De ce este România o prezenţă timidă în topul mondial al universităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea din Bucureşti este clasată pe cea mai înaltă poziţie dintre universităţile româneşti în topul QS 2014  FOTO: Adevărul
Universitatea din Bucureşti este clasată pe cea mai înaltă poziţie dintre universităţile româneşti în topul QS 2014  FOTO: Adevărul

România are şi în 2014 patru universităţi în Topul Mondial QS 2014 al universităţilor, tot pe ultimele locuri. Doar Universitatea din Bucureşti a reuşit să urce o treaptă, adică 50 de poziţii, graţie relaţiei cu mediul de afaceri şi studenţilor internaţionali.

Universitatea din Bucureşti (UB), Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara sunt singurele instituţii româneşti care apar în Topul QS 2014 al celor mai bune 800 de universităţi din lume. La fel ca anul trecut, rămân însă tot aproape de coada clasamentului, fără a putea accesa măcar primele 500 de locuri.

Singura care a reuşit să avanseze faţă de 2013, cu 50 de poziţii, este Universitatea din Bucureşti, aflată în categoria 651-700, faţă de „colegele“ ei, care se găsesc la categoria 701+, rezultat care plasează instituţia „în primele 3,5% dintre cele aproximativ 20 000 de universităţi din lume“, spun mândri reprezentanţii UB. Anul trecut, toate cele patru universităţi româneşti au pierdut 100 de locuri faţă de clasamentul internaţional din 2012, când erau clasate pe poziţiile 601+ în topul mondial realizat anual de compania de ranking QS.

„Considerăm că poziţia pe care s-a clasat anul acesta Universitatea din Bucureşti în topul QS reprezintă o provocare pentru dezvoltarea instituţională viitoare, în special din punctul de vedere al nevoii de apropiere a Universităţii de piaţa muncii şi din perspectiva internaţionalizării”, cele două criterii fiind şi cheia avansării în top anul acesta, a declarat prorectorul UB Magdalena Platis.

Internaţionalizare şi angajabilitate

Prezenţa în topul mondial realizat pe baza mai multor indicatori cheie, precum cercetarea ştiinţifică, calitatea predării, angajabilitatea absolvenţilor şi gradul de internaţionalizare, este o recunoaştere şi un sprijin, mai ales la nivel internaţional, susţine şi rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea. „Gradul de colaborare cu universităţile străine ţine foarte mult de prezenţa în acest top şi ne ajută în competiţiile pe proiecte de cercetare sau proiecte europene, iar cele patru universităţi reprezintă un consorţiu care a respectat anumite standarde de calitate“, explică Pirtea.

„Într-adevăr, suntem mai vizibili la nivel internaţional şi ne ajută la aplicaţii“, spune şi Anna Soos, prorector la UBB Cluj-Napoca, care susţine că atuurile care i-au menţinut în top sunt atragerea de studenţi internaţionali şi rezultatele în cercetare.

Lipsa finanţării, motiv de stagnare

Însă ambii reprezentanţi ai universităţilor de top spun că, fără investiţii în elită, România nu va putea ţinti poziţii de lider în clasamentul internaţional al universităţilor. „Este nevoie de finanţări consistente de la stat, ţintite către instituţiile axate pe cercetare, către acele universităţi de elită. Ori acum dăm puţini bani la toată lumea“, este de părere rectorul Marilen Pirtea.

Criteriile de evaluare ale topului QS

Academic Peer Review este un sistem prin care universităţile sunt evaluate de reprezentanţi ai altor instituţii de învăţământ superior, criteriul de apreciere fiind excelenţa în câmpul lor de activitate şi de cunoaştere.

Employer Review constituie un sistem de evaluare a universităţilor din punctul de vedere al angajatorilor. Astfel, QS realizează anual un sondaj global printre angajatorii cu experienţă în recrutarea absolvenţilor universităţilor cărora li s-a cerut să identifice universităţile pe care le consideră ca fiind cele mai bune în pregătirea absolvenţilor pentru piaţa muncii.

Citations per Faculty Member este un alt criteriu de evaluare a performanţei universitare. Utilizând informaţia exportată de Scopus, această măsură îmbină productivitatea în cercetare şi calitatea acesteia. Acest criteriu contează 20% din punctajul total acordat unei universităţi.

Student per Faculty Ratio este un indicator destinat să identifice raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenţi dintr-o universitate.

Indicatorul International Factors evaluează deschiderea universităţii către mediul internaţional prin numărul programelor de studii în limbi străine şi prin numărul total de studenţi şi de cadre didactice de cetăţenie străină.

În completarea acestor indicatori, se realizează şi o cotare a universităţilor în funcţie de următoarele domenii: Arte şi Ştiinţe Umaniste, Inginerie şi IT, Ştiinţele Vieţii şi Biomedicină, Ştiinţele Naturale şi Ştiinţele Sociale.

În ediţia 2014 a ranking-ului Quacquarelli Symonds, Universitatea din Bucureşti se situează pe poziţia 386 în domeniul Ştiinţe Naturale şi pe poziţia 395 în domeniul Arte şi Ştiinţe Umaniste.

Anul trecut, toate cele patru universităţi româneşti au pierdut 100 de locuri faţă de clasamentul internaţional din 2012, când erau clasate pe poziţiile 601+ în topul mondial realizat anual de compania de ranking QS.

În topul din 2012, cele patru universităţi din România („Al. I. Cuza“ din IaşiUBB Cluj-NapocaUniversitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara) au fost pe poziţiile 701+.

Universitatea MIT este pe primul loc

La nivel mondial, anul acesta, primele locuri din top sunt ocupate de Massachusetts Institute of Technology (MIT), urmat de Universitatea Cambridge şi Imperial College London. Principala schimbare este că Universitatea Harvard a fost înlocuită de Cambridge, coborând pe locul 4.

Top 10 universităţi din lume 2014:

1. Massachusetts Institute of Technology, SUA

2. University of Cambridge, Marea Britanie

3. Imperial College London, Marea Brianie

4. Harvard University, SUA

5. University of Oxford, Marea Britanie

6. University College London (UCL), Marea Britanie

7. Stanford University, SUA

8. California Institute of Technology (Caltech), SUA

9. Princeton University, SUA

10. Yale University, SUA

Top 10 universităţi din lume 2013:

1. Massachusetts Institute of Technology, SUA

2. Harvard University, SUA

3. University of Cambridge, Marea Britanie

4. University College London (UCL), Marea Britanie

5. Imperial College London, Marea Britanie

6. University of Oxford, Marea Britanie

7. Stanford University, SUA

8. Yale University, SUA

9. University of Chicago, SUA

10. California Instritute of Techology, SUA


Patru universităţi din România, în topul QS World University Rankings

România coboară iar 100 de locuri în Topul Mondial QS al Universităţilor. Patru instituţii apar în clasament

România lipseşte şi din topul celor mai bune universităţi din lume realizat de Times Higher Education

Topul mondial al universităţilor după angajabilitatea absolvenţilor

Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai”, prima din România care a intrat în Topul Shanghai

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite