Studenţii, despre proiectul de ordonanţă privind Cercetarea: „Suntem puşi în faţa unei noi iniţiative de a ne împărţi sărăcia din cercetare,  pe criterii politice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii critică proiectul de ordonanţă privind Cercetarea. FOTO: ANOSR
Studenţii critică proiectul de ordonanţă privind Cercetarea. FOTO: ANOSR

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România  (ANOSR) critică dur proiectul de ordonanţă pe Cercetare şi îi cere ministrului Nicolae Burnete să retragă documentul. Totodată, reprezentanţii studenţilor condamnă ferm orice tentativă de politizare, dar şi că s-au tăiat bani de la Cercetare, în urma rectificării bugetare.

Reamintim că săptămâna trecută Ministerul Cercetării a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă despre care, spun cercetătorii de top, va avea un impact negativ major asupra domeniului.

Concret, proiectul elimină din procesul de finanţare singurul organism (UEFISCDI) cu capacitate administrativă şi centralizează decizia la Minister, o structură politizată şi incapabilă să distribuie proiectele pe bază de merite, scrie G4Media.

„Proiectul de Ordonanţă de Guvern, recent lansat în dezbatere publică de către Ministerul Cercetării şi  Inovării reprezintă încă o  tentativă de politizare a acestui domeniu. Nu ne putem decât întreba,  în mod ironic, de ce suntem puşi în faţa unei noi iniţiative de a ne împărţi sărăcia din cercetare,  pe criterii politice?“, se arată în comunicatul transmis de ANOSR.

  De ce suntem puşi în faţa unei noi iniţiative de a ne împărţi sărăcia din cercetare,  pe criterii politice?


De asemenea, reprezentanţii studenţilor subliniază că ocupăm ultimul loc în Uniunea Europeană ca pondere din PIB a bugetului alocat Cercetării, fiind sub 0,2%,  care şi acesta va fi tăiat cu aproximativ 10% în urma rectificării bugetare.

Asta în condiţiile în care investiţia în cercetare şi inovare reprezintă o condiţie esenţială pentru dezvoltarea societăţii, atât din punct de vedere economic cât şi social.

La polul opus, Uniunea Europeană alocă sume importante prin programele cadru de cercetare, dezvoltare şi inovare (80 miliarde euro pentru Horizon 2020 şi, în pregătire, peste 100 miliarde euro pentru programul Horizon Europe 2021-2027), iar România este departe de a fi un bun performer în a accesa aceste resurse.

„Aceasta şi pentru că, la nivel naţional, există o lipsă majoră de predictibilitate a finanţării publice a cercetării şi inovării, iar pentru competiţia reală de idei de proiecte de cercetare, dezvoltare şi inovare se alocă o parte din ce în ce mai mică a bugetului public, majoritatea resurselor alocându-se instituţional, puţin transparent. 

În plus, din 2017 s-a renunţat la evaluarea internaţională a propunerilor de proiecte care, împreună cu lipsa de predictibilitate, anulează orice posibilitate de a utiliza instrumentele de cofinanţare a programelor naţionale de cercetare, existene la nivel European“, mai punctează ANOSR.

Iohannis: cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor ’90

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor ’90 din cauza intenţiei Guvernului de a adopta Ordonanţa privind activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, publicată pe site-ul Ministerului Cercetării şi Inovării.

”Aşa cum a fost deja subliniat de reprezentanţi ai cercetătorilor şi ai mediului universitar, proiectul conţine prevederi care pun în pericol calitatea şi independenţa cercetării din România şi riscă să blocheze procesele de europenizare şi internaţionalizare ale acesteia, cu impact negativ asupra performanţei în inovare şi asupra competitivităţii economice şi bunăstării sociale”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, emis pe 6 august.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite