10 pelicule a căror filmare a durat o veşnicie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Vegas in spaţiu", o producţie americană, s-a turnat în opt ani
"Vegas in spaţiu", o producţie americană, s-a turnat în opt ani

Există câteva filme în istoria cinematografiei care s-au turnat ani la rând. În cazul unora, munca a meritat, însă altele nu au fost atât de bune pe cât ar fi trebuit, judecând după durata filmărilor şi montajelor.

În era vitezei, nu ar fi posibil ca turnarea unui film să dureze patru-cinci ani, cu atât mai mult peste 20 de ani, aşa cum s-a întâmplat în caul unor pelicule. Iată un top al celor mai îndelungate filmări, întocmit de site-ul toptenz.com:

1. Multiple Sidosis - 4 ani
Deşi este un film de scurt metraj, filmarea şi postprocesarea au durat patru ani. Unul dintre motive ar fi că regizorul, Sid Laverents, a fost în acelaşi timp personaj principal şi editor al filmului. Un altul ar fi că a folosit tehnici de filmare noi pentru acea vreme, copiate ulterior de cântăreţi în videoclipurile lor. Laverents a intrat în istoria cinematografiei americane datorită acestei pelicule. 

2. Eraserhead - 5 ani
Scenaristul David Linch a făcut acest film horror în ritmul pe care şi l-a dorit, deşi s-a certat de nenumărate ori cu producătorii, cu sponsorii şi cu multe alte persoane implicate în această producţie. Recuzita a fost distrusă de mai multe ori de-a lungul celor cinci ani (1972-1977), iar Linch a fost nevoit să-şi ia încă o slujbă (a livrat ziare) pentru a putea finaliza proiectul. „Eraserhead" este, aşa cum l-a descris Linch, „un vis de lucruri întunecoase şi tulburătoare".

3. Vegas în spaţiu - 8 ani
În 1983, Doris Fish, unul dintre binecunoscuţii travestiţi din San Francisco, a decis să facă o parodie despre trei soldaţi care se deghizează în femei pentru a putea vizita o planetă pe care nu existau bărbaţi. În cei opt ani, Fish a făcut eforturi pentru a strânge banii necesari producţiei. Ea nu a fost nici pe departe una reuşită şi nu a ajuns în cinematografe, ci numai pe casete video.

4. Cronos - 8 ani
Acest film, în regia lui Guillermo del Toro, este povestea unui bătrân negustor de antichităţi ce descoperă în soclul statuii unui arhanghel un cărăbuş de aur, creat de un alchimist din Evul Mediu şi care are câteva însuşiri neobişnuite. Guillermo del Toro a fost nevoit să-şi vândă furguneta şi să-şi ipotecheze casa pentru a plăti efectele speciale din film. Filmul a fost ca o rampă de lansare pentru cel care avea să regizeze filme mai celebre decât Cronos, cum ar fi Hellboy şi Blade 2.

5. Boyhood - 12 ani
Filmul, în regia lui Richard Linklater, prezintă viaţa unui băiat (Ellar Salmon) din clasa I până când termină liceul (de la 6 la 18 ani). Practic, băiatul este urmărit în timpul evoluţiei sale fireşti. Filmările au ajuns anul acesta în cel de-al zecelea an şi se vor încheia abia peste doi ani.

6. Blood Tea and Red String - 13 ani
Animaţia lui Christiane Cegavske este, de fapt, un film pentru adulţi, care nu are dialog, dar care spune povestea confruntării dintre aristocraticii şoareci albi şi creaturile care locuiesc sub stejar. Ea a fost realizată prin tehnica stop-motion (cadru cu cadru), e face obiecte statice să pară că se mişcă. Producţia a fost lansată în 2006 şi, deşi animaţia nu este cea mai reuşită, ea induce o stare plăcută de visare, în mare parte datorită coloanei sonore semnate de Mark Growden.

7. Pakeezah - 14 ani
Realizat în India, în 1972, acest film de Bollywood este povestea unei fete din provincie care ajunge curtezană şi care îşi îndeplineşte toate visele. Filmările au început în 1958, dar o serie de decizii au dus la refacerea peliculei de mai multe ori. După ce a fost filmată în alb-negru până aproape de final, regizorul a decis să facă pelicula color. Apoi, mai târziu, s-a gândit să-l filmeze pentru ecran lat, dar lentilele pe care le-a achiziţiona erau defecte şi a fost nevoit să reia filmările de la început. Ulterior, cel care a realizat coloana sonoră şi care era şi director de imagine a decedat. Când, în sfârşit, pelicula a fost lansată, ea a avut un mare succes. Meena Kumari, protagonista filmului, a decedat la scurt timp de la premieră.

8. Familia Manson - 15 ani
Jim Van Bebbe a fost scenaristul, producătorul, regizorul, editorul de imagine şi protagonistul acestui film. Atât de mari problemele au fost cu finanţarea peliculei, încât el a donat sânge pentru a face rost de bani. Filmul, care a fost finalizat în anul 2003, urmăreşte povestea lui Charles Manson şi „urmaşilor" săi.

9. Tiefland - 21 de ani
Pelicula, care datează din 1954, a fost regizată de Leni Riefenstahl. Tot ea a scris scenariul şi a jucat în rolul principal. Scenariul l-a început în 1934, filmările - în 1940-1944, dar a fost finalizat abia pe 11 februarie 1954.

10. The Thief and the Cobbler - 28 de ani
Canadianul Richard Williams a început în anul 1964 producţia animată, dar, din lipsa fondurilor, ea a fost întreruptă mai bine de douăzeci de ani. Abia în 1990, Williams reuşeşte să semneze un contract de producţie Warner Bros. Producătorul nu a respectat însă termnii contractului, motiv pentru care a fost din nou întrerupt. Pelicula este reluată de un alt producător, însă acesta aduce schimbări importante filmului animat. Au existat două variante: The Princess and the Cobbler şi The Thief and the Cobbler.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite