Universităţile de top britanice, sponsorizate masiv de companii din industria militară şi de armament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea universităţilor de top din Marea Britanie, parte din prestigiosul Russel Group, a primit sponsorizări în valoare de peste 60 de milioane de lire sterline de la companii britanice din industria militară şi de armament, în ultimii trei ani, potrivit unei anchete publicate de The Huffington Post.

Analiza Asociaţiei britanice „Campanie împotriva Comerţului cu Arme” („Campaign Against The Arms Trade” - CAAT), realizată în colaborare cu publicaţia The Huffington Post, a dezvăluit că universităţile de elită ce aparţin Grupului Russel, printre care Oxford şi Cambridge, câştigă milioane de lire sterline din cercetare, cursuri şi alte activităţi sponsorizate de companii care produc şi comercializează arme.

Din cele 24 de universităţi ce compun exclusivistul grup britanic Russel Group, 18 au răspuns solicitării jurnaliştilor. Dintre acestea, una singură, London School of Economics and Political Science, a spus că nu a acceptat astfel de finanţări. Iar Universitatea Durham a declarat sponsorizări reduse, în valoare de 67.000 de lire sterline.

De altfel, instituţia a aprobat recent, la sfârşitul lunii iunie, un nou Cod Etic, care se aplică atât angajaţilor, cât şi studenţilor şi celor care conduc prestigioasa universitate.

În perioada 2008-2011, 80 de români au fost înregistraţi la cursurile universitare şi postuniversitare ale instituţiei London School of Economics, potrivit datelor publicate pe site-ul oficial.

O afacere de sute de milioane de euro

Instituţiile care au bifat finanţare din partea sectorului militar şi de armament au primit, în perioada 2008-2011, 62,8 milioane de lire sterline (aproximativ 80 de milioane de euro – n.r.) de la companiile cu profil militar, iar alte aproape 20 de milioane de lire sterline (peste 25 de milioane de euro) au venit din partea Ministerului Apărării britanic.

Cinci universităţi din Grupul Russel au refuzat să furnizeze informaţii pe acest subiect, Birmingham, Glasgow, Liverpool, Manchester, University College London (UCL) şi Warwick, ceea ce arată că finanţarea pe acest sector este mult mai mare.

Topul celor mai mari finanţări universitare din fonduri militare

Cea mai mare sponsorizare a primit-o Imperial College - peste 15 milioane de lire sterline, în perioada 2008-2011. Următoarele universităţi sunt:

  • Sheffield şi Cambridge - ambele cu câte 13.8 milioane de lire sterline
  • Oxford - puţin peste 9 milioane 
  • Bristol - aproape 6.5 milioane
  • Nottingham - până în 6 milioane
  • Kings College - 5,3 milioane
  • York - aproape 4 milioane
  • Southampton - 3.8 millioane
  • Newcastle - 2 millioane

Principalele companii care apar ca finanţatori ai marilor universităţi britanice sunt Rolls-Royce (componenta militară – construirea motoarelor dronelor, spre exemplu), GKN, companie care fabrică avioane în scop comercial şi armat, BAE Systems, unul dintre cei mai mari contractori militari din lume şi QinetiQ, care activează aproape exclusiv în acest domeniu, mai arată publicaţia.

Cifrele vin pe fondul unor îngrijorări în rândul activiştilor care acuză faptul că universităţile avide de bani ajută la promovarea producătorilor de arme prin acceptarea unor astfel de sponsorizări.

Reprezentanţii CAAT au declarat pentru „The Huffington Post UK” că, pentru universităţi, asocierea cu firmele producătoare de arme reprezintă o problemă, pentru că „orice legătură pe care o are o universitate cu producătorii de arme oferă acestora prestigiu şi trimite mesajul unui comerţ cu arme îndreptăţit”.

Caracterul moral al educaţiei, pus sub semnul întrebării

„Catacterul moral al educaţiei, care trebuie să susţină învăţarea şi să creeze o societate mai educată şi mai productivă, este subminat de război, de distrugere şi de risipă, pus în pericol de comerţul periculos de arme”, susţin însă cei de la CAAT.

Asociaţia propune ca aceste fonduri provenite din operaţiunile armate să fie măcar dezbătute, deoarece ridică semne de întrebare dacă universităţile ar susţine în acest fel comerţul cu arme prin acceptarea banilor provenind din companii implicate în armată.

Îngrijorările sunt împărtăşite şi de grupul „Oamenilor de Ştiinţă pentru Responsabilitate Globală” („Scientist for Global Responsability”).

„Companiile finanţează cercetarea în universităţi din trei motive: să aibă un avantaj competitiv asupra rivalilor comerciali, să câştige susţinători din partea oamenilor de ştiinţă şi a inginerilor şi să recruteze noua generaţie de profesionişti capabili să dezvolte noi sisteme de armament”, susţine directorul executiv Stuart Parkinson.

Reprezentanţii Grupului Russel spun însă că toate parteneriatele de finanţare sunt „corespunzătoare”.

„Ca toate universităţile de talie mondială, instituţiile din Grupul Russel colaborează cu un număr de companii din sectorul public şi privat la un număr variat de proiecte, inclusiv din sectorul defensiv. Toate universităţile din grupul nostru au un sistem bine pus la punct pentru a se asigura că parteneriatele sunt corespunzătoare”, a declarat un reprezentant al Grupului Russel, potrivit The Huffington Post. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite