Roboţi-sumo şi gimnaşti, hobby pentru studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşinării care fac flotări, se bat cu pumnii în piept, stau în cap ori se luptă în ringul de sumo sunt cele mai noi creaţii ale tinerilor care învaţă la universităţile tehnice din toată ţara. Robotica este o specializare universitară tot mai la modă pentru tinerii pasionaţi de gadgeturi şi calculatoare.

Roboţi care fac gimnastică, se împuşcă între ei cu raze laser sau se luptă în ring de sumo sunt cele mai noi creaţii ale liceenilor şi studenţilor din România. La finalul săptămânii trecute, ingeniozitatea românilor a fost pusă la încercare la „Infomatrix",  competiţie internaţională de proiecte informatice. Cei aproape 250 de concurenţi din întreaga lume s-au lăudat cu roboţi umanoizi, roboţei de luptă, softuri inteligente şi programe cu utilitate practică, gândite şi construite în întregime de ei.

Hobby costisitor

Dan Lică are 21 de ani şi este student la Universitatea Lumina din Bucureşti. Timp de câteva săptămâni, tânărul a muncit din greu să îl trezească la viaţă pe Bumblebee, robotul care stă în cap, face flotări şi fandări, se bate cu pumnii în piept şi cere aplauze de la cei care îi privesc demonstraţia. „Doar piesele au costat aproape 1.000 de euro, fără soft. Programul de operare m-a costat aproape 60 de ore din viaţă", a explicat Dan Lică, pentru care robotica este un hobby.

„Megan Fox" de politehnică

Sume importante au investit şi studenţii de la Politehnica Bucureşti pentru a o crea pe roboţica-sumo cu nume de vedetă. „Megan Fox" este un robot programat pentru a intra în ringul de sumo alături de alte maşinării. Roboţica a fost prezentată la etapa naţională a „Robochallenge", concursul studenţilor politehnişti cu o pasiune pentru robotică, şi i-a costat pe creatorii săi tot aproape 1.000 de euro.

„Este mai mult un hobby, nu neapărat ceva legat de facultate. Folosim însă cunoştinţele acumulate la facultate şi le punem în practică", a explicat Valeriu Gogoşanu (22 de ani), care alături de colegii săi de an, Alexandru Şerbănescu, Vlad Siminescu şi Mihai Vladeş, au dotat-o pe „Megan Fox" cu senzori infraroşu, senzori de culoare şi motoare puternice. Pentru Cornel Amariei, roboţii sunt mai mult decât o pasiune. Tânărul are deja un palmares relevant în domeniu, deşi nu a împlinit încă vârsta majoratului.

Dan Lică şi robotul Bumblebee  Foto: Lucian Muntean



La „Infomatrix", Brutus Junior, robotul construit de tânărul de 17 ani, a fost vedeta. „A trecut prin patru concursuri internaţionale şi în fiecare an a câştigat câte o medalie. Este în topul primilor 20 de roboţi mini-sumo din lume", a spus Cornel.  Tânărul vrea ca munca şi cunoştinţele pe care le-a acumulat în domeniul roboticii să îl ajute şi în viitor pentru că se pregăteşte să-şi încerce norocul la unele dintre cele mai mari universităţi din lume, ca M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology) sau Harvard.

„În facultate, multă teorie şi puţină PracticĂ"

„Studenţii sunt dornici să facă mai mult. În facultate faci multă teorie şi puţină practică. Asta te face să gândeşti totul din punct de vedere practic. Eu când am venit aici am învăţat să fac un cablaj, să lipesc, am început să proiectez", a spus Adrian Gaşpar, unul dintre organizatorii Robochallenge. Tânărul mai spune că, atât timp cât există interes din partea tinerilor, se vor găsi şi oameni care să sponsorizeze roboţii creaţi de ei.

Aniversare la Politehnica bucureşteană

Facultatea de Inginerie Electrică a organizat săptămâna trecută  „Zilele Ingineriei Electrice", cu ocazia împlinirii a 90 de ani de învăţământ electrotehnic în Universitatea Politehnica Bucureşti. Competiţiile studenţeşti cu roboţi au fost parte a acestor manifestări, care au mai cuprins dezvelirea bustului academicianului Nicolae Vasilescu Karpen, eminent profesor de Electrotehnică, primul rector al Şcolii Politehnice din Bucureşti, pe care a condus-o timp de aproape două decenii.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite