Universitatea din Bucureşti se arată îngrijorată de decizia Ministerului Educaţiei de a reintroduce manualul unic

Universitatea din Bucureşti se arată îngrijorată de decizia Ministerului Educaţiei de a reintroduce manualul unic

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti

Universitatea din Bucureşti (UB) se arată îngrijorată de decizia Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) de a renunţa la manualele alternative pentru elevii din învăţământul preuniversitar şi de a reintroduce manualul unic, potrivit unui comunicat transmis de instituţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii Universităţii din Bucureşti atrag atenţia asupra faptului că reintroducerea manualului va avea un impact negativ asupra dezvoltării şi educării elevilor din România.

„Existenţa manualelor alternative asigură elevilor accesul la o varietate de instrumente de învăţare, lucru care permite profesorilor posibilitatea de a alege acele resurse de învăţare care răspund cel mai bine particularităţilor şi nevoilor elevilor lor. Atragem atenţia că revenirea la manualul unic va avea ca efect major promovarea unui sistem de educaţie care va uniformiza, în loc să accentueze şi să susţină stimularea creativităţii şi a individualităţii elevului", a transmis instiuţia printr-un comunicat de presă.

În acelaşi document, Universitatea din Bucureşti vine cu propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii manualelor şcolare. Printre acestea se află: revizuirea instrumentelor utilizate pentru evaluarea calităţii proiectelor de manuale şcolare alternative şi adaptarea acestora la specificul nivelului de şcolarizare, chiar la specificul disciplinelor de studiu, revizuirea întregii metodologii de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare alternative, profesionalizarea evaluatorilor de manuale şcolare, prevederea unor instrumente de metaevaluare, cu ajutorul cărora să fie evaluate procesul de evaluare a manualelor şcolare, cât şi formarea autorilor de manuale şcolare.

„Considerăm că se impune un program naţional de formare a cadrelor didactice, vizionar şi care să beneficieze de finanţare sustenabilă", potrivit sursei citate.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, luni, că peste 82.000 de exemplare ale ghidului pentru clasa a V-a au ajuns deja în 20 de judeţe, urmând ca până 8 septembrie, să fie adus în toate şcolile. Au fost tipărite 177.000 de exemplare, costurile fiind de peste 732.000 de lei.

Acesta cuprinde cele 14 discipline pentru care încă nu există manuale şi este gândit pentru primele opt săptămâni ale anului şcolar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: