Unde găsesc studenţii chirii mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care caută cazare pe ultima sută de metri trebuie să se grăbească. Începutul anului universitar 2010-2011 ar putea aduce o scumpire a chiriilor. Tinerii mai pot găsi, în principalele centre universitare, preţuri rezonabile la garsoniere şi apartamente cu două sau trei camere.

În Bucureşti, chiriile pentru garsoniere pornesc de la 170 de euro/lună, în timp ce în Iaşi şi Timişoara, studenţii îşi pot închiria garsoniere chiar şi în apropierea centrelor universitare, pentru aproximativ 100-120 de euro/lună. În Cluj-Napoca, preţurile practicate sunt puţin mai mari decât în celelalte două mari centre universitare din provincie, potrivit portalului imobiliare.ro.

„Ne putem aştepta la uşoare creşteri în săptămânile imediat următoare, deoarece ne aflăm în pragul perioadei în care studenţii devin foarte activi pe piaţa imobiliară. Pentru prima dată însă, anul acesta, este posibil ca speculanţii să nu-şi realizeze planurile", spune directorul general al portalului de anunţuri imobiliare, Adrian Erimescu.

„Mai mult ca niciodată, criza va face ca familiile studenţilor să fie mai cumpătate în alegerea unei chirii şi tocmai de aceea proprietarii trebuie să-şi alinieze aşteptările la nivelul bugetului actual al studentului român", explică Erimescu.

Cazare la hotel

Proprietarii unor hoteluri din Constanţa s-au gândit că, decât să stea cu camerele goale, mai bine le închiriază studenţilor din Constanţa, pentru aproximativ 250 de lei pe lună. Preţul este o idee mai mare decât un loc în gazdă - aproximativ 300 de lei sau într-un camin, unde costurile variază între 110 şi 200 de lei.

Bucureşti: Reducerile la apartamente nu atrag mai mulţi clienţi



În prezent, studenţii pot închiria o garsonieră în zone ca Drumul Taberei, 1 Mai, Titan, Militari, Vitan sau Dristor pentru cel puţin 170 de euro/lună. Preţurile la apartamente cu două camere au scăzut cu 10% şi încep de la 250 de euro/lună în zone precum Tei, Fizicienilor, Brâncoveanu, Morarilor sau Kogălniceanu, apropiate de unele universităţi. Pentru 70 de euro în plus, studenţii pot alege apartamente  cu trei camere în Tineretului, Titan sau Drumul Taberei, se arată într-un studiu al imobiliare.ro. 

Pretenţii de student

George Soare locuieşte în Ferentari (Bucureşti) şi este student la Farmacie. El povesteşte despre perioada în care a fost agent imobiliar: „Am lucrat un an la o agenţie şi vă spun, nu am reuşit să fac măcar un contract cu un student. Tinerii vin cu o anumită mentalitate de acasă, unde au toate condiţiile, şi se aşteaptă ca şi în chirie să fie la fel. Pe de altă parte, caută să închirieze la preţuri mici, iar apartamentele de acest gen dezamăgesc".

Studenţii vor, în general, ca locuinţele să fie aproape de o gură de metrou, să aibă mobilă tinerească şi internet. Mulţi aleg formula de trei sau patru într-un apartament cu două camere, la 300 de euro pe lună, mai spune George.

Eliza Dan (Vâlcea) este în anul II la Administrarea Afacerilor, Universitatea Bucureşti. Ea a preferat să stea în gazdă, unde plăteşte aproximativ 100 de euro pentru o cameră. „Am ales în funcţie de zonă, să nu fie scumpă, să fie aproape de metrou şi de locul de muncă", spune Eliza. Un loc într-un apartament cu două camere ar fi costat-o pe puţin 125 de euro. 

Cazare în căminele Universităţii Bucureşti

Universitatea din Bucureşti pune la dispoziţia studenţilor un număr de 5.354 de locuri de cazare. Repartizarea se va face în intervalul 29 septembrie - 3 octombrie. În căminele Universităţii Bucureşti pot fi cazaţi studenţi români din cele trei cicluri de studiu -licenţă, master, doctorat.

Căminele se găsesc în complexul Grozăveşti (2.300 locuri), în Mihail Kogălniceanu (614), Poligrafie (244 locuri), Th. Pallady (412 locuri), Stoian Militaru (471 de locuri) Fundeni (204 locuri), Panduri (221 locuri), Măgurele (644 locuri) şi Leu (244 locuri).

Iaşi Studenţii lasă căminele pentru apartamente

Vasilica Costîn

image
image

Cele 16.700 de locuri de cazare disponibile la universităţile de stat din Iaşi nu mai sunt la fel de căutate de studenţi. Aceştia se orientează în general spre apartamente cu două camere şi preferă să fie într-o zonă apropiată de facultatea la care învaţă. Tinerii susţin că nu sunt diferenţe foarte mari de preţ şi, în plus, confortul este mult mai mare în apartamente.

George Otcuparu (22 de ani) este student în anul III la Tehnologia Construcţiilor de Maşini şi a început deja „goana" după locuinţă. Primii ani i-a petrecut în cămin, însă acum tânărul vrea să stea într-un apartament cu două camere. „Aş vrea să găsesc în Tătăraşi sau în Podu Roş ca să fiu aproape de facultate şi să plătesc cel mult 100 de euro lunar. Nu vreau lux, doar strictul necesar şi să scap de cămin", spune studentul. 

Tot un apartament cu două camere şi-a căutat şi Ciprian Anghel (23 de ani), masterand în anul I la Management. „Stăm două cupluri şi plătim câte 50 de euro de persoană. N-a contat zona, ci doream să fie un preţ rezonabil. Nu mai vreau să stau la cămin pentru că e balamuc acolo", spune tânărul.

Costuri avantajoase

În Iaşi, scăderi mari de preţ au fost înregistrate la garsoniere, dar şi la apartamentele cu două camere. Studenţii pot găsi garsoniere care pornesc de la 120-140 de euro pe lună în zone precum Tătăraşi, Podu Roş, Păcurari, Podul de Piatră sau Nicolina. În Copou, preţul apartamentelor cu două camere porneşte de la 220-250 de euro/lună, iar cel al apartamentelor cu trei camere de la 300 de euro/lună.

Timişoara: Confort minim, la preţ redus

Olivia Tulbure



Miile de studenţi care se întorc la şcoală şi nu au loc în cămin au pornit la „vânătoarea" de chirii. Zonele preferate de tineri sunt cele din apropierea universităţilor. Totuşi, studenţii se pot aştepta la mai puţin confort, dar şi la mai puţine pretenţii din partea proprietarilor. „Până acum erau proprietari care cumpărau apartamente şi le amenajau pentru închiriere. În ultimul timp, investiţiile în locuinţe au scăzut. Preferă să lase din preţ decât să investească în apartamente", a spus Andrei Văcaru, agent imobiliar.

Cei care au locuit deja în chirie timp de mai mulţi ani pot da sfaturi bobocilor. Reşiţeanul Arnold Vieriu ştie din propria experienţă că, la începutul verii, preţurile apartamentelor două camere pornesc şi de la 100 de euro. „Am căutat din timp. Imediat după înscrieri am început să mă uit pe internet sau prin ziare", a spus acesta.

Chiriile la garsoniere au scăzut cu 5,5% din primăvară până în prezent, iar la apartamentele cu două şi trei camere cu 8,8%, respectiv 6,5%. Astfel, în zona Complexului Studenţesc, o garsonieră închiriată costă cel puţin 120 de euro/lună. Apartamente la preţuri bune, de cel puţin 250 de euro, pot fi găsite în Circumvalaţiunii, Aradului, Lipovei sau Şagului.

Cluj: Se caută locuinţe cu două camere

Bianca Pădurean

image



Chiriile cresc automat în toamnă, cu minimum 20 de procente, când încep cursurile. „Preţurile cresc cu acelaşi procent cu care scad la începutul verii, când pleacă studenţii", spune Anca Bunea, agent imobiliar.

Tinerii preferă apartamente cu două camere, iar cea mai căutată zonă a oraşului este cartierul Zorilor. Aici, chiria pentru o garsonieră variază între 180 şi 220 de euro, pentru două camere între 220 şi 300 de euro, iar pentru trei camere, între 350 şi 400 de euro. „Unii studenţi preferă apartamentele de patru camere, cu două băi, în care să stea patru persoane. Este mai convenabil să dea 100 de euro fiecare", mai spune agentul imobiliar.

Studenţii au, de la an la an, tot mai multe pretenţii la capitolul finisaje şi dotări. Aceştia caută apartamente sau garsoniere complet mobilate şi utilate. „Eu am căutat trei-patru zile pe internet oferte de chirii în Cluj. Am avut pretenţia ca baia să fie bine pusă la punct", spune Marius Holmu, venit să studieze la Cluj, din Maramureş.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite