RIUF 2016, la Bucureşti. Costuri de şcolarizare în universităţi din Marea Britanie, Olanda, Franţa şi Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La târgul de universităţi RIUF din acest weekend, tinerii pot să se informeze despre studiile universitare în străinătate, despre ce presupune procedura de admitere şi la ce să se aştepte când ajung acolo. Destinaţiile favorite ale tinerilor studenţi români sunt Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Franţa şi Germania. Vineri, la ora 12.00, târgul şi-a deschis porţile la Sala Palatului.

Expoziţia de oferte educaţionale adună, la Sala Palatului, peste 100 de Universităţi, agenţi educaţionali, centre culturale şi ONG-uri din nouă ţări şi un continent. 

Cele mai multe oferte vin din Marea Britanie, respectiv 31 la sută, însă elevii vor putea intra în contact şi cu reprezentanţii unor universităţi din Eleveţia, Olanda, Germania, Danemarca, SUA, Franţa, Austria, Belgia. 

Târgul mai este deschis sâmbătă, între orele 10 şi 17, şi duminică, între orele 10 şi 14.

Târgul va fi prezent, pe 22 martie, în Cluj Napoca, la Sala Polivalentă, iar pe 24 martie, la Braşov, la Hotel Aro Palace.

Elevi de liceu, dar şi studenţi au mers, vineri, în prima zi de târg Riuf, la Sala Palatului, unii dintre ei ştiind exact ce vor, ce specializare, ce ţară, iar alţii fiind în căutare de consiliere.  Mulţi s-au dus la târg, propriu-zis, să fie ghidaţi să se descopere şi să descopere posibilităţi de studiu în străinătate.

Cei care vizitează târgul trebuie să ştie că există şi o taxă de intrare de 5 lei.

La intrare, vizitatorilor li se dă un autocolant cu cod de bare, iar dacă aceştia sunt interesaţi de o anumită universitate, sunt scanaţi şi introduşi în baza de date, apoi transmise către instituţii.

Potrivit PR-ului Riuf, Ruxandra Zaharia, există în cadrul expoziţiei  trei programe de consiliere educaţională, Edmundo, care colaborează cu în jur de 100 de universităţi din Europa, Universalio, care colaborează cu universităţi de top şi prin care poţi aplica oriunde în lume, indiferent de continent, şi Edmerica, pentru cei care vor să studieze în Statele Unite ale Americii.

Astfel, elevii sau studenţii care vor să urmeze cursurile unei anumite Universităţi, dar aceasta nu este prezentă la târg, pot fi puşi oricum în legătură şi îndrumaţi să aplice la acea acea unitate de învăţământ.

”Consilierii pot ajuta nu numai să ajute să îţi alegi facultatea care ţi se potriveşte, dar pot ajuta pe tineri să facă dosarul de aplicaţie şi să fie aceptaţi, sunt îndrumaţi inclusiv pentru dosarul pentru bursă. Este un serviciu complet”, a mai spus marketing şi PR Riuf.

Ştefan Oltean, sudent în anul I la Facultatea de Litere, a venit la târgul Riuf, pentru a vedea ce alternative are în străinătate pentru master. 

”Caut un consilier pentru  a mă ghida, în funcţie de performanţă şi materii preferate, să îmi aleg o specializare potrivită mie pentru master. Vreau să în străinătate şi prefer o ţară nordică, Finlanda, Elveţia, pentru că îmi plac mentalitatea acestor ţări, dar şi sistemele lor de învăţământ”, ne-a spus studentul.

Radu Dumitrescu, elev în clasa  a XI-a, ţinteşte o academie sau o facultate, din Marea Britanie, care să îi ofere o specializare pe film sau fotografie.

”Am găsit o paletă largă de oferte, cel puţin 10 Universităţi de care nu auzisem şi care au specializari pe artă. Oscilez între două dintre ele acum. Au burse de 2000 de lire, iar costurile sunt cam 7000-9000 de lire pe an, asta în funcţie de faptul dacă ai bursă sau nu. Bursa depinde şi de nota de la Bac”, ne-a spus Radu.

Coventry University, universitatea din străinătate cu cei mai mulţi studenţi români

Numită trei ani la rând, de the Guardian, cea mai modernă univeritate din UK, Coventry University oferă peste 280 de specializări pentru licenţă, iar pentru master peste 100, iar toate vin cu materiale practice de ultimă generaţie Astfel, studenţii la inginerie pot face practică pe un avion de vânătoare pentru vânătoare, pot lucra într-un ”wind tunnel” sau  cu aparate de ultimă ultimă generaţie pentru simulatoare de zbor.

Stundenţii găsesc la Coventry şi manechine de ultimă genereaţie care vorbesc cu oamenii şi au fluide care simulează sângele, ambulanţă.

Studenţii de la Business pot lucra pe un trading simulation floor, care are acelaşi sotware de la London Stock Exchange.

Costurile pentru un program de licenţă la Coventry University sunt de 9000 de lire pe an, dar pentru a plăti aceste taxe, studenţii pot lua împrumut de la Guvernul Marii Britanii şi nu trebuie să plătească nimic atât timp cât studiază.

”Trebuie să plătească doar atunci când au terminat cursul şi câştigă mai mult de 21.000 de lire pe an sau se întorc în România şi câştigă 12.000 de euro pe an. Sunt programe pentru studenţi pentru găsirea uni job. 94 la sută dintre studenţii noştri îşi găsesc job după şase luni de la terminarea studiilor. Avem echipe care oferă suport studenţilor cu tehnici de interviu, cum să îşi facă un CV, etc, iar în fiecare facultate există echipe care ţin legătura cu studenţii pentru a-şi găsi un internship”, ne-a spus Claudiu Iordache, international officer la Coventry University.

În acest moment, la Coventry sunt peste 500 de sudenţi români.

Studiile de master sunt între 6000 de lire, cel mai ieftin fiind pe business, şi 9500 de lire, cel mai scump fiind pe sport management.

În Olanda, pentru facultate, te împrumuţi de la stat şi returnezi în 30 de ani

Inholland University se axează pe cursuri de licenţă de patru ani.

”În primii doi ani se axeazăpe teorie, apoi pe practică şi exchange în străinătate. Taxa e cam de 2000 de euro pe an, dar statul olandez oferă un împrumut de peste 100 de euro lunar, astfel încât să îşi acoperi facultatea în 10 rate pe an. Împrmutul poţi să îl dai înapoi în 30 de ani după ce termini facultatea, cu condiţia să ai salariul minim pe economie”, ne-a spus Bogdan Winegen, student în anul I la managemen în turism.

Inholland oferă următoarele specialităţi: inginerie matematică, inginerie aerospaţială, management în turism şi business inovation studies, un program nou care se axează pe inovarea produselor.

Sistemul universitar din Marea Britanie

Universităţi de stat: 166

Acces: Bacalaureat

Universităţi private

Număr: 30

Acces: Bacalaureat

Organizarea studiilor

Bachelor Degree sau studiile Undergraduate

Durată: 3-4 ani

Denumirea: Bacheor’s Degree

Cos şcolarizare: 7000 -9000 lire pe an pentru universităţile de stat

Burse univesritare (500 -2000 lire pe an)

Job part-time- 400 lire pe lună,minim

Tuition Fee Loan – împrumut guvernamental

Master’s Degree sau studiile Postgraduate

Durată: 1 sau 2 ani

Denumire: Master’s Degree

Cost şcolarizare: 3.000 – 20.000 de lire pe an pentru programele de master la universităţile de stat

6.000 – 50.000 pentru programele MBA de la universităţile  de stat

Posibilitate de fnanţare: burse universitare (500 – 2.000 de lire pe an)

Job part-time (400 lire pe lună minim)

Tuition Fee Loan - împrumut guvernamental

Sistemul de învăţământ în Germania

Finanţate de stat

Universităţi: 88

Universităţi de ştiinţe aplicate: 104

Universităţi de muzică şi arte: 46

Finanţate privat

Universităţi: 12

Universităţi de ştiinţe aplicate: 105

Universităţi de muzică şi arte: 4

Finanţate de către biserică

Universităţi: 46

Universităţi de ştiinţe aplicate: 4

Universităţi de muzică şi arte: 4

Organizarea studiilor

Studii de licenţă 

Durata: 3-4 ani

Diplomă:  Bachelor Degree

Taxa de studiu: 0 euro

Studii de masterat

Durata: 1-2 ani

Diploma: Mater Degree

Taxe de studiu: 0 euro

Studii de doctorat

Durata: 3 ani

Diplomă: Doctorat Degree

Taxa de studiu: 0 euro

Instituţiile deînvăţământ superior de stat nu percep taxe, însă pot solicita contribuţii administrative

Sistemul de învăţământ în Franţa

Universităţi publice: 70 

Acces: Bacalaureat

Marile Şcoli: aproximativ 450 

Acces: Bacalaureat 

Instituţiile specializate: 3000

Acces: Bacalaureat

Organizarea studiilor:

Studii de licenţă

Durată: 3 ani

Denumire: Diplome de Licence

Costuri: 181 de euro pe an

Studii de masterat

Durată: 2 ani

Denumire: Diplome de master

Costuri: 250 de euro pe an

Studii de doctorat

Durată: minim 3 ani

Denumire: Dimplome de doctorat

Costuri: 380 de euro pe an

Tipuri de instituţii în Olanda

Universităţi de Cercetare: 18

Acces: Bacalaureat

Particularităţi: domenii de studiu extinse, studiu orientat către cercetare

Universităţi Ştiinţe aplicate: 42

Acces Bacalaureat

Costuri şcolarizare : aproximativ 2.000 euro pe an pentru licenţă

Costurile pentru un program de master poate ajunge şi la 8.000 de euro pe an

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite