântece şi le-a cântat în franceză, armeană, engleză, germană, italiană, spaniolă şi idiş. Potrivit estimărilor, a vândut peste 200 de milioane de albume. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite