Topul celor mai scumpe cămine studenţeşti. Sibiu, pe primul loc

Topul celor mai scumpe cămine studenţeşti. Sibiu, pe primul loc

Studenţii pot plăti sute de lei pentru o cameră de cămin     FOTO: Adevărul

Căminele Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu sunt cele mai scumpe din ţară, potrivit datelor obţinute de „Adevărul“ de la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Pe locul doi se află Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, urmată de UMF Cluj.

Ştiri pe aceeaşi temă

Căminul trei de la universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu este cel mai scump cămin pentru studenţi din România. O cameră costă 540 de lei şi este ocupată de o singură persoană, iar condiţiile sunt foarte bune, spune preşedintele asociaţiei de studenţi din Sibiu, Cristi Buzea.

„Camerele au un comfort ridicat, locuieşte un singur student într-o cameră, iar cheltuielile sunt foarte mari din cauza aerului condiţionat şi a dotărilor, motiv pentru care sunt, în general, ocupate de studenţii străini“, a spus Buzea. Un alt motiv pentru care studenţii din Sibiu plătesc mai mult pentru cazare decât colegii lor din alte campusuri universitare este şi faptul că la ei, subvenţia de la stat este împărţită între camerele de cămin şi cantină. 

„Din păcate, noi nu avem internetul gratuit şi trebuie să mai plătim 20 de lei de persoană pe lună“, a mai spus Buzea. Mai există un cămin şi mai scump la Sibiu, Academica, însă este rezervat doctoranzilor şi costă 615 lei pe lună.

Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi este următoarea pe listă. Studenţii plătesc pentru o cameră de cămin şi 500 de lei . „Căminul Gaudeamus este cel mai scump, camerele au aer condiţionat, două băi, câte una pentru fiecare student care este cazat în cameră, televizor, frigider. Preţul pe care îl plătesc studenţii din Gaudeamus se apropie de preţul unei garsoniere din Iaşi. Condiţiile din celelalte cămine nici nu se compară“, a spus Lucian Muşat, preşedintele Asociaţiei de Studenţi de la universitate. Căminul Gaudeamus era şi mai scump acum vreo doi ani, însă, în urma presiunilor făcute de studenţi, universitatea a mai scăzut preţul cu 50 de lei. 

Topul căminelor universitare:

Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu - 540 de lei pentru o cameră de cămin

Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi - 500 de lei

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iulia Haţieganu“ din Cluj - 280 de lei

Universitatea Politehnică din Bucureşti - 250 de lei (doar în prima lună)

Universitatea Ovidius din Constanţa - 250 de lei

Universitatea din Bucureşti - 220 de lei

Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca - 170 de lei

Academia de Studii Economice din Bucureşti - 135 de lei

Universitatea de Vest din Timişoara - 100 de lei


RAPORT Topul universităţilor româneşti în funcţie de numărul de studenţi

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca are cei mai mulţi studenţi dintre toate universităţile româneşti de stat, potrivit raportului publicat în iulie de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS). În schimb, raportul arată o scădere drastică a numărului studenţilor în ultimii ani.

ADMITERE FACULTATE 2014 Încep înscrierile pentru sesiunea din toamnă

Universităţile au dat startul înscrierilor pentru a doua sesiune de admitere, unde se intră conform aceleiaşi metodologii din vară. Taxele sunt la fel, doar că nu mai sunt la fel de multe locuri scoase la concurs, însă nu toate universităţile au comunicat numărul de locuri.

A doua strigare. Facultăţile anunţă începerea admiterii de toamnă

Cea de-a doua sesiune de admitere la Universitatea Babeş-Bolyai va avea loc în perioada 5-15 septembrie 2014. Sunt disponibile 1.324 de locuri bugetate la licneţă şi master, dar şi peste 6.000 de locuri cu taxă.

Locurile rămase libere la Universitatea Ovidius pentru sesiunea de toamnă. Se fac înscrieri la admiterea în facultăţi

Luni, 1 septembrie, încep înscrierile pentru sesiunea a doua de admitere la studii de licenţă în cadrul facultăţilor Universităţii Ovidius din Constanţa. Înscrierile se fac la centrele facultăţilor, în intervalul orar 9.00-17.00 în zilele lucrătoare şi 9.00-12.00 în zilele de sâmbătă şi duminică.

Încă o şansă pentru un loc printre viitorii studenţi

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a demarat pregătirile pentru Admiterea de toamnă. Vor fi scoase la concurs 360 de locuri la buget (5 pentru rromi) şi 1.016 locuri la taxă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: