Studenţii acuză autorităţile că le ignoră dreptul la vot în conducerea universităţilor, deşi e asigurat prin lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o săptămână de proteste şi consultări cu ministrul Educaţiei, studenţii le cer şi senatorilor să le respecte dreptul la vot în cadrul universităţilor. Ei sunt nemulţumiţi de metodologia publicată de ministerul Educaţiei, care le oferă o proporţie de facto de doar 4% din electori pentru alegerea rectorilor, faţă de 25% cât spune legea.

Uniunea Studenţilor din România (USR) îşi exprimă dezacordul şi nemulţumirea cu privire la ”Ordinul de aprobare a Metodologiei cadru referitoare la procesul de stabilire şi de alegere a structurilor şi funcţiilor de conducere la nivelul instituţiilor din sistemul naţional de învăţământ superior” emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în data de 29.04.2015.

La  nivel naţional, USR a demarat în aprilie campania ”25 % Challenge”, campanie de informare şi conştientizare cu privire la faptul că prin aprobarea noii Legi a Educaţiei Naţionale, LEN 1/2011, studenţii au pierdut dreptul de a participa la procesul electoral de alegere a Rectorului în procentaj de 25%.

Campania s-a bucurat de un real succes la nivel naţional, atât în rândul studenţilor cât şi al cadrelor didactice, strângandu-se un număr de aproximativ 12 000 de semnături care susţin reacordarea procentajului de 25 % pentru studenţi în alegerea rectorului. În consecinţă, USR a înaintat o adresă în baza rezultatelor campaniei către ”Comisia de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport” a Senatului, cameră decizională în această speţă, prin care a solicitat amendarea Legii Educaţiei Naţionale prin Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât studenţii să îşi recâştige dreptul pierdut, însă demersurile au fost ignorate în totalitate de către autorităţi, acuză studenţii.

”Metodologia cadru referitoare la procesul de stabilire şi de alegere a structurilor şi funcţiilor de conducere la nivelul instituţiilor din sistemul naţional de învăţământ superior” care a fost transmisă spre consultare către universităţi, prevede în Art. 12 că rectorul poate fi desemnat fie printr-un concurs public pe baza unei metodologii aprobate de senatul universitar nou ales fie prin votul universal al tuturor cadrelor didactice din universitate si al studenţilor reprezentanţi în senatul universitar şi în consiliile facultăţilor, ceea ce rezervă studenţilor, un procentaj de până la 4%  în alegerea rectorului.

Studenţii vor ca vocea lor să fie ascultată

Mişcarea de protest a început săptămâna trecută, când sute de studenţi au ocupat mai multe universităţi din ţară. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că opiniile lor nu mai sunt ascultate în universităţi, că subfinanţarea educaţiei a produs efecte catastrofale asupra calităţii şi relevanţei studiilor universitare şi că taxele din universităţi au devenit insuportabile pentru studenţi, rata de abandon universitar ajungând la 40%.

Astfel, studenţii solicită creşterea finanţării educaţiei la 6% din PIB, aşa cum prevede legea, dar şi includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor şi decanilor şi în luarea deciziilor cu privire la planurile de învăţământ.

Cîmpeanu nu vrea să umble pe lege

Joi au avut loc consultări cu ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu, dar situaţia nu s-a detensionat. La finalul întâlnirii, ministrul Cîmpeanu a spus că în prezent se lucrează la un alt proiect al Legii Educaţiei care ar putea fi gata până la sfârşitul anului şi apreciază că în acest context nu ar mai avea sens să modifice actuala legislaţie, aşa cum au cerut organizaţiile studenţeşti.

„Am fost mereu promotorul ideii că reglementări sustenabile în domeniul Educaţiei nu pot fi luate decât în urma consultării tuturor actorilor din sistem. Am văzut cu toţii ce a generat promovarea unei Legi a Educaţiei prin asumarea răspunderii. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple. S-a stabilit necesitatea unei noi Legi, iar termenul propus pentru finalizarea ei este sfârşitul anului acesta”, a declarat ieri Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai anunţat că se caută soluţii pentru creşterea numărului şi cuantumului burselor pentru studenţi şi că există discuţii cu Ministerul Fondurilor Europene pentru instituirea unui sistem de proiecte, ca universităţile să acceseze fonduri pentru a mări cuantumul şi numărul burselor acordate.

Studenţii n-au fost însă mulţumiţi de concluziile consultărilor, iar preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Cristi Popescu, a anunţat că protestele vor continua, urmărind să obţină susţinere şi de la studenţii din alte ţări.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite