Studenţii continuă protestele, nemulţumiţi de consultările cu ministrul Educaţiei. Un profesor către protestatari: „Sunteţi oligofreni!”

Studenţii continuă protestele, nemulţumiţi de consultările cu ministrul Educaţiei. Un profesor către protestatari: „Sunteţi oligofreni!”

FOTO Facebook

Organizaţiile studenţeşti din opt centre universitare din ţară au continuat protestele faţă de sistemul de învăţământ şi în noaptea de joi spre vineri, când sute de tineri s-au baricadat în mai multe universităţi din ţară. Deşi au avut loc consultări cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, studenţii s-au declarat nemulţumiţi de concluziile întâlnirii cu acesta şi au anunţat că vor protesta şi în această seară.

Noaptea trecută, sute de studenţi s-au baricadat în universităţi din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, Reşiţa, Oradea şi Suceava, în semn de protest faţă de direcţia în care se îndreaptă sistemul de învăţământ.

La protestele de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti s-au alăturat şi studenţii de la SNSPA. Acţiunea nu a fost însă lipsită de incidente. Unul dintre profesorii care susţineau cursuri joi seară i-a jignit pe studenţii care militau pentru drepturile lor, făcându-i oligofreni.

„Acum câteva minute, un profesor al Facultăţii de Istorie a intrat în amfiteatrul ocupat de noi şi, cu un ton foarte agresiv, ne-a ordonat să părăsim încăperea: <<Sunteţi bătuţi în cap, obraznici, nesimţiţi şi peste toate, oligofreni! Aşa, scrieţi pentru presă!>>, a scris o protestatară pe Facebook.

Mişcarea de protest a început marţi, când sute de studenţi au ocupat mai multe universităţi din ţară. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că opiniile lor nu mai sunt ascultate în universităţi, că subfinanţarea educaţiei a produs efecte catastrofale asupra calităţii şi relevanţei studiilor universitare şi că taxele din universităţi au devenit insuportabile pentru studenţi, rata de abandon universitar ajungând la 40%.

Astfel, studenţii solicită creşterea finanţării educaţiei la 6% din PIB, aşa cum prevede legea, dar şi includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor şi decanilor şi în luarea deciziilor cu privire la planurile de învăţământ.

Cîmpeanu nu vrea să umble pe lege

Joi au avut loc consultări cu ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu, dar situaţia nu s-a detensionat. La finalul întâlnirii, ministrul Cîmpeanu a spus că în prezent se lucrează la un alt proiect al Legii Educaţiei care ar putea fi gata până la sfârşitul anului şi apreciază că în acest context nu ar mai avea sens să modifice actuala legislaţie, aşa cum au cerut organizaţiile studenţeşti.

„Am fost mereu promotorul ideii că reglementări sustenabile în domeniul Educaţiei nu pot fi luate decât în urma consultării tuturor actorilor din sistem. Am văzut cu toţii ce a generat promovarea unei Legi a Educaţiei prin asumarea răspunderii. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. S-a stabilit necesitatea unei noi Legi, iar termenul propus pentru finalizarea ei este sfârşitul anului acesta”, a declarat ieri Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai anunţat că se caută soluţii pentru creşterea numărului şi cuantumului burselor pentru studenţi şi că există discuţii cu Ministerul Fondurilor Europene pentru instituirea unui sistem de proiecte, ca universităţile să acceseze fonduri pentru a mări cuantumul şi numărul burselor acordate.

Studenţii n-au fost însă mulţumiţi de concluziile consultărilor, iar preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Cristi Popescu, a anunţat că protestele vor continua în zilele următoare, urmărind să obţină susţinere şi de la studenţii din alte ţări.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: