Protest anti-Guvern al unui student la deschiderea anului universitar la SNSPA. Cum a arătat prima zi de facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discursul ministrului Pricopie a generat şi reacţii neaşteptate din partea unui student prezent în sala în care s-a ţinut ceremonia de deschidere a anului universitar        FOTO/Video: Prima TV
Discursul ministrului Pricopie a generat şi reacţii neaşteptate din partea unui student prezent în sala în care s-a ţinut ceremonia de deschidere a anului universitar        FOTO/Video: Prima TV

Un student nemulţumit de Executiv a protestat miercuri, în timpul ceremoniei de deschidere a anului universitar la SNSPA, afişând o fotografie cu mesajul „Nu-mi place acest Guvern“, în timpul discursurilor ţinute de miniştrii Remus Pricopie şi Titus Corlăţean, miercuri dimineaţă.

Protestatarul, student în anul III la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), a afişat fotografia pe o tabletă cu care a venit la ceremonie.

El a declarat, pentru Mediafax, că a făcut acest gest din cauza faptului că deschiderea anului universitar a fost transformată într-un eveniment politic.

"Este dreptul meu să îmi exprim nemulţumirea. Ceea ce trebuia să fie deschiderea anului universitar s-a transformat într-un eveniment politic, iar domnul ministru (Remus Pricopie - n.r.) nu a făcut altceva decât să-şi evalueze meritele şi să prezinte tot ce s-a întâmplat în mandatul său", a declarat studentul.

Întrebat dacă se aşteaptă să fie sancţionat în urma acestui protest, el a răspuns negativ.

"Nu cred că vor exista repercusiuni. Eu nu am deranjat pe nimeni, am afişat fotografia doar atunci când au vorbit membrii Guvernului, nu când au vorbit cadrele didactice din universitate", a spus studentul.

Gestul său a fost remarcat de ministrul Educaţiei, dar şi de profesori ai SNSPA, iar o femeie s-a aşezat în faţa lui, pentru a acoperi mesajul afişat pe tabletă.

"Doamna aceea mi-a spus că nu se face aşa ceva la un eveniment academic, iar eu i-am răspuns că nici eu nu sunt de acord cu ce fac ei la un eveniment academic", a mai spus tânărul, care, pe de altă parte, nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea.

Ceremonie în noul sediu SNSPA, început din 2009

La ceremonia de la SNSPA au mai asistat, printre alţii, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, senatorul Mircea Geoană şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă. Evenimentul a avut loc în noul sediu al instituţiei, proaspăt inaugurat.

deschidere an universitar pricopie snspa adevarul

Noul sediu al SNSPA, din Strada Expoziţiei, în Nordul Capitalei FOTO: Adevărul/ Ioana Nicolescu

Ministrul Remus Pricopie a declarat miercuri, la deschiderea anului universitar, că proiectul prin care a fost construit un nou sediu pentru Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative a început în urmă cu 10 ani, iar Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a asigurat 60% din fonduri.

"Clădirea de la SNSPA este un proiect început cu aproape 10 ani în urmă. Construcţia efectivă a început în 2009, dar proiectul a început cu aproape 10 ani în urmă. De la bun început, cred că era ministru domnul profesor Hărdău, a existat o înţelegere la nivelul Ministerului Educaţiei ca SNSPA-ul să acopere 40% din costuri proprii şi Ministerul Educaţiei să aloce 60%. În acest moment, dacă nu mă înşel, vorbim de 17.000 de metri pătraţi", a declarat Pricopie.

Ministrul a mai precizat că în mandatul său au fost alocaţi 3% din cât trebuia să dea MEN pentru construirea noului sediu al SNSPA.

Ministrul Pricopie a discutat şi despre una din temele sensibile ale momentului: şomajul în rândul absolvenţilor de facultate, însă oficialul consideră că nu stăm atât de rău la acest capitol.

"M-am uitat pe un post TV azi dimineaţă şi am văzut un titlu care spunea, după părerea mea nedrept, că universităţile produc anual 500.000 de şomeri. Nu este adevărat, universităţile toate au anual 500.000 de studenţi, evident că nu ai cum să ai tot atâţia care termină. În ceea ce priveşte rata de absorbţie pe piaţa muncii, ne aflăm în acest moment la cel mai ridicat nivel de absorbţie pe piaţa muncii a tinerilor absolvenţi de studii superioare. Statisticile europene arată însă că numărul de studenţi români e mult prea mic, media la nivel european ar trebui să ajungă la 40 % până în 2020. România din păcate nu va ajunge la acest nivel, avem un target de 26%, în condiţiile în care azi e de 20%", a explicat Remus Pricopie. 

Costoiu: Se pot recunoaşte creditele de la postliceală la una-două materii, dar nu se pot echivala studiile

Ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, a declarat la Universitatea Politehnică din Bucureşti, cu ocazia începerii noului an universitar, că nu se pune problema echivalării anului I din şcoala postliceală cu anul I de facultate, dar se pot recunoaşte câteva credite.

„Nu se pune problema echivalării, noţiunea de echivalare nu există în lege. Legea educaţiei naţionale adoptată în 2011 spune că se pot recunoaşte creditele absolvenţilor de colegiu cu diplomă de bacalaureat în universităţi pe baza unei metodologii aprobate de senatul universitar. În momentul recunoaşterii creditelor trebuie să fie comparate cele două planuri de învăţământ, postliceal cu universitar. Planul de învăţământ aprobat pentru învăţământul postliceal nu are nicio legătură sau foarte puţină legătură cu planul de învăţământ de la universităţi care sunt trecute prin filtru ARACIS. Estimăm că se pot face recunoaşteri undeva între 10-16-17% din curriculum din şcoala postliceală. Este o recunoaştere de credite punctuală pe una sau două materii. Nu vorbim de echivalare. Cine vorbeşte că echivalează studiile din anul I de postliceală cu anul I de facultate îi înşală pe studenţi şi nu le dă decât iluzii false. Nu se pune pune problema unei echivalări“, a declarat Mihnea Costoiu, citat de RTV.

El a mai spus că universităţile care nu reuşesc să aibă standarde de calitate nu vor supravieţui. "Este important să avem programe de calitate, studenţi care trec printr-un filtru serios, aşa cum este examenul de bacalaureat, decât să avem orice fel de studenţi. Din acest motiv, continuăm serios realizarea examenului de bacalaureat şi în acelaşi timp încercăm să curăţăm tot ceea ce înseamnă mediul universitar", a afirmat ministrul Mihnea Costoiu.

Potrivit acestuia, anul universitar 2014-2015 începe cu 320 de programe de studii mai puţin faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă 12% din oferta educaţională a universităţilor din România. „Este cea mai mare curăţenie de după 1989 şi vom continua această curăţenie în acest an universitar", a mai spus Costoiu.

Un institut de cercetare de 40 de miloane de euro va fi construit la Universitatea Politehnica din Bucureşti

Un institut de cercetare cu 41 de laboratoare, în valoare de 40 de milioane de euro, în care vor lucra peste 200 de cercetători, va fi finalizat, până la sfârşitul lui 2015, la Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB), a anunţat, miercuri, Ecaterina Andronescu, fost rector al instituţiei.

Anunţul a fost făcut la deschiderea noului an universitar la Politehnică. Ecaterina Andronescu, fost rector al instituţiei care este acum preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senatul României, a declarat că este vorba despre un proiect finanţat cu bani europeni, care presupune construirea unui institut cu 41 de laboratoare, care să funcţioneze într-o clădire cu spaţiul util de 8.000 de metri pătraţi.

Potrivit senatorului Andronescu, în laboratoarelor noului institut, care ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului viitor, vor lucra peste 200 de cercetători. "Vă asigur că suntem cu ochii pe cei care se află acum în şcoală în programele de studii doctorale şi post doctorale pentru ca la sfârşitul anului 2015, când ar trebui să începem activităţile de cercetare, să putem face o selecţie", a mai spus Ecaterina Andronescu, citată de Mediafax.

Pe de altă parte, Andronescu a spus că, tot la UPB, se intenţionează construirea unui cămin nou, cu opt etaje şi o capacitate de peste 1.000 de locuri.

"Avem în proiect construirea unui nou cămin în Politehnică, dar aşteptăm să se deschidă exerciţiul bugetar 2014 - 2020. Camerele vor fi confortabile, cu grup sanitar în cameră, nu cum sunt căminele actuale, construite începând cu anii 1960 şi 1981. Studenţii noştri de astăzi aşteaptă alte condiţii de cazare", a mai declarat preşedintele Senatului UPB.

Bănicioiu a deschis anul unievrsitar la UMF „Carol Davila“

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, le-a spus studenţilor din anul I de la Universitatea de Medicină şi Farmacia "Carol Davila" Bucureşti, miercuri, că primul sfat, pe care l-a primit şi el, este să nu se bazeze doar pe noroc, avertizându-i totodată că restanţele sunt mai grele decât examenele, scrie Mediafax.

„Examenele nu vor fi niciodată foarte uşor de trecut. Acest lucru este foarte bun şi face diferenţa între Universitatea 'Carol Davila' şi alte univeristăţi, nu numai din ţară ci şi din străinătate. Primul sfat pe care l-am primit eu, ca student, a fost să nu mă bazez niciodată doar pe noroc, ceea ce vă rog şi pe dumneavoastră. Norocul la medicină contează mai puţin. Contează foarte mult studiul, pregătirea, lucrările practice şi veţi vedea că veţi avea din belşug (...) Nu vă doresc să aveţi restanţe, pentru că restanţele sunt mai grele decât examenele. Vă spune un om care nu a avut restanţe", le-a spus ministrul "bobocilor" de la UMF.

Sinescu: UMF Bucureşti va avea în Otopeni campus cu spaţii de studiu, cămine, restaurante şi spital

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" va avea în Otopeni un campus pe 50 de hectare, după modelul celor din Europa de Vest şi SUA, cu spaţii pentru studiu, cămine, restaurante şi chiar un spital studenţesc, a declarat, marţi, pentru Mediafax, rectorul Ioanel Sinescu.

"Universitatea este foarte mare şi răspândită în multe clădiri în Bucureşti, unele dintre ele de patrimoniu, cum este şi acesta (sediul UMF din zona Eroilor, n.r.), construite acum mai bine de o sută de ani, pentru 300 - maximum 400 de studenţi. Acum UMF are peste 10.000 de studenţi, ceea ce înseamnă că spaţiile de învăţământ sunt neîncăpătoare. De aceea ne-am propus să construim un campus, cu fonduri europene, în Otopeni. Va fi şi un spital şi toate disciplinele preclinice. Va fi un mic orăşel medical universitar", a spus rectorul UMF, academicianul Ioanel Sinescu, după festivitatea de deschidere a noului an universitar.


Pe aceeaşi temă:

Pricopie: „Nu organizez a treia sesiune de Bacalaureat decât dacă este nevoie”

Cât mai costă viaţa de student în România

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite