Ponta scapă de plagiat prin ordonanţă de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta va putea renunţa la titlul de doctor fără ca temeiul legal să fie faptul că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Premierul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care permite renunţarea, de bună voie şi fără motivaţie, la titlurile ştiinţifice

Legea Educaţiei a fost modificată luni în Guvern: prin ordonanţă de urgenţă, s-a adăugat un articol care va permite celor care deţin titluri academice sau ştiinţifice să renunţe la acestea în baza unei simple cereri adresate Ministerului Educaţiei.

Practic, Victor Ponta va putea renunţa de bună voie la titlul de doctor, fără să mai fie nevoie ca retragerea titlului, cerută de premier acum două săptămâni, să fie fundamentată pe faptul că lucrarea a fost plagiată. Acest lucru a fost confirmat, de altfel, şi de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. El a explicat pentru „Adevărul“ că persoana care vrea să renunţe la un titlu academic nu va avea neapărat nevoie de un motiv ca să o facă. „Credeţi că ar trebui să se şi motiveze lucrul acesta? Sunt foarte multe motive care pot fi invocate, dar sigur că va fi şi o metodologie prin care vom reveni cu detalii“, a spus Cîmpeanu.

Întrebat dacă Victor Ponta va trimite o astfel de cerere, Cîmpeanu a spus că nu a discutat acest aspect cu premierul. „Dar, sunt convins că, odată ce are cunoştinţă despre faptul că s-a modificat această bază legală, va reveni în cel mai scurt timp cu o solicitare către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice“. El a mai declarat că legea a fost modificată deoarece „există o solicitare din partea beneficiarilor unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei“, dar întrebat de jurnalişti câte solicitări de retragere a unor titluri ştinţifice au fost înregistrate, ministrul a admis că nu cunoaşte decât una singură, respectiv a premierului Ponta.

O scrisoare pe Facebook

Istoria plagiatului lui Victor Ponta a ajuns, din nou, în atenţia publicului după ce premierul a trimis o scrisoare, la începutul lunii decembrie, Universităţii din Bucureşti, prin care a solicitat retragerea titlului său de doctor. Publicul din România a aflat de pe contul de Facebook al premierului că a făcut această cerere, la doi ani şi jumătate de când plagiatul lucrării sale de doctorat  privind Curtea Penală Internaţională a fost făcut public în revista „Nature“.

Universitatea a transmis mai departe Ministerului Educaţiei acelaşi dosar pe care l-a trimis şi în 2012, când plagiatul lui Ponta a fost dovedit de Comisia de Etică a Universităţii. În continuare, fiindcă demnitarilor nu li se puteau retrage titlurile academice decât la cererea Consiliului Naţional de Etică, avizată de Direcţia Juridică a ministerului, ministrul Educaţiei a solicitat Direcţiei Juridice găsirea unei soluţii legale de rezolvare a cazului. În acest caz, retragerea titlului de doctor nu putea avea ca fundament decât existenţa plagiatului, constatat de universitatea care a emis titlul.

În timp ce autorităţile aşteptau ca această procedură să aibă loc, a apărut ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Educaţiei. Următoarea mişcare, probabil, va fi solicitarea premierului de a renunţa pur şi simplu la titlul de doctor, fără niciun fel de motivare. Acuzaţia de plagiat rămâne astfel în aer.

Un număr de magie neagră

Contactat de „Adevărul“, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, care a analizat teza de doctorat a premierului dând verdictul că o treime din aceasta a fost plagiată, spune că „suntem martorii unui nou număr de magie“. „Legea Educaţiei este hăcuită încă o dată. Dar unde este urgenţa? Doctorii din România se înghesuie acum să renunţe la titlul de doctor?  Dacă e suficientă o simplă cerere de renunţare la titlu, şi fără explicaţii, desigur, iar ministerul iute anulează titlul, atunci la fel trebuie procedat şi cu un hoţ care fură şi renunţă la ce a furat printr-o simplă cerere la Poliţie. Interesant este că cel care semnează OUG va fi, probabil, şi primul beneficiar al ei“, a spus Marian Popescu.

Preşedintele Consiliului de Etică a Universităţii din Bucureşti mai spune că această ordonanţă „este un fel de înălbitor pentru „rufe“ academice spălate repede şi neglijent. „Magia neagră e următoarea: nu mai e nevoie de examinarea plagiatului, domnul e sincer, e onest, uite, nu mai vrea să fie doctor, hai să terminăm odată cu chestia asta! Nu mai avem plagiat. Dar cine a spus ceva de plagiat?! Astea-s prostii! Nu, avem o situaţie absolut normal, când cineva s-a tot săturat să fie doctor în ceva, şi vrea să fie curat, să nu mai fie specialist în nimic. Prevederea e un fel de «mister Proper», o soluţie de «desfundare rapid㻓, a mai spus acesta.

Expertul mai spune că situaţia este una jenantă pentru universitatea românească, situaţie pe care nu o merită mediul academic şi oamenii care au muncit cinstit pentru obţinerea titlurilor academice.

O ordonanţă doar pentru beneficiul premierului

Analistul politic Dan Ionescu spune că aceasta este, evident, o ordonanţă de urgenţă emisă pentru un om, şi anume premierul Victor Ponta, şi că această mişcare este una care îi va păta imaginea publică şi mai mult, după ce a încercat să se redreseze în ochii românilor cerând Universităţii din Bucureşti să-i retragă titlul de doctor, acum două săptămâni.

„Discuţia din jurul ordonanţei de urgenţă emisă special pentru premierul Victor Ponta se duce pe trei direcţii extrem de importante la nivel politic şi social. În primul rând este complet greşit, etic şi moral, să scoţi o ordonanţă pentru o singură persoană, mai ales atunci când acea persoană este primul ministru, iar problema luată în discuţie este una personală, nu a statului sau a funcţionării Guvernului. În al doilea rând, după ce ani de zile Executivul a fost criticat de toată lumea că emite ordonanţe de urgenţă excesiv şi subminează activitatea Legislativului, Guvernul a trecut la emitere de ordonanţe cu caracter privat. Statul român este foarte generos şi lax atunci când vine vorba de interesele personale ale unui om politic. Una peste alta, Victor Ponta îşi mai administează o lovitură de imagine şi dovedeşte că a fost atât de afectat de povestea plagiatului, că e în stare să facă şi alte greşeli doar ca să scape de această anatemă. La nivelul imaginii, nu reuşeşte să îndepărteze pata născută de acuzaţia de plagiat, ba mai mult, adaugă încă una cu ocazia emiterii acestei ordonanţe“, a spus Dan Ionescu.

La rândul său, expertul în educaţie Ştefan Vlaston, vicepreşedinte PMP, atrage atenţia asupra faptului că prin această ordonanţă, Ponta „scapă şi de returnarea unor sume frumuşele către bugetul de stat“. „Şmecheria e următoarea: eu, Victor Ponta, sau X, renunţ la titlul de doctor pentru că m-am «plictisit» de el, nu pentru că e plagiat. Adică, noi, prostimea, trebuie să credem că renunţarea la titlul de doctor, titlu aducător de venituri, nu se face de frica sancţionării plagiatului, care presupune şi returnarea banilor la bugetul de stat, ci aşa, de florile mărului, pentru că Ponta s-a săturat să tot explice că nu e plagiat“, a spus Vlaston.


Preşedintele Consiliului de Etică al Universităţii Bucureşti despre plagiat, regulile care se aplică demnitarilor plagiatori şi cazul Olguţa Vasilescu

Ponta a modificat Legea Educaţiei ca să poată renunţa la titlul de doctor. Ministrul Educaţiei: A fost iniţiativa noastră

Cîmpeanu: Am cerut Direcţiei juridice găsirea unei soluţii la cererea lui Ponta privind retragerea titlului de doctor

Victor Ponta vrea să renunţe la titlul de „Dottore”

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite