Poliţia doctoratelor, lăsată fără colţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor Universitare (CNATDCU) şi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) au fost excluse din procedura de evaluare a şcolilor doctorale. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior revine „vioara întâi” în acest proces deşi membrii acesteia au fost acuzaţi deseori că au dat calificative maxime de încredere unor Universităţi recunoscute ca fiind „Fabrici de diplome”.

Şcolile doctorale vor fi evaluate doar de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii din ţară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR). Asta, după ce Camera Deputaţilor a adoptat pe 4 aprilie o ordonanţă de urgenţă care elimină din procesul de evaluare şi acreditare a şcolilor doctorale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS).

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, dar şi a metodologiei privind autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale din decembrie 2016, ARACIS sau altă agenţie abilitată ar fi trebuit să evalueze şcolile doctorale pe baza rapoartelor venite de la CNCS referitoare la calitatea cercetării şi a rapoartelor CNATDCU referitoare la calitatea resurselor umane. 

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, susţine că modicarea a fost realizată cu acordul CNATDCU şi al Consiliului Naţional al Rectorilor, iar măsura ar simplifica procedura evaluării periodice. „Lucrările se vor simplifica foarte mult şi vom conta pe autonomia universităţilor, pe faptul că bazele de date şi informaţiile care se referă la resursa umană, în special conducătorii de doctorat şi la rezultatele cercetării ştinţiifice se găsesc la nivelul universităţii, nu se găsesc la CNATDCU şi nici la CNCS. Un conducător de doctorat este şi cadru didactic într-o universitate. CNATDCU nu avea cum să facă rapoarte care vizează conducerea de doctorat pentru că CNATDCU se ocupă de abilitarea acestora, de validarea tezelor de doctorat. Ceea ce am propus a fost de comun acord cu membri CNATDCU şi cu Consiliul Naţional al Rectorilor şi conducerea ministerului a cuplat la aceasta idee, că altfel nu vom face această acreditare, care iată din 2012 trebuia făcută”, a precizat ministrul Pavel Năstase, potrivit Digi 24.

Ce spune şeful ARACIS

Potrivit preşedintelui ARACIS, Iordan Petrescu, informaţiile legale de conducătorii de doctorat - şi care se regăsesc la fiecare universitate,  pot fi  verificate şi de către agenţia abilitată care merge să evalueze, astfel încât nu ar mai fi nevoie de CNATDCU.

Totodată, Iordan Petrescu a explicat pentru „Adevărul” că aşa cum era prevăzut în Legea Educaţiei şi în metodologia aprobată la finalul anului trecut de fostul ministru, Mircea Dumitru, CNATDCU şi CNCS aveau drept de veto final în evaluare, însă Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR) spune că doar agenţiile abilitate şi înregistrate în acest Registru au dreptul de a oferi autorizarea unei şcoli doctorale de a desfăşura un program de studiu. „Potrivit legii, acreditarea şi evaluarea perioadică a şcolilor doctorale este făcută de către ARACIS sau de către altă agenţie înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR). CNATDCU şi CNCS nu sunt înregistrate în EQAR. Mai mult, acestea erau în subordinea Ministerului Educaţiei (CNCS –ul nu mai este – n.r.), or asta ar fi cumva un conflict de interese. Şcolile doctorale trebuie evaluate de agenţii independente”, susţine preşedintele ARACIS, Iordan Petrescu.

Evaluarea, amânată cu încă un an

Potrivit Legii Educaţiei, fiecare şcoală doctorală trebuie să fie evaluată periodic, din 5 în 5 ani. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat pentru că nu a existat o metodologie. Pentru a intra în legalitate, fostul minister al Educaţiei, Mircea Dumitru, a autorizat provizoriu şcolile doctorale, pentru anul universitar 2016-2017, apoi a dat şi o metodologie de evaluare periodică. Proiectul aprobat de Parlament săptămâna trecută nu numai că schimbă metodologia lui Dumitru, dar mai amână cu încă un an obţinerea acreditării de către universităţi.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite