Rectorii îi salvează pe profesorii pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea educaţiei îi obligă să se retragă pe profesorii care împlinesc 65 de ani, indiferent dacă este vorba despre dascăli performanţi sau de necunoscuţi. Pentru a pune în aplicare Legea educaţiei în privinţa vârstei de pensionare, multe universităţi au fost puse în situaţia să dea afară profesorii buni.

Mai mulţi profesori universitari de renume, precum istoricii Lucian Boia, Ion Bulei sau Alexandru Barnea de la Universitatea Bucureşti, au fost păstraţi la catedră după ce au fost la un pas să fie daţi afară. Ca să nu rămână fără profesorii bine pregătiţi, Senatul Universităţii Bucureşti a hotărât ca toţi dascălii care sunt în consiliul profesoral al facultăţii la care predau să beneficieze de o extensie de un an.

„La 9 februarie, domnul profesor Boia ar fi trebuit să iasă la pensie pentru că are 67 de ani. Dar s-a întrunit Senatul de la universitate, care a hotărât ca toţi profesorii care au funcţii de conducere să fie păstraţi. I-am oprit pe profesorii respectivi printr-o excepţie a legii", a spus Vlad Nistor, decanul Facultăţii de Istorie. „Eu am ieşit la pensie în octombrie anul trecut, dar mai am ore la doctorat pentru că le ajut pe două colege de-ale mele. Problema este că sunt discipline pentru care nu mai sunt profesori bine pregătiţi", a spus Zoe Petre.

Profesori puţini, studenţi mulţi

La Academia de Studii Economice, 24 de profesori sunt în situaţia să plece la pensie. „La mine e mai greu să spun în ce specialitate. Sunt de la toate facultăţile. Dar am avut întâlniri cu toţi pensionarii şi am stabilit în ce condiţii vor pleca", a spus Ioan Roşca, rectorul ASE. Rectorul Ecaterina Andronescu susţine că Politehnica din Bucureşti va rămâne fără 60 de profesori.

„Asta în condiţiile în care i-am salvat pe cei pe care îmi permitea legea să-i salvez. Sunt profesori recunoscuţi în domeniile lor. Cei mai mulţi sunt însă de la Automatică şi de la Electronică. La aceste două facultăţi sunt cele mai mari probleme pentru că a crescut şi numărul de studenţi, iar noi n-am reuşit să formăm alţi profesori pentru că cei tineri pleacă să lucreze la firme pe bani mulţi, nu stau pe salariu de profesor", a spus Ecaterina Andronescu.

Ce prevede Legea educaţiei

Rectorul spune că situaţia de anul acesta va ajuta universităţile să se organizeze mai bine la anul, când vor încheia contracte pentru prelungirea activităţii pentru toţi profesorii care vor împlini vârsta de pensionare în timpul anului universitar. Legea educaţiei prevede că personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. Actul normativ mai arată că fac excepţie de la aceste reglementări funcţiile de membru al consiliului de administraţie al universităţilor particulare.

„Senatul universitar poate decide continuarea activităţii în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, în baza unui contract pe o perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală, fără limită de vârstă", se arată în lege. De asemenea, profesorii care conduc doctorate şi se pensionează la vârsta de 65 de ani pot conduce programe de doctorat în desfăşurare până la 70 de ani sau în cotutelă.

image

"I-am salvat pe cei pe care îmi permitea legea să-i salvez. Sunt profesori recunoscuţi în domeniile lor. Cei mai mulţi sunt însă de la Automatică şi de la Electronică.''
Ecaterina Andronescu
rector UPB

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite