Tinerii cercetători, chemaţi să lucreze pentru laserul de la Măgurele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costul total al proiectului se va ridica la peste 356 de milioane de euro   FOTO: Eli-NP
Costul total al proiectului se va ridica la peste 356 de milioane de euro   FOTO: Eli-NP

Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) din Bucureşti continuă angajările pentru proiectul Extreme Light Infratructure (ELI-NP) – laserul de la Măgurele: se caută cercetători ştiinţifici seniori şi juniori, asistenţi post-doctorali de cercetare, ingineri şi tehnicieni.

IFIN-HH  –  ELI-NP organizează concursuri pentru ocuparea următoarelor posturi: Cercetători Ştiinţifici Senior şi Juniori,  Asistenţi post-doctorali de cercetare, Ingineri şi Tehnicieni, anunţă reprezentanţii institutului.

Descrierea posturilor, profilurile candidaţilor şi regulamentele de selecţie se găsesc la adresa www.eli-np.ro.

Aplicaţiile trebuie să fie însoţite de documentele solicitate în regulamentele de selecţie şi vor fi trimise către Departamentul de Resurse Umane la adresa human.resources@eli-np.ro.

15 cercetători deja angajaţi

„Momentan avem 15 angajaţi, dar porţile sunt deschise permanent pentru cine doreşte să aplice. Până în 2018, trebuie să angajăm 200 de cercetători, consultăm lunar dosarele depuse şi organizăm interviuri. Anul trecut am avut 10 rânduri de interviuri şi 60 de candidaţi”, a spus directorul Institutului de Fizică Nucleară, Nicolae Zamfir.

Startul angajărilor a fost dat în urmă cu aproape un an, când Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" a scos la concurs posturile de Inginer, Cercetător Senior, Cercetător Junior şi Tehnician. 

Ministerul Educaţiei va promova proiectul ELI-NP în şcoli şi facultăţi

De altfel, Ministerul Educaţiei va promova proiectul laserului de la Măgurele în şcolile din România, pentru a-i atrage pe elevi către facultăţile de fizică şi inginerie, astfel încât, peste şase ani, să aibă angajaţi români bine pregătiţi în cadrul proiectului ELI-NP.

„Pentru studenţi vor fi programe masterale, doctorale şi postdoctorale la universităţile care colaborează cu proiectul ELI-NP prin care se vor putea forma. De asemenea, la nivel preuniversitar, începând de anul viitor, vrem să atragem elevi către facultăţile de fizică şi inginerie din toată ţara dar şi din străinătate prin platforme de promovare şi prezentări pe care specialiştii din universităţi le vor ţine în şcoli. Trebuie să strângem legătura între şcoli, universităţi şi institut”, a explicat ministrul -delegat Mihnea Costoiu.

Ce este ELI-NP

Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) va fi un nou Centru de Cercetare Ştiinţifică ce urmează să fie construit de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN-HH) în Bucureşti-Măgurele, România. 

ELI-NP este o infrastructură complexă care va găzdui două echipamente ultra-moderne de înaltă performanţă: un sistem laser de foarte mare intensitate (cel mai amre laser din lume) şi un fascicul γ foarte intens.

Proiect paneuropean de peste 350 de milioane de euro

Anul trecut Comisia Europeană a aprobat finanţarea pentru cel mai mare laser din lume, construit în cadrul proiectului ELI-NP. Proiectul paneuropean va implica 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre ale Uniunii Europene. Costul total al proiectului se va ridica la 356,2 milioane de euro, iar construcţia va fi realizată în paralel cu iniţativă mai amplă. Astfel, în Cehia şi Ungaria se vor construi alte două facilităţi de cercetare.

Proiectul ELI-NP constă în montarea unui laser cu care cercetătorii vor face diverse tipuri de experimente, prin bombardarea unor materiale cu particule accelerate. Acest lucru le va supune unor stări într-un timp foarte scurt, iar rezultatele vor putea fi aplicate apoi, teoretic şi practic, dacă va exista vreo firmă care va dori să cumpere patentul. Numai aşa poate fi cuantificat viitorului proiectului ELI-NP – un izvor de patente de invenţie care vor putea fi comercializate şi folosite de vizionari din diverse industrii.

La Măgurele se vor face două tipuri de experimente: unele fundamentale, care vor satisface curiozitatea omului şi unele cercetări aplicate care pot duce la formarea unor radioizotopi pentru tratarea cancerului. Fizicianul-şef de la Măgurele spune că există idei potrivit cărora se vor putea trata deşeurile nucleare, iar izotopii radioactivi din interiorul acestora nu vor mai rezista ani, ci vor fi eliminaţi mult mai rapid.
 


Pe aceeaşi temă:

Oficialii din Educaţie vor să atragă elevii şi studenţii către Laserul de la Măgurele

Ministerul Educaţiei va promova proiectul laserului de la Măgurele în şcolile din România, pentru a-i atrage pe elevi către facultăţile de fizică şi inginerie, astfel încât, peste şase ani, să aibă angajaţi români bine pregătiţi în cadrul proiectului ELI-NP.

FOTO VIDEO „Ne aşteptăm să se ia premiul Nobel de aici de la Măgurele”

România va deveni un pol al ştiinţei mondiale, odată cu apariţia celui mai mare laser din lume, în localitatea Măgurele de lângă Bucureşti. Începem campania „Schimbă România“ printr-un exemplu pozitiv: România va găzdui cel mai mare laser din lume. La Măgurele se vor putea găsi soluţii împotriva cancerului, alimente mai rezistente sau materiale de construcţii noi.

Comisia Europeană a aprobat finanţarea superlaserului de la Măgurele

Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) - care presupune, printre altele, construirea celui mai puternic laser din lume în România, la Măgurele – a primit undă verde din partea Comisiei Europene (CE).


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite