VIDEO 20 de ani de la moartea lui Kurt Cobain, fondatorul şi solistul legendarei trupe Nirvana. „Faimos era ultimul lucru la care voiam să ajung“

Interviu Kurt Cobain

Au trecut 20 de ani de la moartea lui Kurt Cobain, solist, chitarist şi compozitor al legendarei trupe de muzică rock Nirvana. La 8 aprilie 1994, cel care a fost numit „purtătorul de cuvânt al unei generaţii“ a fost găsit mort în casa lui din Seattle, moartea lui fiind declarată sinucidere, deşi acest subiect rămâne şi acum unul controversat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cunoscut pentru versurile sale abrazive şi tulburătoare, precum şi pentru registrul vocii, Cobain este considerat unul din cei mai influenţi cântăreţi rock din toate timpurile.
 
Cobain a format în 1986 trupa Nirvana împreună cu Krist Novoselic. În primii doi ani trupa a devenit cunoscută printre amatorii de grunge din Seattle. În 1991, lansarea videoclipului pentru piesa „Smells Like Teen Spirit“ de pe albumul „Nevermind“ a marcat schimbarea preferinţelor în rândul fanilor muzicii rock „mainstream“, care în anii '80 preferaseră stiluri precum glam metal, arena rock sau dance-pop către grunge şi rockul alternativ în general. 
 
Mass-media a transformat acel cântec în „anthem-of-a-generation“ („imn al unei generaţii“) şi pe Cobain în „purtătorul de cuvânt“ al Generaţiei X, contrar voinţei sale. 
 
Printre cântecele compuse de Cobain se numără „Come as You Are“, „Lithium“, „In Bloom“, „Heart-Shaped Box“, „All Apologies“ şi „About a Girl“.
 
Kurt Donald Cobain s-a născut la 20 februarie 1967 în Aberdeen, Washington, şi a avut parte de o copilărie dificilă, la care a făcut referire în unele cântece şi interviuri. 
 
Viaţa lui Kurt Cobain s-a schimbat într-un mod dramatic atunci când, în 1975, pe când avea şapte ani, părinţii săi au divorţat, un eveniment citat mai apoi ca unul de impact profund asupra vieţii sale. 
 
Mama lui a observat o schimbare majoră în personalitatea sa, Kurt devenind mai retras. Într-un interviu din 1993, Cobain a declarat : „Îmi amintesc că, dintr-un motiv sau altul, mă simţeam ruşinat. Mi-era ruşine de părinţii mei. Nu mai puteam să dau ochii cu unii dintre prietenii mei de la şcoală, deoarece îmi doream cu disperare clasica, ştii tu, familia tipică. Mamă, tată. Îmi doream acea securitate, aşa că mi-am detestat părinţii timp de câţiva ani din cauza asta“.
 
În primul an de după divorţ, Kurt Cobain a trăit cu mama sa, iar după aceea s-a mutat în Montesano, Washington pentru a trăi cu tatăl său. 
 
Adolescenţa lui Cobain a fost dificilă. La şcoală era puţin interesat de orele de sport. La insistenţele tatălui său s-a înscris în echipa de wrestling a liceului. Deşi se descurca la el, ura acel sport. Mai târziu, tatăl său l-a înscris înt-o ligă locală de baseball, unde Cobain juca intenţionat prost, pentru a fi eliminat.

În schimb, lui Cobain îi plăceau cursurile de artă. Obişnuia să deseneze în timpul orelor, inclusiv fetuşi şi anatomie umană. Cobain era prieten cu un coleg homosexual, şi pentru asta era uneori agresat de elevi homofobi.
 
În mijlocul clasei a zecea, Cobain a ajuns să trăiască din nou cu mama sa în Aberdeen. La două săptămâni înainte de terminarea cursurilor, Cobain a abandonat liceul deoarece şi-a dat seama că nu are îndeajuns de multe credite pentru a absolvi. 
 
Mama sa i-a dat un ultimatum : să-şi găsească o slujbă sau să plece. După aproximativ o săptămână, Cobain şi-a găsit hainele în cutii. Obligat să plece, Cobain a stat deseori acasă la prieteni şi uneori se strecura în pivniţa mamei sale.
 
A început să-şi găsească servicii temporare şi a strâns destui bani pentru a închiria, alături de un prieten, un apartament în iunie 1985. După câteva luni Cobain n-a mai putut plăti chiria. S-a văzut obligat să trăiască sub podul de pe râul Wishkah, o experienţă care a stat la baza cântecului „Something in the Way“, de pe albumul „Nevermind“.
 
În 1986, Cobain s-a mutat în prima casă în care a trăit singur şi şi-a plătit chiria muncind într-o staţiune de pe coastă, la vreo 20 de mile de Aberdeen. În acelaşi timp călătorea frecvent în Olympia, Washington pentru a urmări spectacolele rock. 
 
 
În timpul uneia dintre călătorii şi-a început relaţia cu Tracy Marander. După despărţirea din 1990, şi-a început relaţia cu baterista Tobi Vail de la Bikini Kill. Apoi, în februarie 1992, Cobain s-a însurat în Hawaii cu Courtney Love (foto), însărcinată cu copilul său. Pe 18 august s-a născut fiica lor, Frances Bean Cobain, a cărui al doilea nume i-a fost dat după Frances McKee din trupa The Vaselines. Courtney Love nu a fost plăcută de fanii Nirvana deoarece aceştia considerau că se foloseşte de soţul ei pentru popularitate.
 
 
În liceu, Cobain nu a găsit multă lume care să-i împărtăşească pasiunea pentru chitară. Până la urmă, l-a întâlnit pe Krist Novoselic, şi el un împătimit al muzicii punk. Mama lui Novoselic era propietarul unui salon de coafat, iar cei doi exersau câteodată în camera de la etaj. Câţiva ani mai târziu, Cobain a încercat să-l convingă pe Novoselic să formeze o trupă împreună, împrumutându-i un demo al fostei trupe a lui Cobain, Fecal Matter. După luni de încercări, Novoselic a acceptat până la urmă propunerea lui Cobain, punând bazele viitoarei trupe Nirvana.
 
De-a lungul primilor ani în care au cântat împreună, Novoselic şi Cobain au schimbat des bateristul. Până la urmă, cei doi l-au ales pe Chad Channing, cu care Nirvana a înregistrat albumul „Bleach“, lansat în 1989. Cu toate acestea, Cobain a ajuns să fie nesatisfăcut de stilul lui Channing, aşa că trupa a găsit un înlocuitor, pe Dave Grohl. Împreună cu Grohl, formaţia a avut parte de cel mai mare succes al ei, albumul lansat în 1991, în premieră de o casă de discuri importantă, „Nevermind“.
 
 
Odată cu succesul uriaş, Cobain a început să se simtă persecutat de mass-media, comparându-se cu Frances Farmer, şi fiind indignat de cei care se considerau fani ai trupei, dar nu înţelegeau cu adevărat mesajul cântecelor.
 
Un incident care l-a tulburat pe Cobain a fost ştirea că doi bărbaţi au violat o femeie, în timp ce cântau Polly de la Nirvana, un cântec despre drama violurilor. 
 
Un subiect sensibil legat de viaţa lui Kurt Cobain este cel al utilizării de stupefiante. Fiind bolnav de mic, având probleme grave cu bronşita, urmată de o problemă neidentificată la stomac, îşi pierde încrederea în medici şi ajunge să îşi administreze singur tratament – heroina. 
 
A început undeva in jurul anului 1990 ca şi consumator ocazional, însă în 1992 problema a început să afecteze turneul de promovare a albumului „Nevermind“.
 
Acest lucru, şi vestea că va ajunge tătic, l-a determinat pe Cobain să încerce să intre la reabilitare. În această perioadă trupa a scos pe piaţă albumul „Incesticide“. După turneul de promovare însă, dependenţa a revenit. 
 
În 1993, Nirvana a scos ultimul album de studio, „In Utero“, urmat de un turneu de promovare, unde a fost înregistrat şi concertul MTV Unplugged, în noiembrie 1993. 
 
 
Zvonuri au circulat în acea perioadă cum că cel mai nou material, compilaţia „Unplugged“, ar fi ultimul extras şi că trupa s-ar despărţi. A urmat o perioadă neagră, în care Cobain a suferit două supradoze – prima, de heroină în New York, când soţia sa nu a chemat ambulanţa şi a preferat să-l resusciteze singură, Kurt urmând să urce pe scenă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, iar a doua, în martie 1994, la Roma, în urma unei combinaţii de alcool cu Rohypnol.
 
După această întâmplare, Cobain a fost de acord să înceapă un program de reabilitare în California, dar a fugit după câteva zile din program, sărind gardul. 
 
S-a întors în Seattle, unde i s-a pierdut urma. Familia şi prietenii s-au îngrijorat, iar Love l-a declarat dispărut, adăugând ca are tendinţe sinucigaşe şi că este în posesia unui pistol. Odată cu declaraţia, a angajat şi un detectiv particular – pe Tom Grant.
 
Pe 8 aprilie 1994, Kurt Cobain a fost găsit împuşcat în cap în casa din Lake Washington de către un electrician. Verdictul poliţiei a fost sinucidere.
 
Kurt a lădat o scrisoare de adio adresată prietenului său imaginar din copilărie, Boddah, în care spunea că viaţa lui a devenit o minciună, că nu mai simte nici muzica şi nici scena şi că nu mai poate continua. 
 
Banca din faţa casei lui Kurt Cobain
 
Cobain a fost incinerat, cenuşa sa fiind o treime împrăştiată într-un templu budist din Ithaca, o treime în râul Wishkah şi o treime a rămas în posesia lui Courtney Love.
 
Circumstanţele dubioase ale morţii lui Kurt Cobain au pornit o întreagă dispută, ce continuă şi în ziua de azi: de-o parte sunt cei care au căzut de acord cu verdictul poliţiei – cel de sinucidere, iar de altă parte sunt cei care consideră că moartea sa a fost cauzată de o crimă, că ar fi fost ucis de către soţia sa.
 
Cobain scria des în jurnal, lăsând 22 de caiete după moarte. În noiembrie 2002 o selecţie din acestea a fost publicată.
 
După opt ani de la moartea sa, ultima înregistrare în studio a trupei Nirvana a fost scoasă pe piaţă – piesa „You know you’re right“, care a ajuns pe locul 1 în toată lumea, aducând o nouă generaţie de fani trupei.
 
Trupa s-a destrămat în 1994, după moartea lui Kurt Cobain. Multi critici şi istorici descriu Nirvana ca „nava mamă a Generaţiei X“, trupa care a vândut peste 50 milioane albume în toata lumea.
 
 
Cele mai cunoscute cântece ale trupei de rock Nirvana
 
 
 
 
 
 
Mai puteţi citi: 
 
Performanţă „la rece“: Cele mai bune concerte unplugged din istoria MTV. Madonna şi Miley Cyrus au cântat miercuri seara pentru prima dată împreună, în cadrul celebrei serii de concerte MTV Unplugged. Evident, regina şi prinţesa controverselor nu s-au dezis şi au oferit un show cu accente erotice, pe care organizatorii l-au numit „memorabil“. Din anii de glorie ai postului rămân însă concerte cu-adevărat memorabile, în care performanţa muzicală era singurul standard.
 
Data de 20 februarie, desemnată Ziua Kurt Cobain în oraşul natal al fostului star rock. Autorităţile locale din Aberdeen, oraşul natal al fostului solist al trupei Nirvana, au desemnat data de 20 februarie, drept Ziua Kurt Cobain, conform theguardian.com.
 
Nirvana, Kiss şi Peter Gabriel, printre artiştii incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2014. Trupa Nirvana, înfiinţată de regretatul Kurt Cobain, formaţia rock Kiss şi cântăreţul Peter Gabriel se află printre artiştii selectaţi pentru a fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2014, au anunţat, marţi, reprezentanţii muzeului.
 
Vedete internaţionale care au murit în condiţii suspecte. Vedetele care ajung pe culmile gloriei şi ale faimei au, de regulă, un sfârşit tragic. Se pare că un blestem s-a abătut asupra marilor actori şi cântăreţi ai lumii care mor în condiţii suspecte. „Huffington Post“ a întocmit o listă cu unele dintre cele mai cunoscute nume ale cinematografiei şi muzicii care au avut o moarte misterioasă.
 
Celebrităţi care au stat pe străzi. Faima şi câştigurile financiare vin după o muncă grea, mai ales în cazul artiştilor care depun eforturi considerabile pentru a ajunge în poziţii fruntaşe. Unii dintre cei mai cunoscuţi actori şi cântăreţi au trecut prin clipe grele, rămânând chiar fără adăpost, înainte de a atinge gloria.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările