A murit Edward Mortimer, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din lume

A murit Edward Mortimer, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din lume

Edward Mortimer, Foto Twitter

Edward Mortimer a murit la vârsta de 77 de ani. El a fost comentator şef de politică externă la Financial Times în 1987-1998, scriitor de discursuri pentru fostul şef ONU, Kofi Annan şi fost secretar general ONU în 1998-2006. Primul său loc de muncă a fost ca reporter junior în biroul din Paris al ziarului Times, unde acoperea evenimentele dramatice ale revoltei studenţilor din mai 1968.

Fostul jurnalist a avut o pasiune pentru apărarea drepturilor omului, protecţia minorităţilor, soluţionarea conflictelor şi promovarea unei mai mari înţelegeri între ţări şi comunităţi. În domeniile în care a lucrat a putut să-şi alimenteze pasiunea şi să lupte pentru oamenii vulnerabili.

După ce a părăsit ONU, jurnalistul britanic a devenit senior vice-president şi şef de program pentru Salzburg Global Seminar, aducându-şi pasiunea pentru apărarea minorităţilor către organizaţia non-profit din Austria, care găzduieşte o serie de programe pe teme globale precum asistenţa medicală şi educaţia.

El a mai fost reporter şi principalul autor al unui raport despre „libertate şi diversitate” pentru Consiliul Europei, concentrat asupra integrării comunităţilor de migranţi în naţiunile bogate ale Europei şi Americii de Nord.

A fost un activist politic care a candidat la un moment dat pentru Parlamentul European şi liberal-democrat pentru consiliul comitatului Oxfordshire. 

„Primul lucru pe care oamenii îl ştiu despre Edward este cât de inteligent a fost", a spus Domnul Chris Patten, un prieten al jurnalistului. „Asta a fost adevărat. A fost cel mai deştept din generaţia noastră. El fost mult mai mult decât atât. Era un tip bun, decent, plăcut, generos, cu vederi raţionale asupra aproape tuturor lucrurilor.", scrie Financial Times.

Lecţiile pe care le-a oferit cu privire la importanţa cetăţeniei ca factor de promovare a integrării şi nevoia pe care o implică tratarea în mod egal a religiilor rămân relevante şi astăzi.

Edward Mortimer este amintit ca un om tolerant, onest şi generos. A fost o persoană căreia îi plăcea să asculte şi un mentor pentru tinerii jurnalişti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările