Rectorii celor mai mari universităţi reacţionează în scandalul demiterilor „politice“ de la Institutul Limbii Române

Rectorii celor mai mari universităţi reacţionează în scandalul demiterilor „politice“ de la Institutul Limbii Române

Rectorii celor mai mari universităţi din România sunt semnatarii unei scrisori deschise adresate ministrului Educaţiei, Liviu Pop, în legătură cu situaţia Institutului Limbii Române (ILR). Aceştia solicită să nu fie demişi membrii Consiliului de Coordonare ai Institului Limbii Române. Decizia de înlocuire a acestora a venit după ce l-au contestat pe noul director al instituţiei pe motiv că nu are expertiza necesară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. Mircea Dumitru, alături de rectorul Universităţii ,,Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, acad. prof. Ioan Aurel Pop, şi de rectorul Universităţii din Vest din Timişoara, prof. Marilen Pirtea, protestează faţă de intenţia anunţată de conducerea ILR, de a schimba componenţa Consiliului de coordonare a instituţiei.

Cei trei rectori arată în scrisoarea deschisă că ,,solicitarea de înlocuire a membrilor vine la doar un an de la intrarea în funcţiune a actualului Consiliu şi apreciind că activitatea desfăşurată în acest interval de către membrii acestuia a avut efecte benefice pentru consolidarea eficienţei şi a prestigiului instituţiei, conducerile universităţilor semnatare consideră că iniţiativa directorului Institutului Limbii Române este inadecvată, lipsită de temei.”

Mai mult, aceştia îşi exprimă adeziunea faţă de proiectele propuse de actualul Consiliu privind reorganizarea ILR, ,,care se înscriu în linia durabilă a activităţilor de promovare a limbii, literaturii, culturii şi civilizaţiei româneşti peste hotare.” Astfel, rectorii prof. Mircea Dumitru, acad. prof. Ioan Aurel Pop şi prof. Marilen Pirtea solicită public menţinerea în funcţie a Consiliului de coordonare, în actuala sa componenţă.

Directorul Institutului Limbii Române (ILR) George Doca vrea să îi demită pe membrii Consiliului de Coordonare ai instituţiei pentru că s-au opus numirii lui în funcţie, după cum susţin cei din urmă. Concret, în decembrie profesorii din cadrul Consiliului l-au contestat pe noul director, numit de Liviu Pop, pe motiv că nu ar avea competenţele profesionale necesare.

George Doca (ALDE) vrea să îi înlocuiască pe membrii acestei structuri, motiv pentru care a solicitat universităţilor să vină cu propuneri de profesori. „Se doreşte înlocuirea noastră din cauza unor raţiuni politice. Eu şi colegii mei activăm de ani de zile în ILR dar se pare că acest lucru este irelevant în faţa intereselor anumitor indivizi. Oamenii cu expertiză deranjează. În aceste condiţii, nu ne rămâne altă opţiune decât depunerea unei demisii de onoare. Nu dorim să fim părtaşi la demantelarea, în scopuri politice, unei instituţii la edificarea căreia au conlucrat generaţii de filologi români“, a transmis Liviu Papadima, unul dintre membrii Consiliului.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: