„Universităţi de Vară“: 1.000 de liceeni pot să experimenteze viaţa de student

„Universităţi de Vară“: 1.000 de liceeni pot să experimenteze viaţa de student

Timp de 14 zile, elevii vor merge la cursuri şi seminarii şi vor susţine examene    FOTO: Adevărul

Peste 1.000 de elevi de clasa a XI-a din România pot experimenta cum este viaţa student în cadrul programului „Universităţi de Vară pentru Elevi“, lansat în premieră de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), alături de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE).

Ştiri pe aceeaşi temă

Elevii pot trăi viaţa de student într-una din cele 12 universităţi din 8 centre universitare implicate în program şi să înveţe, astfel, să ia o alegere informată şi corectă în ceea ce priveşte faculatea pe care ar vrea să o urmeze, se arată într-un comunicat ANOSR.

Timp de 14 zile, elevii vor merge la cursuri şi seminarii, vor susţine examene, vor participa la training-uri, vor dezbate probleme importante pentru educaţie şi tineret şi vor trăi studenţeşte, dormind în cămine şi mâncând la cantine şi localuri specifice.

Elevii interesaţi de această experienţă se pot înscrie pe site-ul universitatipentruelevi.ro.

„Aproape jumătate din studenţi renunţă la facultate, în mare parte din cauză că nu ştiu dinainte dacă facultatea li se potriveşte dar şi pentru că nu cunosc costurile şi alte detalii relevante. În plus mulţi studenţi nu ştiu de la început că se pot implica în organizaţii studenţeşti, ce drepturi au şi cum şi le pot apăra, ce oportunităţi oferă oraşul gazdă. Toate sunt probleme la care ne dorim să răspundem prin acest program“, a spus preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş.

Absolvenţii de studii superioare, şanse mai mari cu 30% pentru un job

Organizatorii proiectului argumentează necesitatea acestuia şi prin faptul că la nivelul Uniunii Europene se preconizează că cererea de absolvenţi de studii superioare pe piaţa forţei de muncă va creşte cu aproximativ 16 milioane până în 2020, pe când cea pentru personal necalificat va scădea, în aceeaşi perioadă, cu aproximativ 12 milioane.

În România, absolvenţii de studii superioare au cu 30% mai multe şanse să se angajeze decât absolvenţii de studii medii şi de două ori mai multe şanse decât cei cu nivel scăzut de educaţie.

Elevii pot experimenta viaţa de student la universităţile care are un parteneriat cu ANOSR pentru acest proiect: Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, Universitatea de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Universitatea din Oradea, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi , Universitatea 'Ştefan cel Mare' din Suceava, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea Europei de Sud-Est Lumina din Bucureşti şi Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările