A murit Michel Piccoli, unul dintre cei mai prolifici actori francezi

A murit Michel Piccoli, unul dintre cei mai prolifici actori francezi

Michel Piccoli FOTO news.ro

Michel Piccoli, unul dintre cei mai prolifici actori francezi, cunoscut pentru filme ca „Le mépris“, „Les choses de la vie“ şi „Habemus papam“, a murit la vârsta de 94 de ani, potrivit unui anunţ făcut luni de familia sa şi citat de Le Figaro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Piccoli, care a lucrat între alţii cu regizorii Jean-Luc Godard, Claude Sautet, Luis Buñuel, Jean Renoir şi Alfred Hitchcock, a murit pe 12 mai, scrie news.ro. 

Născut la Paris, pe 27 decembrie 1925, Michel Piccoli a jucat în peste 230 de filme, într-o carieră de opt decenii. În plus, a fost actor de teatru şi televiziune.

Primul rol important a fost al unui miner în drama socială „Le point du jour“ (1949) a lui Louis Daquin.

În 1980, a fost premiat la Cannes pentru rolul din „Salto nel vuoto” al lui Marco Bellochio, şi, doi ani mai târziu, la Berlin, pentru „Une étrange affaire“ al lui Pierre Garnier-Deferre. Deşi de patru ori nominalizat la premiile Cesar (film) şi de două ori la premiile Moliere (teatru), nu a primit niciunul dintre aceste trofee.

Ultimul rol important al lui Piccoli a fost în „Habemus Papam” al lui Nanni Moretti, care a avut premiera la Cannes în 2011 şi i-a adus apoi actorului un trofeu David di Donatello. 

„Când joci, trebuie să te detaşezi de tine şi să rămâi foarte încrezător în personajul pe care îl interpretezi“, spunea el într-un interviu acordat revistei Telerama în 2011.

În teatru, unde a debutat în anii 1940, a jucat în spectacole bazate pe texte ale lui Strindberg, Ibsen, Kleist, Cehov, Schnitzler, Moliere, Marivaux şi Paddy Chayefesky.

Michel Piccoli a fost şi regizor. A semnat trei lungmetraje. Ajutat de Gilles Jacob, si-a scris memoriile - „J'ai vecu dans mes reves“ - publicate în 2017.

Piccoli s-a căsătorit în 1954 cu actriţa Eléonore Hirt, cu care a avut o fiică, Anne-Cordelia. El a mai fost căsătorit cu Juliette Greco, între anii 1966 şi 1977, şi cu scenarista Ludivine Clerc, din 1978.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: