Rector UMF: Studenţii maghiari sunt de acord cu stagiile clinice în limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea de Medicină din Târgu Mureş a fost scena mai multor dispute pe tema învăţământului în limba maghiară
Universitatea de Medicină din Târgu Mureş a fost scena mai multor dispute pe tema învăţământului în limba maghiară

Rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, spune că nu studenţii care „îşi cunosc cel mai bine interesul” solicită efectuarea stagiilor clinice în maghiară, deoarece ştiu că le cresc şansele de angajare în cazul în care cunosc medicina în ambele limbi, ci unele cadre didactice.

După ce Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România a atacat în instanţă decizia CNCD din luna octombrie, potrivit căreia desfăşurarea stadiilor clinice doar în limba română la UMF Târgu Mureş nu constituie discriminare, recorul UMF Târgu Mureş a afirmat marţi că nu studenţi,i care "îşi ştiu cel mai bine interesul", cer ca practica să se desfăşoare în limba maternă, ci unele cadre didactice, potrivit Mediafax.

În opinia acestuia, studenţii maghiari au înţeles că în cazul în care cunosc medicina şi în limba română le cresc şansele de angajare. Azamfirei a apreciat că învăţământul practic în limba maghiară ar avantaja "în primul rând cadrele didactice" maghiare, pentru că le-ar contura normele didactice.

Teoria în maghiară, practica în română

Rectorul a mai declarat că rezultatele examenului de rezidenţiat - "un examen greu, care se dă în limba română" - i-au întărit ideea că actualul sistem în care învaţă studenţii maghiari de la universitate - în care teoria se face în limba maghiară, iar lucrările practice în limba română - trebuie menţinut.

"Studenţii maghiari au învăţat după sistemul clasic din universitate, adică teoria, cursurile, în limba maghiară şi lucrările practice în limba română şi am avut plăcuta surpriză să văd că au fost foarte bine poziţionaţi şi studenţii maghiari în clasificarea de la rezidenţiat şi nu s-a creat astfel o dificultate sau poate chiar un handicap care ar fi putut altfel apărea la aceşti studenţi care ar învăţa numai în limba maghiară, prin prisma obţinerii unui punctaj rezonabil la rezidenţiat. Mi-e greu să înţeleg de ce dacă un lucru merge bine trebuie să-l schimbăm numai de dragul de a face schimbare sau de a face jocurile cuiva", a spus Azamfirei.

Decizia CNCD

CNCD a stabilit, în 16 octombrie, că acea condiţie "impusă prin hotărârea Senatului UMF Târgu Mureş din 30 aprilie 2013, de desfăşurare a stagiilor clinice doar în limba română, nu constituie o faptă de discriminare faţă de studenţii care studiază în limba maternă, maghiară". Hotărârea CNCD a fost adoptată cu şase voturi "pentru" şi două "împotrivă", cu opinie separată.

Decizia CNCD a fost atacată în instanţă de Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România, care solicita anularea acesteia.


Azamfirei salută rezolvarea pe cale juridică în cazul Hotărârii de Guvern privind UMF

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat că îl bucură faptul că problema înfiinţării secţiei maghiare la UMF a fost rezolvată pe plan juridic şi nu politic.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite