Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti aduce critici dure Consiliului Naţional de Etică, în privinţa suspiciunilor de plagiat ale demnitarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, Marian Popescu, scrie pe blogul său personal că teza vicepremierului Gabriel Oprea este "un plagiat clasic". El critică poziţia pe care a luat-o Consiliul Naţional de Etică, singura instituţie abilitată să dea un verdict vizavi de cazurile de plagiat academic ale politicienilor, şi care a concluzionat că nici Victor Ponta şi nici Gabriel Oprea nu ar fi plagiat.

Marian Popescu spune, într-o scrisoare deschisă publicată pe blogul său, că în urma analizei tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, a constatat că "este vorba de un plagiat clasic, dar şi de alte forme de malpraxis academic privind acurateţea, veridicitatea, corectitudinea citării şi atribuirii surselor". Declarţiile sunt făcute în nume personal şi nu în numele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti.

Popescu a citat din raportul Consiliului Naţional de Etică criticând concluziile la care au ajuns membrii Consiliului în urma analizei tezei de doctorat a lui Oprea:

"Dacă aţi constatat că «În cadrul tezei au fost referite prin 251 note de subsol lucrări semnificative din domeniul dreptului, al dreptului penal şi procesual penal menţionate la bibligrafie (sic!).” şi că „în procesul de documentare au fost selectate şi citate din lucrările folosite, idei şi informaţii semnificative asupra problematicii analizate», cum explicaţi prezenţa în teza de doctorat a 5 pagini identice (79-85) cu paginile 45-49 din lucrarea lui Constantin Ţurai, Plângerea prealabilă, Curentul, Bucureşti, 1938, autor care NU APARE LA BIBLIOGRAFIE? Turai 45-48 E vorba de 119 rânduri din care 100 reprezintă un bloc de text mare, reprodus identic în teză şi în succesiunea paginilor ca la Ţurai. Poate experţii dumneavoastră nu l-au văzut. Dumneavoastră aţi văzut: «citarea corespunzătoare a surselor bibliografice»", scrie Marian Popescu pe blogul său.

La sfârşitul scrisorii, el îi întreabă pe membrii Consiliului ce "îi împiedică să spună adevărul".

"Se presupune că aţi fost numiţi în acest Consiliu pentru că sunteţi integri, că ştiţi ce înseamnă norme elementare de etică, deontologie în mediul universitar. Aşa mi s-a părut. Ce vă împiedică să spuneţi adevărul? Ce ne împiedică să nu mai acceptăm aceste situaţii? Cred că etica şi integritatea academică nu sunt apanajul, exclusivitatea comisiilor şi consiliilor. Ele sunt, ar trebui să fie, „pâinea” noastră cea de toate zilele. E pâinea pe care o împărţim cu studenţii noştri", a scris Marian Popescu.

Sesizarea privind plagiatul lui Gabriel Oprea a fost făcută de către Universitatea din Bucureşti la sfârşitul lunii iunie. 

În urma sesizării, Consiliul Naţional de Etică, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestui tip de sesizări la nivel naţional în cazul persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică, a spus că nu se confirmă suspiciunea de plagiat. 

Gabriel Oprea şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul "Procedura plângerii prealabile", în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, sub coordonarea profesorului universitar dr. Ion Neagu.

Marian Popescu, acuzat de defăimare

"Potrivit legii, domnul Popescu nu este în măsură să se pronunţe într-o astfel de chestiune. Face acest lucru la comanda altora, iar fapta domniei sale se numeşte, potrivit legii, defăimare şi va răspunde în faţa instanţei pentru acest lucru", se arată într-un comunicat al UNPR semnat de deputatul Eugen Nicolicea.

"În cazul domnului Oprea s-a exprimat oficial şi legal instituţia abilitată în acest sens, şi anume Consiliul Naţional de Etică.

Ţin să subliniez că în acest consiliu, verdictul a fost dat în unanimitate. "Bibliografia consultată a fost bine valorificată de autor în cuprinsul tezei de doctorat, iar în procesul de documentare au fost selectate şi citate din lucrările folosite, idei şi informaţii semnificative asupra problematicii analizate; (...) indicarea prin notele de subsol a lucrărilor consultate şi a autorilor acestora se înscrie în cerinţele care trebuie respectate în procesul de elaborare a unei lucrări ştiinţifice, cerinţe impuse de dispoziţiile legale în vigoare la data elaborării tezei", a fost concluzia Consiliului Naţional de Etică.

Consiliul Naţional de Etică este singurul în măsură să se pronunţe în astfel de chestiuni. Comisia de la Universitate, unde activează nemeritat domnul Popescu se ocupă cu altceva. Mai bine zis, ar trebui să se ocupe cu orice altceva decât atacurile politice care nu fac cinste nici domnului Popescu şi nici Universităţii Bucureşti.  

Acesta este un atac politic la adresa liderului UNPR Gabriel Oprea şi a partidului nostru, venit pe fondul creşterii înregistrate la nivel politic de către Uniunea Naţională pentru Progresul României", se apreciază în comunicatul UNPR.

Premierul interimar spune că autorul sesizării este o „sursă de minciuni“ împotriva sa

Potrivit lui Oprea, sesizarea de plagiat, ca şi sesizarea depusă la ANI pentru verificarea declaraţiilor sale de avere din ultimii 10 ani, precum şi "alte încercări" de a-l denigra, îl au ca autor pe Ioan Sîrbu.

"Ioan Sîrbu este cel care a fost demis de la conducerea Direcţiei Medicale a ministerului în timpul mandatului meu ca ministru al Apărării Naţionale, pentru faptele comise în funcţia pe care a deţinut-o şi pentru lipsa de corectitudine pe care a arătat-o faţă de militari. Alături de Valer Marian, un om cunoscut pentru apetenţa de a depune plângeri şi petiţii, Ioan Sîrbu este principala sursă de zvonuri şi minciuni îndreptate împotriva mea", susţine Oprea.

"În legătură cu încercările mai vechi şi mai noi de a pune sub semnul întrebării probitatea mea morală, corectitudinea declaraţiilor de avere şi legalitatea parcursului meu academic, inclusiv cu privire la sesizarea de plagiat depusă la Universitatea Bucureşti privind teza de doctorat, ţin să precizez următoarele: sunt un om corect, am respectat şi respect legile ţării. În privinţa parcursului meu academic, am cerut şi am primit din partea Ministerului Educaţiei, conform legii, atestarea faptului că atât titlul de doctor, cât şi cel de conducător de doctorat au fost obţinute cu respectarea tuturor normelor legale şi a exigenţelor academice în vigoare la momentul respectiv", a declarat în iunie Gabriel Oprea.


Gabriel Oprea, acuzat de plagiat. Premierul interimar spune că autorul sesizării este o „sursă de minciuni“ împotriva sa

Universitatea Bucureşti: „Vom examina suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat semnată de Gabriel Oprea”

MECS: Suspiciunea de plagiat în cazul lui Gabriel Oprea, analizată de Consiliul Naţional de Etică

Decizia Consiliului Naţional de Etică: „Suspiciunile de plagiat în cazul lui Gabriel Oprea nu se confirmă”

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite