România lipseşte şi din topul celor mai bune universităţi din lume realizat de Times Higher Education

0
Publicat:
Ultima actualizare:

California Institute of Technology rămâne pe prima poziţie în topul mondial World University Rankings realizat de Times Higher Education, care ierarhizează cele mai bune universităţi din lume în funcţie de patru indicatori: calitatea predării, cercetarea, transferul de cunoştinţe şi imaginea pe care o au în lume. Pe locul al doilea, se află, la egalitate,  Harvard şi Oxford. Nicio universitate din România nu figurează în acest top.

Topul realizat de Times Higher Education are 400 de poziţii ocupate de universităţi din 26 de ţări, cele mai multe fiind din Statele Unite.

Pe primele zece locuri se află trei universităţi prestigioase din Marea Britanie: Oxford, care ocupă locul al doilea, Cambridge (şapte) şi Imperial College London (10).

În rest, sunt numai universităţi americane: California Institute of Technology pe primul loc, urmată de Harvard, care a urcat de pe locul patru, ocupat anul trecut, pe locul doi anul acesta, alături de Oxford, amândouă universităţile având acelaşi punctaj de 93,9.

Stanford a coborât de pe locul doi pe patru, în timp ce  Massachusetts Institute of Technology (MIT), Princeton şi Cambridge rămân pe aceleaşi poziţii ca şi anul trecut, respectiv cinci, şase şi şapte.

Universitatea Berkeley din California a urcat de pe locul nouă pe locul opt, University of Chicago, de asemenea a urcat, de pe locul 10 pe locul nouă, în timp ce Imperial College London a coborât de pe opt, pe 10. Acestea sunt schimbările care au avut loc în top 10.

World University Ranking pentru 2013-2014:

image
  • California Institute of Technology, SUA
  • Harvard University, SUA şi University of Oxford, Marea Britanie
  • Stanford University, SUA
  • Masachusetts Institute of Technology (MIT), SUA
  • Princeton University, SUA
  • University of Cambridge, Marea Britanie
  • University of California, Berkeley, SUA
  • University of Chicago, SUA
  • Imperial College London, Marea Britanie


World University Rankings 2012-2013:

  • California Institute of Technology, SUA
  • University of Oxford, Marea Britanie şi Stanford University, SUA
  • Harvard University, SUA
  • Masachusetts Institute of Technology (MIT), SUA
  • Princeton University, SUA
  • University of Cambridge, Marea Britanie
  • Imperial College London, Marea Britanie
  • University of California, Berkeley, SUA
  • University of Chicago, SUA

În rest, pe poziţiile imediat următoare se află Yale University (11), University of California, Los Angeles (12) şi Columbia University pe locul 13. Abia pe locul 14 apare prima universitate care nu este anglo-saxonă, Institutul Elveţian de Tehnologie din Zurich.

Ţările reprezentate în top

În total, sunt 26 de ţări reprezentate în topul World University Rankings care are 400 de locuri, iar România nu figurează printre ele. Faţă de anul trecut, când erau 24 de ţări cu universităţi în top, anul acesta, Brazilia nu mai apare deloc, în timp ce Turcia, Spania şi Norvegia, care nu figurau în 2012, reapar.

Universităţile americane domină primele 100 de poziţii din top, ocupând 46 de locuri, dintre care şapte sunt în top 10. Marea Britanie este pe locul doi în topul ţărilor cu cele mai multe universităţi în World University Rankings, ocupând 11 locuri, iar Olanda este pe locul al treilea cu opt instituţii de învăţământ superior.

Cea mai bine cotată universitate din Asia este Universitatea din Tokio care a urcat patru locuri de pe 27 pe 23. Alte schimbări: Germania are 10 universităţi în top 200, cu una mai puţin ca anul trecut, iar cea mai bine cotată este Universitatea din Munchen, care a coborât de pe locul 48, pe 55 anul acesta.

Orientul Mijlociu este reprezentat de universităţi din Turcia şi din Israel, iar Africa are o singură universitate, şi anume Cape Town, pe poziţia 126.

Topul ţărilor cu cele mai multe universităţi pe primele 100 de poziţii din World University Rankings:

Statele Unite – 46 de universităţi
Marea Britanie – 11
Olanda – 8
Germania – 6
Australia – 5
Canada – 4
Franţa – 3
Coreea de Sud – 3
Elveţia - 3
China - 2
Japonia - 2
Hong Kong – 2
Belgia – 2
Singapore – 2
Suedia – 1
Finlanda - 1


Harvard, pe primul loc în clasamentul universităţilor cu cea mai bună reputaţie. România nu figurează deloc în top

Statele Unite ale Americii domină clasamentul universităţilor cu cea mai bună reputaţie din lume realizat anual de de Times Higher Education. Nicio universitate din România nu figurează în topul celor 100 de instituţii de învăţământ superior cel mai bine văzute în lume.

Nicio universitate românească în clasamentul Shanghai 2013. Harvard şi Stanford, clasate pe primele locuri

Nicio universitate românească nu a reuşit să pătrundă în clasamentul Shanghai al universităţilor mondiale, un top aşteptat, dar contestat deopotrivă, dat fiind faptul că pune mai mult accent pe partea de cercetare decât pe predare.

TOP Cele mai bune 10 oraşe universitare din lume. Paris ocupă primul loc

Compania QS, care a publicat marţi topul mondial al universităţilor, a realizat şi un top 10, respectiv 50 al celor mai bine cotate oraşe la nivel internaţional. Bucureştiul nu apare în clasament, iar Parisul este pe primul loc.

România coboară iar 100 de locuri în Topul Mondial QS al Universităţilor. Patru instituţii apar în clasament

Cele patru mari universităţi din ţară („Al. I. Cuza“ din Iaşi, UBB Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara) au căzut, din nou, cu 100 de locuri, coborând sub poziţia 700, în Topul Mondial QS al Universităţilor, ediţia 2013-2014, publicat marţi.

Cum să înţelegi topurile universitare şi să le foloseşti pentru a te decide asupra unei universităţi internaţionale (I)

Numărul studenţilor interesaţi să îşi continue studiile universitare în străinătate este în creştere. Una dintre întrebările frecvent puse consilierilor educaţionali de către aceştia este “Cum să îmi aleg universitatea potrivită?”. În acest sens, topurile universitare mondiale trebuie analizate în funcţie de interesul fiecărui candidat.

Cum să înţelegi topurile universitare şi să le foloseşti pentru a te decide asupra unei universităţi internaţionale (II)

Tinerii care doresc să studieze în străinătate ar trebui să decidă cu un an sau doi înainte care este principala lor destinaţie pentru studii universitare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite