VIDEO 5.000 de tineri şomeri vor primi bani de la Comisia Europeană pentru a se angaja în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi bani îi vor primi tinerii care îşi găsesc de lucru în ţările nordice       FOTO: Shutterstock
Cei mai mulţi bani îi vor primi tinerii care îşi găsesc de lucru în ţările nordice       FOTO: Shutterstock

Absolvenţii de facultate care nu-şi găsesc un job în ţara de origine vor primi subvenţii de la Comisia Europeană pentru a a se angaja în alte state din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană (CE) a dezvoltat un program prin care încearcă să-i ajute pe tinerii şomeri, absolvenţi de facultate, să-şi găsească serviciu în ţările Uniunii Europene.

Programul „Your first EURES job” ar putea ajuta circa 5.000 de tineri în perioada 2012-2013 să-şi găsească un loc de muncă sau un program de training.

Uniunea Europeană va aloca fonduri care să acopere cheltuielile de drum şi cazare ale tinerilor care vor să se angajeze în altă ţară. Un tânăr absolvent de facultate din România ar putea să-şi găsească un loc de muncă în Marea Britanie, spre exemplu.

Programul „Your first EURES job” va acoperi cheltuielile de drum pentru interviu, alocând cel mult 200 de euro pentru distanţe mai mici de 200 de kilometri şi 300 de euro pentru distanţe mai mari.

Dacă tânărul este angajat la o firmă, atunci Uniunea Europeană îi va mai acorda o sumă de bani pentru a se stabili acolo.

Astfel, dacă un tânăr îşi găseşte serviciu în Mraea Britanie, atunci el va primi suma de 1.000 de euro pentru a se stabili acolo.

Iată un top al sumelor acordate:

Danemarca – 1.300 de euro
Finlanda şi Suedia – 1030 de euro
Marea Britanie – 1.000 de euro
Franţa – 990 de euro
Austria – 970 de euro
Irlanda – 960 de euro
Italia – 940 de euro
Belgia – 920 de euro
Germania – 890 de euro
Grecia – 860 de euro
Spania – 840 de euro
Cipru – 790 de euro
Malta, Slovenia şi Portugalia – 780 de euro
Estonia şi Cehia – 710 euro
Slovacia – 700 de euro
Lituania şi Latvia – 640 de euro
Polonia – 620 de euro
România şi Bulgaria – 600 de euro

Pentru programul  „Your first EURES job” se califică tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care au cetăţenie europeană sau care trăiesc legal într-o ţară UE. Firmele care participă la acest program trebuie să ofere contracte de minimum şase luni, cu salarii şi condiţii conform codului muncii din ţara respectivă.

Aproximativ opt milioane de tineri absolvenţi de facultate din Uniunea Europeană sunt şomeri. Cea mai mare rată a şomajului este în Grecia (54,3%) şi în Spania (52,4%), conform European Youth Portal. În Uniunea Europeană, 22,6% din tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani sunt şomeri.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles că este nevoie de o politică o politică unitară pentru a reglementa salariile, condiţiile de angajare şi politicile sociale.

"Am văzut în timpul acestei crize că unele ţări au fost mai performante la aceste capitole datorită sistemului educaţional, pentru a răspunde cererilor de pe piaţa muncii", a spus Barroso.

Numărul şomerilor din UE a crescut în al doilea trimestru al lui 2012 ajungând la un nivel record de 25,3 milioane, cu 11,6% mai mare decât în martie 2011, conform Comisiei Europene.

În România, rata şomajului înregistrat la sfârşitul lunii august, la nivel naţional, a fost de 4,90%, în creştere cu 0,13% faţă de cea din luna iulie, numărul total al şomerilor depăşind 441.000 de persoane, potrivit ultimelor statistici oficiale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), din septembrie. 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite