Fiecare dintre voi aveţi planuri, gânduri de viitor, aspiraţii. Mulţi dintre voi vă gândiţi că poate veţi reuşi să plecaţi în afară, însemnând înspre vest, unde vă poate aştepta o viaţă mai uşoară şi mai predictibilă. Dar oriunde veţi pleca veţi fi în acelaşi „sat global“. Şi dacă plecaţi poate vă va fi mai bine, poate că nu. Poate că răul din societăţi sărăcite şi obidite de sute de ani migrează către locuri mai luminoase, sau aparent mai luminoase. Nu mai putem fi insensibili la suferinţele lor.

Poate că unii dintre voi veţi alege să faceţi în viaţă ceea ce vă îndeamnă chemarea lăuntrică. Fiecare dintre noi avem adânc înăuntrul fiinţei noastre o chemare şi un har unic pentru a face ceva bun în lume. Alegerea de a merge pe un drum acceptabil social (acceptat de către familie, de către canoanele sociale, de către cei din jurul nostru care au autoritate în viaţa noastră) sau de a merge pe o cale proprie pe care ne străduim să ne-o găsim fiecare dintre noi – este a noastră. Uneori aceste căi coincid. De multe ori nu. Uneori nici nu ştim că avem această alegere şi că ea ne este la dispoziţie oricând. Adesea nu ştim cum să ne găsim această cale. Facultatea, profesorii, colegii, învăţătorii spirituali şi mai ales iubirea, ne pot ajuta să ne găsim calea. 

Unii dintre voi aveţi mari probleme materiale şi lucraţi în timp ce studiaţi şi uneori nu sunteţi înţeleşi – de către familie, de către profesori, de către colegi. Uneori nici de către prieteni. Acelea sunt momentele în care aveţi cea mai mare nevoie de voi înşivă, de credinţă. Credinţa în voi, în puterile voastre, în dreptatea a ceea ce căutaţi. Unii dintre voi vă orientaţi în viaţă în funcţie de perspectiva banilor pe care îi veţi putea câştiga şi atunci transformaţi viaţa voastră şi banul în „măsura tuturor lucrurilor“. Este o opţiune.

Suntem cu toţii parte a unei lumi vii, interconectate, mai interconectate decât oricând înainte. Acum vedem şi simţim acest lucru mai mult ca niciodată. Trăim timpuri tulburi. Dacă acum 20 de ani, 10 ani şi chiar 5 ani lucrurile erau relativ aşezate din punct de vedere politic regional şi internaţional, o serie de mişcări ale unor plăci tectonice economice şi politice au tulburat suprafaţa stabilităţii. Mai mult ca niciodată înainte vedem lumea aceasta vie în mişcare şi pentru a merge mai departe avem nevoie să ne sincronizăm sau să decidem să mergem împotriva curentului pentru că simţim că duce către rău. Şi aici aveţi o alegere pe care va trebui să o faceţi. Întotdeauna există opţiunea „by default“, dar e tot alegere.

Oriunde veţi pleca în această lume veţi lua România cu voi în suflet. Nu veţi putea să o pierdeţi chiar dacă veţi vrea. România e o ţară nu numai frumoasă, dar şi bună. Dacă avem onestitatea să ne uităm pe glob şi să vedem cum trăiesc miliardele de oameni pe glob, câtă sărăcie, foamete, mortalitate infantilă şi necazuri sunt, vom recunoaşte că România este un pământ binecuvântat. Nu lipsit de necazuri şi răutăţi, dar binecuvântat. Şi în România sunt oameni care fac mai multe lucruri bune sau mai multe lucruri rele, oameni care fac minunăţii şi oameni care fac ticăloşenii. Alegerea este a noastră, din nou.

Trăim în România, iar România a devenit în ultimul sfert de veac şi mai individualistă decât în perioada numită comun „comunistă“. Este momentul să reflectăm asupra acestui lucru şi să facem o schimbare înăuntrul nostru. Schimbările încep întotdeauna dinăuntru. Cum scria pe o lozincă din Piaţa Universităţii în perioada protestelor: „Singura soluţie, propria evoluţie!“

Vă urez mult bine în noul an universitar, cu drag! :)