Topul Universităţilor româneşti: ascensiunea instituţiilor cu profil tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de Arhivă
Imagine de Arhivă

Cea mai bine cotată universitate din ţară pentru anul 2019 este Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Instituţia este urmată de Universitatea din Bucureşti (care anul trecut a ocupat locul I) şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, care se menţine pe locul III. Cel puţin aşa arată un clasament internaţional al universităţilor din Estul Europei şi centrul Asiei, care arată şi o ascensiune semnificativă a universităţilor cu profil tehnic.

Surpriza clasamentului naţional - realizat în baza datelor din Topul intitulat „QS EECA (Emerging Europe and Central Asia) University Rankings 2019“-  este cu privire la instituţia care ocupă locul IV, şi-anume: Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Dacă anul trecut, aceasta ocupa locul VII, pentru anul 2019 instuţia este clasată imediat după podium - în locul Universităţii de Vest din Timişoara, care acum coboară pe poziţia a V-a. Aceasta este succedată de Universitatea Tehnică „Gheoghe Asachi“ din Iaşi, ocupând locul VI la fel ca anul trecut.

Pe locul VII în rândul universităţilor româneşti se află Universitatea Politehnica din Timişoara, care avansează cu o poziţie faţă de anul trecut.

Tot cu un loc faţă de anul trecut urcă şi Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Concret, instituţia ajuns de pe locul IX în 2018 pe locul VIII în 2019.

O altă ascensiune de remarcat, în opinia specialiştilor în educaţie, este cea a Universităţii „Ştefan cel Mare din Suceava – cu specializări tehnice în proporţie de 40% - care intră în Top 10 al instituţiilor de învăţământ superior din România. 


„Modificările din clasament ilustrează anumite schimbări în arhitectura instituţională a universităţilor din România. Spre exemplu, creşterea universităţilor cu profil tehnic, şi nu numai, din ţara noastră se datorează valului de cadre didactice tinere intrate în ultimii ani, respectiv a maturizării din punct de vedere ştiinţific a profesorilor mai vechi. Remarcabil este progresul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, unde s-a simţit amprenta managementului axat pe acest tip de performanţă. De asemenea, Universitatea Babeş-Bolyai sau Universitatea din Bucureşti au un potenţial enorm, însă ar trebui sprijinite suplimentar de Ministerul Educaţiei Naţionale“, este de părere Marius Deaconu, directorul departamentului de politici publice la Consiliul Tineretului din România.

De altfel, Mihai Dimian, prorector al Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava spune că instituţia unde activează se bazează pe „importul” de profesori şi pe numărul de lucrări citate. „O practică pe care încercăm să o dezvoltăm este aducerea de cadre didactice specializate din afară, în ultimul an reuşind să angajăm trei experţi, dar şi dezvoltarea mecanismului de raportare a activităţii de cercetare - mai ales în privinţa numărului de lucrări citate“, declară pentru „Adevărul“ Mihai Dimian.

La rândul lor, reprezentanţii studenţilor afirmă: „Faptul că universităţile de filieră tehnică au urcat în clasament faţă de anul trecut demonstrează că reputaţia lor în rândul persoanelor chestionate este una mai bună, dar şi că interesul pentru cercetare a crescut. De asemenea, internaţionalizarea reprezintă un alt punct care a început să câştige teren în rândul comunităţilor academice româneşti, care sunt tot mai vizibile prin practicile de atragere şi recrutare de studenţi internaţionali“, subliniază preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Petrişor Ţucă.

Cum a ajuns Universitatea Babeş-Bolyai pe primul loc

Preşedintele Academiei Române şi, în acelaşi timp, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, spune că topurile internaţionale ţin tot mai mult cont de ştiinţele aplicative.

„Motivul pentru care Politehnica din Bucureşti sau din Timişoara cresc în clasamentele internaţionale este că acestea ţin tot mai mult cont de ştiinţele aplicative şi competitive. Universitatea Babeş-Bolyai şi-a dezvoltat foarte mult componentele de inginerie şi medicină în ultimii ani, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care ne-am menţinut pe primele locuri, iar anul acesta am ajuns chiar pe locul I. De asemenea, profesorii noştri sunt obligaţi să raporteze activitatea ştiinţifică la fiecare sfârşit de an. Nu în ultimul rând, noi încurajăm coperarea cu cadre didactice şi cercetători din afară“, a explicat Ioan Aurel Pop.

Universitatea din Bucureşti, pe locul I la încrederea în rândul angajatorilor

Totodată, Mirabela Amarandei, purtătoare de cuvânt a Universităţii din Bucureşti punctează că e necesar să ne uităm la tabloul mai larg al clasamentului EECA.

„Observăm că Universitatea din Bucureşti are o evoluţie ascendentă în 2019, îmbunătăţindu-şi performanţa în ultimul an cu 2 locuri, aşa cum menţionează şi autorii clasamentului. Universitatea noastră se remarcă în mod deosebit în ceea ce priveşte doi indicatori, acela al reputaţiei academice şi al reputaţiei angajatorilor. De altfel, dacă ne referim la ultimul dintre aceştia, este de menţionat faptul că Universitatea din Bucureşti este singura universitate din România inclusă în QS Employability 2019, a doua oară consecutiv când Universitatea obţine acest rezultat. Cu alte cuvinte, este apreciată nu doar buna reputaţie a companiilor, a instituţiilor angajatoare ale absolvenţilor noştri, dar şi relaţia dintre angajatori şi studenţi, sau parteneriatele cu mediul privat, cu angajatorii“, afirmă Mirabela Amarandei

Care sunt cele mai bune 10 universităţi din ţară

Cel mai bine cotată instituţie de învăţământ superior din ţară pentru anul 2019 este Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj Napoca. Pe locul II este clasată Universitatea din Bucureşti, iar pe III se află Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Următoarele instituţii de învăţământ superior sunt: Politehnica din Bucureşti (IV), Universitatea de Vest din Timişoara (V), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (VI),  Universitatea Politehnica din Timişoara (VII), Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Academia de Studii Economice din Bucureşti (IX) şi Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava (X).

Pentru efectuarea topului, s-au avut în vedere mai multe criterii de evaluare. Astfel, reputaţia în rândul academicienilor din afară a contat 30%, reputaţia în rândul angajatorilor – 20%, numărul de studenţi raportat la profesori - 10%, numărul de lucrări publicate în revistele de specialitate - 10%, colaborarea cu experţi din afară - 10%, prezenţa în spaţiul online - 5%, numărul de angajaţi cu diplomă de doctorat - 5%, numărul de citări ale publicaţiilor membrilor universităţii - 5% şi incluziunea profesorilor şi a studenţilor din străinătate – 5%.

Alte observaţii:

-   Universitatea Babeş-Bolyai are una dintre cele mai semnificative creşteri la numărul de profesori din afară (2018 - 9.3 puncte, 2019 - 43.4 puncte)

-    Universitatea din Bucureşti rămâne cu cel mai are punctaj în privinţa reputaţiei în spaţiul academic din străinătate (2018 - 89.3 puncte, 2019 - 85.7 puncte). Universitatea Babeş-Bolyai avea în 2018 - 83.6 puncte, iar în 2019- 83.1 puncte

-    Universitatea din Bucureşti are cel mai mare punctaj în topul universităţilor angajabile în 2019 (76.1). Pe următoarele locuri se situează ASE, Politehnica Bucureşti şi Universitatea Babeş Bolyai

-    Cele mai citate universităţi (per lucrare) din România sunt: Universitatea Babeş-Bolyai (85.8 puncte), Universitatea din Suceava (62.9 puncte), Universitatatea de Vest din Timişoara (59.3). Universitatea din Suceava a urcat de pe locul VII (unde era anul trecut) pe locul II

-   Universităţile cu cele mai multe articole publicate în reviste de specialitate sunt: Universitatea „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, Politehnica din Bucureşti şi Politehnica din Timişoara

-   Toate universităţile din clasament au primit punctajul maxim pentru numărul de profesori care au doctorat, cu excepţia Universităţii Tehnice din Cluj Napoca, ASE, Universitatea din Craiova şi Universitatea din Bucureşti

-    Universităţile care stau cel mai bine la prezenţa în spaţiul online sunt: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj Napoca, ASE din Bucureşti şi Universitatea din Bucureşti
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite