Topul Universităţilor din ţările în curs de dezvoltare. Ce instituţii de învăţământ superior din România sunt incluse

Topul Universităţilor din ţările în curs de dezvoltare. Ce instituţii de învăţământ superior din România sunt incluse

Topul Universităţilor din ţările în curs de dezvoltare 2018. FOTO: Arhivă

Cinci instituţii de învăţământ superior din România sunt incluse în clasamentul universităţilor din ţările în curs de dezvoltare, potrivit Times Higher Education. Printre acestea se află Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi Universitatea de Vest din Timişoara. Statele care ocupă cele mai multe poziţii sunt China, India şi Brazilia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Clasamentul utilizează aceiaşi 13 indicatori de performanţă ca cei din clasamentul universităţilor la nivel mondial (THE World University Rankings) pentru a judeca instituţiile în ceea ce priveşte predarea, cercetarea, transferul de cunoştinţe şi perspectivele internaţionale. Dar acestea sunt recalibrate pentru a reflecta priorităţile de dezvoltare ale universităţilor din statele cu economii emergente, scrie Times Higher Education.

China continuă să domine clasamentul, ocupând 63 de locuri (una din fiecare şase poziţii din tabel), faţă de anul trecut când a ocupat 52 de poziţii. Universitatea Peking şi Universitatea Tsinghua se situează pe primul, respectiv al doilea loc, pentru al cincilea an consecutiv.

India rămâne a doua ţară cu cele mai multe reprezentări în clasament: 42 de instituţii. Prima poziţie este ocupată de Institutul Indian al Ştiinţei. Acesta a urcat de pe locul 14 pe locul 13, însă majoritatea universităţilor au coborât.

Brazilia îşi păstrează statutul de a treia naţiune cu cele mai multe poziţii în top, dar aproape toate universităţile au coborât în clasament din cauza turbulenţelor economice şi politice din ţară.

Pe de altă parte, Rusia şi-a sporit reprezentarea, ajungând la 27 de instituţii clasate de la 24, cele mai multe dintre acestea înregistrând progrese semnificative.

Ce poziţii ocupă România

Ţara noastră are cinci universităţi incluse în clasament. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca ocupă poziţia 162, iar Universitatea de vest din Timişoara ocupă poziţiile 201-250. 

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore. T. Popa"  din Iaşi ocupă se încadrează între poziţiile 251-300.

51 de universităţi din 11 ţări din Europa de Est sunt incluse în acest clasament, comparativ cu 45, câte au fost anul trecut.

Clasamentul include peste 350 de universităţi (anul precedent au fost 300 de instituţii) din 42 de ţări, de pe patru continente.

Ce ţări sunt incluse în topul Emerging Economies University Rankings 2018

Clasamentul universităţilor din economii în curs de dezvoltare 2018 include trei categorii de ţări: 1) în curs de dezvoltare avansată, 2) în curs de dezvoltare secudare şi 3) cele de tip frontieră.  Clasificarea statelor a fost realizată de The Financial Times Stock Exchange

Astfel, în prima categorie se află: Brazilia, Cehia, Grecia, Ungaria, Malaezia, Mexic, Polonia, Africa de Sud, Taiwan, Tailanda şi Turcia. În grupa ţărilor în curs de dezvoltare secundară se află: Chile, China, Columbia, Egipt, India, Indonezia, Pakistan, Peru, Filipine, Qatar, Rusia, Emiratele Arabe Unite.

România se află în cea din urmă categorie, a ţărilor frontieră,alături de Argentina, Bahrain, Bangladesh, Botswana, Bulgaria, Republica Coasta De Fildeş, Croaţia, Cipru, Estonia, Ghana, Iordania, Kenya, Letonia, Lituania, Macedonia, Malta, Mauritius, Moroc, Nigeria, Oman, Palestina, Serbia, Slovacia, Slovenia, Sri Lanka, Tunisia, Vietnam.

 

citeste totul despre: