A murit Dan Andrei Aldea, fostul lider al trupei Sfinx. Artistul avea 69 de ani

A murit Dan Andrei Aldea, fostul lider al trupei Sfinx. Artistul avea 69 de ani

Dan Andrei Aldea amurit la vârsta de 69 de ani

Muzicianul Dan Andrei Aldea, fost lider al formaţiei Sfinx, a murit duminică, potrivit unui anunţ făcut pe Facebook de Nicu Alifantis. Artistul avea 69 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

A murit Dan Andrei Aldea, fostul lider al trupei Sfinx. Artistul avea 69 de ani.

Anunţul a fost făcut pe Facebook de cântăreţul Nicu Alifantis. 

„Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!“, a scris Alifantis.

Şi interpretul Adrian Romcescu a scris pe contul său de Facebook despre decesul artistului: „S-a stins din viaţă marele Dan Andrei Aldea cel mai mare chitarist al României, compozitor orchestrator şi om de studio de geniu! Am făcut conservatorul împreună, armata şi am cântat 10 ani împreună! Odihneşte-te în pace, prieten drag!“.

 

 

Dan Andrei Aldea s-a născut în 9 martie 1950, la Bucureşti. Absolvent al Liceul ui de muzică „George Enescu“ din Bucureşti în 1968, a fost admis la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“,undea a promovat  la Secţia Vioară.

Aldea a fost membru în  formaţia Sfinx impunându-se ca lider al ei şi transformând-o în una dintre cele mai de succes formaţii româneşti de rock progresiv. Este considerat unul dintre cei mai creativi chitarişti român.

Dan Andrei Aldea a scris şi interpretat cu Sfinx piese precum: „Şir de cocori“, „Om bun“, albumul-concept „Zalmoxe“, piesele „Din nou acasă“, „Fetele albine“ ş.a. A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artişti ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

El a fost implicat şi în lumea teatrului şi filmului, scriind muzică de scenă, dar şi coloana sonoră pentru filmul Nunta de piatră .

În 1981, cu ocazia unui contract cu formaţia în Belgia, Dan Andrei Aldea nu s-a mai întors în ţară. S-a stabilit la München, Germania, unde şi-a construit un studio de înregistrări, Dan's Own. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările