Stagiile de practică, soluţie de avarie în criză pentru studenţi şi patroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practica la locul de muncă, uneori şi remunerată, reprezintă o variantă de compromis în perioada de criză care vine în ajutorul studenţilor fără experienţă, dar şi al patronilor, mult mai sceptici.

În condiţiile escaladării şomajului în lume, tot mai mulţi tineri caută stagii de practică, având în vedere că şansele de angajre au scăzut, ceea ce a deschis piaţa firmelor de ”ucenici”, relatează The Economist.

Multe firme, temătoare în privinţa viitorului, sunt sceptice să angajeze personal permanent până când nu testează calităţile profesionale. 

Aşa au apărut agenţiile de recrutare ale internilor, care s-au oferit să-i ajute atât pe ei, cât şi pe studenţii sau proaspăt absolvenţii aflaţi în căutarea unei experienţe profesionale.

„Interni inspiraţi”, o firmă din Londra, se făleşte cu faptul că poate să furnizeze interni competenţi în termen de trei zile. Procesează 300 de aplicanţi pe zi şi pretinde că 65% dintre ei au fost angajaţi.

Mulţi candidaţi nu au experienţa profesională, ci doar o vagă noţiune despre ce implică munca. „Interni inspiraţi” îi pun la încercare cu teste de personalitate, îi antrenează cu privire la tehnica interviurilor şi îi îndeamnă să realizeze un CV în format video.

Experienţă, dar fără bani

Multe internship-uri sunt neplătite. Însă firma de stagiari le cere angajatorilor 500 de lire (779 de dolari) pe lună pentru fiecare intern, plus 10% din salariul de început, dacă un intern e angajat permanent. 

Alte agenţii de interni sunt mult mai specializate. „Interni instant de impact”, tot firmă britanică, îşi focalizează atenţia spre studenţi de la Oxford, Cambridge sau alte universităţi de top. Îşi menţine taxele flexibile pentru ca afacerile mici şi organizaţiile caritabile să şi le permită.

De asemenea, insistă ca internii lor să fie plătiţi. Rob Blythe, unul dintre fondatori, prezice că vor culege roade în valoare de 100.000 de lire în primul lor an financiar.

Piaţă dezvoltată în SUA

Piaţa internilor este mult mai dezvoltată în SUA. „Podul internilor”, o firmă texană întemeiată în 2005 de către Richard Bottner, chiar el un fost intern, pretinde că a lucrat cu 80% din viitoare 100 de firme.

Îi ajută ajută să creeze programe de internship şi organizează sondaje pentru interni. A descoperit anul trecut că 77% din internii neplătiţi au fost forţaţi să-şi caute o a doua slujbă, care ar fi putut să le afecteze performanţele.

În timp ce unii specialişti văd fenomenul ca o formă de exploatare a tinerilor, alţii consideră că este o experienţă  profesională care nu le poate dăuna pe viitor.

16,21 de dolari pe oră, salariu de practicant

Statisticile oficiale despre internship-uri sunt limitate, dar sondajele Asociaţiei Naţionale a Colegiilor şi Angajatorilor sugerează că se poate lucra destul de bine ca ucenic, potrivit The Economist.

Salariul obişnuit pe oră pentru un intern care studiază pentru diploma de grad în SUA este de 16,21 de dolari, chiar dacă organizaţiile în mod normal nu ar plăti nimic. Cel mai important, mai mult de 60% din internii din SUA primesc şi oferte de joburi cu normă întreagă.  

Companiile beneficiază cunoscându-i pe oamenii pe care îi angajează ulterior, iar tinerii au de câştigat, la rândul lor, cunoscându-i pe angajatori, sintetizează specialiştii utilitatea stagiilor de practică.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite