UPDATE Reacţia Universităţii Bucureşti după ce s-au descoperit nereguli la una dintre cantinele sale: nu este pusă în pericol sănătatea celor care mănâncă aici

UPDATE Reacţia Universităţii Bucureşti după ce s-au descoperit nereguli la una dintre cantinele sale: nu este pusă în pericol sănătatea celor care mănâncă aici

Imagine de Arhivă

Reprezentanţii Universităţii Bucureşti afirmă că sănătatea celor care mânâncă de la cantina situată în proximitatea Facultăţii de Drept nu a fost niciodată pusă în pericol. Mai cu seamă, carnea confiscată de ANSVSA nu respecta normele pentru siguranţa alimentelor pentru că a fost depozitată în congelator, în loc să stea în frigider.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Ca urmare a unei noi sesizări la ANSVSA, în cursul zilei de miercuri, la Cantina Mihail Kogălniceanu a avut loc un nou control al inspectorilor ANSVSA. Au fost constatate următoarele:

- Unitatea deţine spaţii în care desfăşoară activitatea de recepţie şi de păstrare a materiei prime şi de preparare de meniuri şi servirea mesei către consumatori în incinta localului;
- Unitatea/ Cantina MK recepţionează materia primă de origine animală şi nonanimală din unităţi controlate / înregistate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, produsele fiind însoţite de documente ce atestă provenienţa, calitatea şi salubritatea acestora;
- la control nu s-au identificat produse alimentare (materie primă sau preparate) cu termen de valabilitate expirat sau cu modifcări organoleptice

Reamintim că, în cursul zilei de ieri, a apărut în spaţiul public un document transmis de ANSVSA care arată că una dintre cantinele studenţeşti ale Universităţii Bucureşti (cea de lângă Facultatea de Drept) are probleme de igienă şi de respectare a normelor alimentare. Astfel, în urma sesizării unui student, inspectorii au confiscat 101 kilograme de piept de pui, ca „urmare a deficienţelor privind schimbarea stării termice“. 

Pentru problema de igienă a spaţiilor şi ustensilelor de lucru a fost acordat un termen de remediere de 30 de zile, mai arată răspunsul solicitat de studentul Andrei Nicolae Popa.

Redăm mai jos punctul de vedere al Universităţii Bucureşti:

Conducerea Universităţii din Bucureşti este constant preocupată de bunul mers al lucrurilor şi, implicit, de respectarea elementelor de siguranţă alimentară în cadrul cantinei.

În ceea ce priveşte situaţia reclamaţiei primite de ANSVSA şi a controlului pe care l-am avut zilele trecute la cantină, inspectorii au constatat că o anumită cantitate de carne, care urma să fie gătită în acea zi, a fost depozitată în congelator, în loc să stea în camera frigorifică- în frigider, cu alte cuvinte.
 
Acesta este motivul sancţiunii şi al retragerii acelei cantităţi de carne. Totodată, inspectorii au comunicat colegilor că pereţii din blocul alimentar, potrivit normelor, ar trebui să fie placaţi în totalitate cu faianţă; în acest moment, din proiectare, pereţii sunt placaţi până la înălţimea de aproximativ 2 m. Nu în ultimul rând, tavanul trebuie vopsit cu o vopsea specifică acestui tip de spaţiu. De altfel, toate aceste lucruri se vor remedia în scurt timp, colegii noştri au iniţiat deja demersurile.
 

Un lucru este cert: cantina Universităţii nu pune în pericol sănătatea celor care mănâncă aici. Dacă ar fi avut cel mai mic dubiu cu privire la acest lucru, inspectorii ar fi avut toate pârghiile pentru a lua măsuri mai drastice, inclusiv închiderea cantinei. Dar nu au făcut-o, au dat acea sancţiune financiară.

Mai mult, noi nu am avut nicio situaţie, nicio reclamaţie din partea celor care mănâncă la cantină legat de vreo problemă medicală. De altfel, toţi colegii din Universitate, întreg aparatul administrativ al Universităţii serveşte zi de zi masa la cantină, inclusiv dl rector şi prorectorii noştri.

Precizăm că Universitatea din Bucureşti a cerut recent unui laborator independent efectuarea de teste de sanitaţie asupra veselei şi a ustensilelor de bucătărie, inclusiv asupra obiectelor în care se prepară mâncarea. Demersul vine şi ca urmare a controlul şi concluziilor DSP şi am vrut să ştim care este starea de fapt. Au fost prelevate multiple probe iar buletinul de analize microbiologice arată clar că nu există probleme legate de siguranţă sanitară şi de respectarea acestor norme.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: