Rezultate admitere Medicină 2015. Rectorul UMF „Carol Davila”: „Candidaţii au fost extrem de pregătiţi, s-a intrat cu punctaje foarte mari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultate admitere Medicină 2015. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a publicat la orele prânzului rezultatele parţiale pentru cei 3.734 de candidaţi care au susţinut, miercuri, admiterea la Chimie, Fizică şi Biologie. Sunt cele mai bune rezultate din ultimii patru ani, a declarat rectorul universităţii, impresionat de nivelul de pregătire al candidaţilor, în ciuda dificultăţii subiectelor.

„La Facultatea de Medicină, cea mai mică medie a fost de 81 de puncte, am avut 21 de olimpici care au intrat cu medie maximă, iar cel mai bun candidat care a susţinut examenul a obţinut 99 de puncte. Am avut disponibile 510 locuri bugetate şi este posibil să le suplimentăm deoarece avem mai mulţi candidaţi cu acelaşi punctaj. Vom face solicitare la Ministerul Educaţiei, de obicei se obţin aceste suplimentări”, a declarat, pentru adevarul.ro, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila”.

Chirurgul a mai precizat că cele 130 de locuri bugetate disponibile la Facultatea de Medicină Dentară au fost ocupate cu punctaje de la 98 la 75 de puncte, candidaţii având teze foarte bune.

„La Facultatea de Farmacie am avut 140 de locuri şi mai mulţi olimpici cu 100 de puncte, ultimul punctaj la buget fiind de 74 de puncte. În ceea ce priveşte Facultate de Asistente Medicale şi Moaşe (FMAM), cele 170 de locuri la buget s-au ocupat cu medii bune”, a adăugat rectorul.

Ioanel Sinescu: „A fost o competiţie foarte dură”

Academicianul Ioanel Sinescu susţine că mediile obţinute la admiterea din acest an au fost cele mai bune din ultimii patru ani, ceea ce denotă faptul că cei mai mulţi au fost extrem de bine pregătiţi. „Am auzit şi eu că unii candidaţi au spus că au fost dificile subiectele. Din punctul meu de vedere au fost grele, dar şi accesibile, dovadă că s-a intrat cu punctaje atât de mari”, a spus rectorul.

Testele au fost corectate de trei ori înainte de comunicarea notelor, pentru a nu se face nicio greşeală la corectură, a explicat pentru „Adevărul” rectorul UMF „Carol Davila”, academicianul Ioanel Sinescu. Concurenţa la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti anul acesta este de 4,5/loc.

Subiectele au fost de dificultate medie spre grea anul acesta, apreciază profesorii. Cei peste 3.700 de candidaţi au avut de susţinut teste-grilă la Chimie, Biologie şi Fizică, cea mai mare pondere în aceste teste interdisciplinare având-o Biologia. Cei mai mulţi dintre candidaţi, în jur de 2.300, au dat admiterea la Facultatea de Medicină.

Profesoara de Biologie Nicoleta Oprea, cu o experienţă îndelungată în predarea anatomiei şi fiziologiei la Şcoala Sanitară Postliceală "Carol Davila", spune că grilele au fost structurate pe mai multe niveluri de dificultate, pornind de la întrebări simple, până la cele mai grele.

Pe câte locuri bugetate şi cu taxă s-au bătut candidaţii

Candidaţii nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţie joi, urmând ca vineri să fie afişate rezultatele finale, a completat Sinescu. Potrivit acestuia, cei care doresc să ocupe un loc la taxă, vor fi nevoiţi să scoată din buzunar 9.000 de lei pentru a-şi achita contravaloarea studiilor. Mai precis, locurile puse la dispoziţia celor 4.500 de candidaţi care au susţinut examenul de admitere au fost următoarele:

Locuri bugetate la UMF Bucureşti:

- Medicină - 510 locuri
- Medicină dentară - 130 locuri
- Farmacie - 140 locuri
- FMAM Asistenţă medicală generală/moaşe - 110 locuri
- FMAM Alte specializări - 60 locuri

Locuri cu taxă la UMF Bucureşti:

- Medicină - 200 locuri
- Medicină dentară - 125 locuri
- Farmacie - 100 locuri
- FMAM Asistenţă medicală generală/moaşe - 40 locuri

Rectorul UMF Bucureşti mai spune că tinerii care au intrat la medicină vor absolvi fie după cinci ani, în cazul celor care fac farmacie, sau după şase ani, în cazul celor care termină medicină şi stomatologie. În schimb, asistentele şi celelalte specializări obţin licenţa după trei sau patru ani, completează chirurgul. 

„Ceea ce lipseşte este să fie rezolvate problemele cu care se confruntă sistemul, să poată pune diagnostice cu tehnologie bună, să aibă condiţii decente în spitale. Retribuţia nu se poate ridica la nivel european decât în vreo doi sau trei ani, dar cert este că ţara asta trebuie să-şi conserve educaţia, justiţia, sănătatea şi alte sistem care sunt piloni ai societăţii în care trăim”, a conchis academicianul Sinescu.

Pe aceeaşi temă:

Admitere Medicină 2015. „Ca să rămân în ţară, aş vrea măcar 1.000 de euro salariu“

Tinerii care au susţinut examenul de admitere la Universitatea de Medicină din Bucureşti spun că pentru a nu emigra în Occident ar trebui ca statul să mărească salariile din sistemul sanitar. Rezultatele admiterii vor fi publicate, joi, în jurul orei 12.00.

Subiecte Admitere Medicină 2015. Ce au primit candidaţii la examenul de admitere de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila"

Subiecte admitere medicină. Cei 3.734 de candidaţi la admiterea de la facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucureşti au susţinut astăzi testul scris la Chimie, Fizică şi Biologie. Subiectele au fost publicate pe adevarul.ro.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite