Raluca Turcan acuză o nouă lovitură dată Educaţiei: „Guvernul PSD pregăteşte un act prin care mai multe specializări universitare vor fi eliminate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan trage un semnal de alarmă cu privire la posibilele modificări ce ar putea să aibă loc în mediul universitar. Concret, Raluca Turcan afirmă că mai multe specializări din mediul universitar ar urma să fie excluse de la finanţarea prin proiecte naţionale şi/sau internaţionale. Mai mult, Raluca Turcan susţine că aceleaşi specializări ar putea fi scoase definitiv din oferta educaţională a facultăţilor.

 Într-o postare pe Facebook, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan atrage atenţia cu privire la ultimele modificări propuse de Ministerul Educaţiei pentru ciclul de studii superioare.

„O nouă lovitură la Ministerul Educaţiei: cu doar câteva zile înainte de începerea anului universitar, Guvernul PSD pregăteşte un act prin care specializări vor fi excluse din pix de la finanţare!

Dovada este proiectul de Ordin de Ministru privind aprobarea domeniilor şi specializărilor/programelor de studii universitare corelate cu sectoarele economice cu potenţial de creştere în România.

Pe scurt, doar acele domenii şi specializări care vor fi girate de Guvern vor primi bani prin proiecte naţionale şi internaţionale. Nu vor conta rezultatele, intrarea pe piaţa muncii, resursele universităţilor şi nici locul ocupat în clasamentele naţionale şi internaţionale.

De exemplu, o serie de specializări precum, ”Comunicare şi relaţii publice”,”Managementul organizaţiilor”, ”Managementul Economico-financiar”, ”Administraţie europeană” au fost scoase de la domenii cum ar fi ”Comunicare”, ”Ştiinţe Politice”, ”Administraţie Publică” sau ”Economie”.
Se vede din start că banii vor fi direcţionaţi în alte zone. Atât ”Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare pe 2014-2020”, cât şi „Strategia Naţională pentru Competitivitate 2015-2020” nu spun că anumite specializări trebuie să dispară sau că nu sunt de interes. De exemplu, astăzi, nu doar domenii precum ”Ştiinţele mediului” se pot ocupa de ”ecologie” sau de ”schimbările climatice” ci şi domenii precum ”Sociologie”, ”Ştiinţe Politice” sau ”Relaţii Internaţionale” pot studia acorduri climatice sau politici de mediu.

Se pare că PSD trebuie să capteze voinţa celor din domeniile favorizate. Mai întâi au alungat toţi experţii internaţionali din comisiile de evaluare a proiectelor, iar acum fac o selecţie dubioasă a specializărilor care pot aduce ”un potenţial de creştere în România”.

Mai există riscul mare ca odată adoptat, acest Ordin să înlocuiască Hotărârea nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2016-2017. Adică, să reducă abuziv numărul de specializări la zeci de domenii universitare şi fix înainte de începerea anului universitar!!! Mai precis, universităţi de prestigiu pot fi puse în situaţii ca la facultatea de comunicare, de exemplu, să nu mai poată oferi specializări precum: ”jurnalism”, ”comunicare şi relaţii publice”, ”publicitate şi marketing”.

Banii pentru cercetare, inovare şi învăţământul superior vor fi din ce în ce mai puţini, iar prin astfel de acte se încearca reducerea numărul de specializări pentru care vor fi împărţite aceste fonduri publice.
Solicit Ministrului Educaţiei să ne ofere asigurări că acest proiect de ordin va fi dezbătut transparent şi onest împreună cu toate părţile interesate astfel încât el să răspundă cu adevărat CERINŢELOR DE COMPETITIVITATE DE PE PIAŢA MUNCII, nu celor de interes pentru PSD, că nu se va înlocui Hotărârea nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare la evaluarea politică a unui ministru care deja şi-a dovedit cu prisosinţă incompetenţa.

PS: Primesc din ţară tot mai multe semnale cu privire la povara birocratică uriaşă cu care se confruntă cadrele didactice. Foi peste foi de completat inutil. Debirocratizarea actului de învăţământ trebuie făcută cu rapiditate!!! În 2017 cadrele didactice pierd timp preţios pentru a completa mai multe foi ca în anii 90. Şi acest lucru arată viziunea anacronică a PSD în ceea ce priveşte educaţia naţională!“, a încheiat Raluca Turcan. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite