Tot mai mulţi tineri britanici din clasa de mijoc renunţă la studiile superioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii se gândesc bine înainte de a lua decizia de a se înscrie la facultate. FOTO Shutterstock
Tinerii se gândesc bine înainte de a lua decizia de a se înscrie la facultate. FOTO Shutterstock

Triplarea taxei şcolare pentru universităţile britanice îi determină pe tinerii din clasa de mijloc să nu mai urmeze cursurile unei facultăţi.

Martha Hanks, o tânără britanică în vârstă de 18 ani, avea deja îndoieli cu privire la universitate, încă dinainte de creşterea taxelor şcolare de la 3.300 de lire la 9.000 de lire pe an, la majoritatea facultăţilor pe care ar fi vrut să le urmeze.

„M-am întrebat deja dacă o diplomă este ceea ce-mi trebuie, atunci când m-am gândit la cariera pe care vreau s-o îmbrăţişez: relaţii publice, modă, media sau alt domeniu ce presupune creativitate. Dar acum trebuie să mă gândesc bine dacă îmi permit o datorie de 27.000 de lire pentru o diplomă care, cel mai probabil, va fi irelevantă pentru şansa de a obţine locul de muncă pe care mi-l doresc“, a declarat tânăra.

Martha face parte dintre cei 15.000 de tineri care şi-ar dori să urmeze o facultate, dar care au decis să nu opteze pentru învăţământul superior. Independent Commission on Fees (ICF) a monitorizat efectele noii decizii de finanţare a universităţilor britanice şi a evidenţiat impactul reformelor asupra familiilor din clasa de mijloc, informează The Telegraph.

Chiar dacă nu exclude posibilitatea ca într-o zi să meargă la facultate, Marha, ai cărei părinţi sunt absolvenţi de studii superioare, a ales să renunţe la urmarea unei facultăţi în favoarea programelor de stagiatură şi a altor oportunităţi de a învăţa „meserie“ pentru a acumula experienţă în CV.

„Nu vreau să fac o alegere nechibzuită şi mi-a fost mai uşor să fac această alegere din cauza creşterii taxelor şcolare. Anul trecut toţi colegii mei de la şcoală se grăbeau să-şi dea admiterea la facultate înainte ca taxele să se majoreze“, a precizat tânăra britanică.

Trei sferturi dintre universităţi aplică noul sistem de tarifare de până la 9.000 de lire pe an pentru cel puţin una dintre specializări, pentru următorul an universitar. O treime aplică taxa şcolară maximă la toate cursurile, în ciuda faptului că miniştrii au insistat, când au făcut schimbările, că instituţiile care percep întreaga taxă  vor fi „excepţionale“.

Deşi va exista şi un număr substanţial de burse oferite de universităţi pentru a atenua lovitura dată de majorarea taxelor celor din familiile dezavantajate, nu există soluţii şi pentru cei din clasa de mijloc. Drept urmare, tinerii din această categorie socială renunţă să urmeze studii superioare.  

Cifrele citate de Telegraph arată că numărul aplicanţilor în vârstă de 18 ani ce vor să meargă la facultăţile cu grad maxim de tarifare a scăzut cu 1% faţă de anul trecut.  În plus, „un tânăr britanic din 20 estimaţi ca viitori candidaţi la facultăţi în 2012 nu va mai aplica, ceea ce înseamnă o scădere de aproximativ 15.000 de aplicanţi“.
 
Cei care au renunţat în număr mare la studiile superioare sunt tinerii care provin din clasa de mijloc,  existând riscul ca acest abandon să se transforme într-o caracteristică a acestei categorii sociale.

Universităţile din alte ţări sau stagiile de practică, variante alternative

Noul sistem de taxe, însă, îi determină pe cei mai mulţi tineri să-şi îndrepte atenţia către universităţile americane, cu bursele lor generoase sau spre cursurile în limba engleză din alte ţări europene. Aici taxele sunt mult mai reduse şi sunt la acelaşi nivel pentru studenţii britanici ca şi pentru studenţii nativi. Belgia, Olanda şi Finlanda au fost menţionate ca şi posibile destinaţii de studii pentru tinerii britanici.  
 
Se constată, de asemenea, o preferinţă a tinerilor pentru programele de stagiatură decât pentru admiterea în învăţământul superior. „Sunt uimit că tinerii nu sunt îngrijoraţi de statut. Programele de stagiatură nu echivalează cu o facultate. Însă, un asemenea program măreşte posibilitatea angajării“, a declarat decanul unei Colegiu din Londra. Acest aspect nu trebuie să fie subestimat într-o perioadă în care cifrele arată că 40% din absolvenţi rămân fără un loc de muncă timp de 12 luni după absolvirea unor studii care îi lasă, în medie, cu datorii între 15.000 şi 20.000 de lire.


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite