Universităţi de vară pentru 1.000 de liceeni care vor să afle cum e studenţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de elevi de clasa a XI-a din toată ţara pot experimenta ce înseamnă viaţa de student în România prin intermediul programului „Universităţi de Vară pentru Elevi”, lansat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) alături de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE).

Absolvenţii clasei a XI-a pot testa viaţa de student, aplicând la una din cele 14 universităţi din 10 centre universitare implicate în proiectul „Universităţi de Vară pentru Elevi”, sustinut de Ministerul Tineretului si Sportului si Ministerul Educatiei Nationale.

”Proiectul îşi propune să vină în ajutorul elevilor indecişi în privinţa facultăţii pe care vor să şi-o aleagă sau a celor care vor să vadă dacă facultatea la care se gândesc să meargă li se potriveşte sau nu”, explică reprezentanţii ANOSR într-un comunicat de presă.

Timp de 14 zile, elevii vor avea ocazia să meargă la cursuri şi seminarii, vor da examene, vor participa la traininguri, vor avea ocazia să dezbată probleme importante pentru educaţie şi vor trăi studenţeşte.

Universităţile în care ANOSR implementează proiectul:

Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea  Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina şi Farmacie ”Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea Maritima din Constanta,Universitatea de Medicina şi Farmacie din Targu Mureş, Universitatea din Oradea, Universitatea Dunarea de Jos din Galaţi , Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava si Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia.

ANOSR susţine că astfel de proiecte sunt necesare în condiţiile în care „serviciile de consiliere şi orientare din mediul preuniversitar şi cel universitar nu reuşesc să ofere în prezent un ajutor real elevilor din ani terminali care nu ştiu spre ce facultate să-şi îndrepte atenţia după finalizarea studiilor”.

„În prezent, România are o rată de abandon universitar de 40%, ceea ce înseamnă ca aproape jumătate din studenţii care se înscriu în anul I de studiu renunţă la facultate pe parcurs. Cel mai des întâlnite motive care îi determină pe aceştia să renunţe sunt legate de faptul că şi-au ales greşit facultatea sau se lovesc de probleme financiare cauzate de faptul că nu au putut estima costurile reale ale vieţii de student. În plus, multi studenţi nu ştiu de la început că se pot implica în organizaţii studenţeşti, ce drepturi au şi cum şi le pot apăra sau ce oportunităţi le oferă oraşul gazdă. Toate acestea sunt probleme la care ne dorim să răspundem prin acest proiect, de altfel singurul care reuşeşte să ofere o imagine ”nemarketizată” a realităţii din universităţile româneşti”, spune Mihai Dragoş, preşedintele ANOSR.


Pe aceeaşi temă:

ANOSR: Peste 80% din universităţi oferă studenţilor burse sociale care nu acoperă costurile minime de cazare şi masă

ANALIZĂ ANOSR De ce avem absolvenţi şomeri: un consilier se ocupă în medie de 8.500 de studenţi

ANALIZĂ De ce renunţă 4 din 10 studenţi la facultate

Ministrul Costoiu, la Adevărul Live: „Există o rată mai mare de abandon în primii ani. Mulţi dintre tineri aleg facultăţi în mod greşit”

Lista Universităţilor de Stat unde studenţii au abandonat facultatea în ultimii şase ani în proporţie de aproape 40%. Care sunt cauzele


 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite