Studenţii români din Marea Britanie riscă să-şi piardă locul din cauza permiselor de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care au ales să studieze în Marea Britanie şi au nevoie de un job pentru a se putea menţine în facultate obţin cu greu viza de muncă – yellow card, în condiţiile în care aproape un sfert dintre tinerii britanici sunt şomeri.

Emilia Gheorghe, studentă în anul la II-lea la Universitatea Hull din marea Britanie, aşteaptă de un an şi jumătate viza pentru a putea munci, după ce a primit o ofertă la o şcoală de vară internaţională, relatează jurnaliştii de la The Guardian.

Cei de la agenţia vamală britanică i-au pierdut cererea depusă în februarie 2011, povesteşte Emilia, fiind nevoită să depună una nouă în decembrie 2011.

Însă nici la aceasta nu a primit un răspuns, deşi termenul asumat de autorităţi, în speţă UK Border Agency (UKBA), este de maximum şase luni.

Zeci de studenţi români, în aceeaşi situaţie 

Iar în situaţia ei se află cel puţini alţi şase studenţi români colegi la Hull şi alţi 25 care vor veni în septembrie la cursuri, susţine Alina Crăciun, cea care îi reprezintă pe studenţii români din universitatea britanică. 

Emilia susţine că va depune o plângere la Ombudsmanul Parlamentar împotriva agenţiei britanice, pentru întârzierile în procesarea cererilor ei. 

De altfel, plângeri pe aceeaşi temă curg în ultima vreme către Uniunea Naţională a Studenţilor din Marea Britanie, din partea studenţilor UE şi non-UE.

Şi reprezentanţii UKBA recunosc că există astfel de probleme şi susţin că nu au suficient personal pentru a face faţă numărului în creştere a cererilor pentru yellow card, în contextul în care 25% dintre tinerii britanici nu au un loc de muncă.

"Majoritatea cererilor vor fi rezolvate până la sfârşitul verii. În cazurile în care cererile sunt urgente, aplicanţii pot face o programare la Biroul de Informaţii privind Imigrarea", a declarat un purtător de cuvânt al autorităţii vamale britanice, citat de The Guardian.

Românii şi bulgarii sunt printre cei mai numeroşi studenţi străini care ajung în Marea Britanie la studii, arată datele oficiale ale Agenţiei de Statistici privind Învăţământul Superior. 

În 2011, existau 4.625 de studenţi români (cu 45% mai mulţi decât în anul precedent) şi 4.615 de studenţi bulgari (cu 36% mai mulţi).

Muncă part-time pentru studenţi în perioada cursurilor

Însă, spre deosebire de ceilalţi studenţi din Uniunea Europeană, pentru a munci ei trebuie să obţină permis de muncă, pe baza certificatului care atestă că sunt studenţi.

Au dreptul să lucreze maximum 20 de ore pe durata semestrelor/trimestrelor, când trebuie să meargă la cursuri, şi full time în vacanţe, pe baza Yellow Card, valabil până la finalizarea cursurilor şi patru luni după absolvire.

De asemenea, cei care demonstrează că lucrează pe cont propriu şi îşi plătesc singuri taxele se pot înregistra ca liber-profesionişti, fără a mai fi nevoie de acest tip de permis de muncă.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite