VIDEO Poppy, robotul open-source fabricat cu o imprimantă 3D, material didactic pentru experimente la clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robotul Poppy, creat cu ajutorul unei imprimante 3D, ar putea fi confecţionat şi programat cu uşurinţă pe scară largă     FOTOGRAFII: Poppy Project
Robotul Poppy, creat cu ajutorul unei imprimante 3D, ar putea fi confecţionat şi programat cu uşurinţă pe scară largă     FOTOGRAFII: Poppy Project

Poppy, primul robot umanoid complet open-source, fabricat cu o imprimantă 3D în cadrul unui proiect de cercetare finanţat de Comisia Europeană, este un instrument pe care oricine îl poate construi şi programa, susţine echipa de dezvoltatori. Aceştia îşi propun ca robotul să fie inclus în instituţiile de învăţământ, oferindu-le elevilor şansa de a experimenta, iniţiativă susţinută şi de oficialii europeni.

Poppy a fost dezvoltat în Franţa de echipa proiectului Flowers al companiei Inria, care creează modele informatice şi robotice ca instrumente de înţelegere a proceselor de dezvoltare ale oamenilor, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. 

„S-au făcut foarte puţine pentru a explora beneficiile imprimării 3D şi ale interacţiunii cu informatica în sălile de cursuri. Cu ajutorul platformei Poppy, le oferim şcolilor şi profesorilor o modalitate de a cultiva creativitatea studenţilor care studiază în domenii precum mecanica, informatica, electronica şi imprimarea 3D”, explică Dr. Pierre-Yves Oudeyer, care a beneficiat de un grant de la Consiliul European pentru Cercetare (CEC) în informatică.

Robotul poate fi construit şi în afara laboratorului 

Corpul lui Poppy este fabricat cu o imprimantă 3D, iar comportamentul său este controlat de software disponibil gratuit, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot proiecta rapid şi uşor părţi ale corpului şi pot programa ei înşişi comportamentul acestuia, arată acesta. 

Poppy humanoid beta Overview from Poppy Project on Vimeo.

„Atât hardware-ul, cât şi software-ul sunt open-source. Nu există un singur robot umanoid Poppy, ci atâţia roboţi câţi utilizatori. Acest lucru îl face foarte atractiv; s-a transformat dintr-un instrument pur tehnologic într-o adevărată platformă socială”, susţine cercetătorul.

”Datorită hardware-ului şi software-ului open-source, utilizatorilor le este simplu să experimenteze construirea primilor lor roboţi. Totodată, Poppy este acum compatibil cu platforma Arduino, care permite robotului să schimbe date cu alte dispozitive electronice, precum hainele inteligente, lămpile, senzorii şi instrumentele muzicale”, mai spun cei de la CE. Acesta este de părere că tehnologia poate fi utilizată în sectorul educaţional.

Mediu de învăţare mai interactiv

„Acesta este un proiect derivat dintr-un proiect CEC: o platformă cu costuri reduse, care ar putea să stimuleze un mediu de învăţare mai interactiv şi mai incitant, permiţând studenţilor să intre în contact cu cercetarea şi proiectarea”, a declarat comisarul UE pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, doamna Máire Geoghegan-Quinn.

Platforma Poppy a apărut datorită proiectului „Explorers” finanţat de CEC, în valoare de 1,5 milioane de euro şi în desfăşurare până în 2015, în cadrul căruia dr. Oudeyer studiază mecanismele de învăţare şi dezvoltare utilizând roboţi. Cercetătorul speră ca studenţii de la informatică, codare şi proiectare să se poată pregăti utilizând robotul Poppy, iar ulterior să-şi găsească eventual un loc de muncă în sectorul roboticii. 

Jocuri la graniţa dintre domenii

”Poppy le va permite de asemenea utilizatorilor să-şi împărtăşească ideile şi rezultatele într-un mod foarte deschis şi într-un spirit de colaborare, prin intermediul unei platforme web dedicate, care reuneşte oameni din domeniul şcolar, artistic, ştiinţific şi industrial”, se mai arată în comunicat. 

Echipa doctorului Oudeyer a utilizat deja robotul Poppy în alte domenii, inclusiv în artă. Într-un program artistic rezidenţial intitulat „Etres et Numériques” care este încă în curs, echipa a lucrat cu un dansator şi un artist plastic pentru a explora emoţiile şi percepţiile gesturilor şi mişcărilor corporale utilizând robotul (mai multe informaţii se găsesc aici). 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite