Universitatea de Vest din Timişoara a lansat platforma de cercetare-inovare de dezvoltare în inteligenţă artificială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Univeristatea de Vest din Timişoara a lansat o platformă de dezvoltare în inteligenţa artificială.
Univeristatea de Vest din Timişoara a lansat o platformă de dezvoltare în inteligenţa artificială.

Univeristatea de Vest din Timişoara a lansat o platformă de cercetare, inovare şi dezvoltare a unui ecosistem de cunoaştere şi educaţie de bază pe de reţele şi algoritmi de inteligenţă artificială.

Prin această platformă, UVT va deveni un HUB pentru stimularea cercetării şi dezvoltării educaţionale în acest domeniu, în regiunea Banatului, cu o perspectivă naţională şi europeană. Acest HUB va purta denumirea de "Timişoara Research in Artificial Intelligence Network (TRAIN)", conform Agerpres.

Marilen Pirtea, rectorul universităţii, a arătat că inteligenţa artificială face parte din viaţa noastră şi a dus la reducerea cu 18% a defectelor de fabricaţie în timp ce producţia a crescut cu 20%, timpul de pregătire a comenzilor s-a redus cu 27% şi cu 45% a scăzut durata ciclului de producţie.

„Inteligenţa artificială este parte a vieţii noastre, nu trebuie să ne sperie acest lucru, că ni se vor lua locurile de muncă şi vom fi înlocuiţi de AI şi trebuie să înţelegem că viitorul presupune o colaborare şi o interacţiune între om şi maşină. (...) Este o evoluţie a vieţii noastre pe care trebuie să o considerăm ca parte, nu pericol. Economiile ecologice, industriile viitorului, spun că generează mai multe locuri de muncă decât vor pierde industriile poluante”, a explicat Marilen Pirtea.

Rectorul a spus că inteligenţa artificială are tradiţie în cadrul univeristăţii, după absolvirea celei de-a 27-a promoţie a generaţiilor cu master în inteligenţa artificială, în cadrul facultăţii de Matematică - Informatică.

„Cred că într-un viitor apropiat, eforturile conjugate (alături de Universitatea Politehnica Timişoara, n.r.) pot genera valori adăugate foarte mari în acest domeniu. Toate proiectele cercetării viitorului în următorii şapte ani, ale Comisiei Europene se referă la cercetarea aplicată, la transfer tehnologic, inovare, aducerea de valoare adăugată spre societate”, a spus Marilen Pirtea.

La conferinţă a participat şi Bernhard Scholkopf, director al institutului Max Planck pentru Sisteme Inteligente din Tubingen, Germania, unul dintre cei mai influenţi cercetători în domeniul Inteligenţei Artificiale din Europa.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite