A murit Marie Laforêt, „fata cu ochii de aur“ care i-a fost parteneră lui Alain Delon în „Plein soleil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marie Laforêt
Marie Laforêt

Cântăreaţa şi actriţa de origine franceză Marie Laforêt, cunoscută pentru piese precum „Vendanges de l’amour“ şi „Viens, viens“ şi rolurile din „Plein soleil“ şi „Fille aux yeus d’or“,  a murit pe 2 noiembrie la vârsta de 80 de ani.

Marie Laforêt a murit în reşedinţa sa din Genolier, Elveţia, potrivit unui anunţ făcut de familie pentru AFP, citată de News.ro

Pe numele real Maïténa Marie Brigitte Doumenach şi poreclită „fata cu ochii de aur“, Marie Laforêt s-a născut pe 5 octombrie 1939, la Soulac-sur-Mer, Franţa. 

La vârsta de trei ani a fost violată de un vecin, dezvăluire pe care a făcut-o abia 35 de ani mai târziu, când a precizat şi că această traumă a determinat-o să-şi aleagă o carieră publică, dorind în acelaşi timp să-şi depăşească timiditatea.  

„Timp de zeci de ani mi-a fost imposibil să vorbesc despre acest lucru. Dacă nu aş fi fost violată nu m-aş fi expus niciodată publicului aşa cum am făcut-o. Era împotriva timidităţii mele naturale. Am ales o carieră care să-mi ofere posibilitatea de a-mi exprima sentimentele“, spunea Marie Laforêt potrivit rfi.fr.

Marie Laforêt, despre Alain Delon: „E plin de el şi gol pe dinăuntru“

Cariera ei a început din întâmplare în 1959, când a înlocuit-o pe sora ei în ultima clipă într-un concurs de talente, „Naissance d'une étoile/ Naşterea unei stele“, pe care s-a întâmplat să-l şi câştige. A fost remarcată imediat de regizorul Louis Malle, care a distribuit-o în „Liberté“, film care însă nu a mai fost lansat niciodată. 

image

Astfel, debutul pe marile ecrane a venit în 1960 alături de Alain Delon în „Plein soleil“, de René Clément. 

Totuşi, Marie Laforêt nu a rămas cu amintiri frumoase de la filmările cu Delon, aşa cum avea să mărturisească în 2004: „El nu este amuzant, nu este nici inteligent. E plin de el şi gol pe dinăuntru“. 

Această apariţie a făcut-o foarte populară, iar la scurt timp s-a căsătorit cu regizorul Jean-Gabriel Albicocco, care a distribuit-o în producţiile sale, printre care „La Fille aux Yeux d'Or“ (1961), inspirat din scrierea lui Balzac, care a devenit şi porecla ei, „Le Rat d'Amérique“ (1963), unde apare alături de Charles Aznavour, şi „Saint Tropezi Blues“, în care a şi cântat, deschizându-şi astfel un nou drum artistic - muzica. 

Lumea o aprecia, ea se simţea ruşinată

Primul ei hit a fost „Les Vendanges de l'Amour“ (1963). Cântecele ei au oferit o alternativă poetică tandră, mai matură, la melodiile yé-yé din Franţa acelui timp. 

Marie Laforêt a mai lansat cu succes şi melodii precum „Viens, Viens“, un cover al hit-ului german „Rain Rain Rain“, „Il a neigé sur Yesterday“, o baladă despre ruptura grupului Beatles, „Ivan, Boris et moi“, „Viens sur la montagne“, „Marie douceur, Marie colère“, „Que calor la vida“.

Marie Laforêt a mai jucat în filmele „Joyeuses Pâgues“, „Flic ou voyou“, cu Jean-Paul Belmondo, „Les morfalous“, „La chasse a l’homme“, „Tangos, l’exil de Gardel“. 

Cariera mea a fost construită din şanse şi sfârşituri, însă viaţa mea a fost plină de la început şi până la sfârşit Marie Laforêt, actriţă şi cântăreaţă

De asemenea, Laforêt a fost prezentă şi în lumea teatrului, iar în 2000 a fost nominalizată pentru un premiu Molière graţie interpretării sopranei Maria Callas. Întrebată în 1968 cum se simte având trei cariere, artista a replicat: „Nu am trei cariere, ci doar trei moduri de a mă exprima“. 

Deşi era o figură distinctă în muzica pop franceză, ea spunea: „Nu am o voce, am un timbru. Mi-e ruşine de ceea ce fac: interpretez melodii pop într-o manieră superficială“. 

Treptat, ea a renunţat la muzică, s-a mutat la Geneva, unde şi-a deschis o galerie de artă şi a scris o carte de succes. „Cariera mea a fost construită din şanse şi sfârşituri, însă viaţa mea a fost plină de la început şi până la sfârşit“, declara artista de o frumuseţe răvăşitoare.

Artista a fost căsătorită de cinci ori şi a avut trei copii. Cu omul de afaceri Judas Azuelos ea a avut doi copii, o fiică şi un fiu. Fiica, Lisa Azuelos, este o scenaristă, regizoare şi producătoare de film franceză, care în 2017 a făcut un film despre o altă celebră cântăreaţă franceză, Dalida. Marie Laforêt mai are o fiică, Eve-Marie-Deborah, din căsătoria cu colecţionarul de artă Alain Kahn-Sriber.             

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite