UPDATE Ministrul Educaţiei, învins de studenţi în privinţa locurilor alocate universităţilor: Vom aplica corecţii

UPDATE Ministrul Educaţiei, învins de studenţi în privinţa locurilor alocate universităţilor: Vom aplica corecţii

Ministrul Educaţiei Valentin Popa, s-a întâlnit luni cu reprezentanţii studenţilor universităţilor din Consorţiul „Universitaria“ care au declanşat proteste după decizia ministerului de a reduce locurile bugetate. În urma discuţiilor, ministrul a declarat că va face corecturi în privinţa repartiţiei locurilor. De asemenea, oficialul a reproşat marilor universităţi că nu utilizează locurile la buget disponibilizate.

Academia Română şi-a ales vicepreşedinţii

Academia Română şi-a ales vicepreşedinţii

Academicienii Victor Spinei, Răzvan Theodorescu, Bogdan Simionescu şi Victor Voicu au fost aleşi vineri, prin vot secret, de Adunarea Generală a Academiei Române, vicepreşedinţi ai acestui for. Funcţia de secretar general a rămas vacantă, urmând a fi organizate alegeri pe data de 29 iunie.

Preşedintele Asociaţiei Române de Literaţie: Un elev analfabet funcţional este o persoană trimisă automat către sărăcie

Preşedintele Asociaţiei Române de Literaţie: Un elev analfabet funcţional este o persoană trimisă automat către sărăcie

Aproape jumătate dintre elevii români sunt analfabeţi funcţionali, adică nu pot aplica în viaţa reală cunoştinţele deprinse din şcoală. Mai trist este că toţi aceşti tineri sunt condamnaţi la imposibilitatea de a se descurca în viaţa lor de adulţi, deci să trăiască în sărăcie, a explicat preşedintele Asociaţiei Române de Literaţie, Liliana Romaniuc, într-un interviu pentru „Adevărul“.

Reprezentantul studenţilor din Consorţiul „Universitaria“ şi senatorul Universităţii Bucureşti: Continuăm protestele. Nu excludem greva generală

Reprezentantul studenţilor din Consorţiul „Universitaria“ şi senatorul Universităţii Bucureşti: Continuăm protestele. Nu excludem greva generală

Reprezentantul studenţilor din Consorţiul „ Universitaria“, Horia Oniţă, şi preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, au vorbit la Adevărul Live despre efectele tăierii locurilor bugetate şi soluţiile la care vor să recurgă pentru a-i ajuta pe studenţi. Ei au afirmat că vor continua acţiunile de protest, luând în calcul şi declanşarea unei greve generale, dacă Ministerul Educaţiei nu va reveni asupra deciziei.

Universitatea Bucureşti intră de joi în grevă japoneză

Universitatea Bucureşti intră de joi în grevă japoneză

Senatul Universităţii din Bucureşti, reunit pe 18 aprilie 2018, a votat, în unanimitate, o declaraţie de poziţie referitoare la decizia Ministerului Educaţiei Naţionale privind alocarea cifrei de şcolarizare pentru anul universitar 2018-2019. Reprezentanţii universităţii solicită anularea acesteia şi, totodată, au anunţat că de joi vor intra în grevă japoneză

Comunitatea academică şi „zidul“ de la Ministerul Educaţiei: „Ei nu sunt miniştri, ei sunt jupâni“

Comunitatea academică şi „zidul“ de la Ministerul
Educaţiei: „Ei nu sunt miniştri, ei sunt jupâni“

Zeci de studenţi şi profesori au protestat, marţi, în faţa Ministerului Educaţiei faţă de tăierile a peste 1.000 de locuri de studii, bugetate, din cadrul celor mai importante universităţi din ţară. O parte dintre manifestanţi au mers în biroul ministrului Valentin Popa, unde au purtat discuţii mai bine de o oră cu oficialul. Concluziile, însă, au fost în defavoarea studenţilor.

Disputa din mediul universitar a ajuns în Parlamentul European. Cristian Preda a vorbit despre sancţionarea instituţiilor care au criticat guvernul | parlamentul european

Disputa din mediul universitar a ajuns în Parlamentul European. 
Cristian Preda a vorbit despre sancţionarea instituţiilor care au criticat guvernul

Disputa din mediul universitar legată de alocarea numărului de locuri bugetate a fost adusă în atenţia Parlamentului European de către eurodeputatul Cristian Preda. Oficialul le-a vorbit colegilor din plen despre sancţionarea acelor universităţi care au criticat acţiunile Guvernului de la Bucureşti.

Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Ultimele decizii ale Ministerului Educaţiei au adus sistemul de învăţământ la o tensiune nemaiîntâlnită

Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Ultimele decizii ale Ministerului Educaţiei au adus sistemul de învăţământ la o tensiune nemaiîntâlnită

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, reacţionează în scandalul alocării locurilor bugetate în universităţi. Fostul şef de la Educaţie în Guvernul Ponta spune că deciziile actualului ministru, Valentin Popa, au adus o stare de tensiune în învăţământul universitar.

Valentin Popa taie şansa la educaţie pentru tineri. Studenţii ies în stradă

Valentin Popa taie şansa
la educaţie pentru tineri. Studenţii ies în stradă

Sute de studenţi şi profesori universitari vor protesta, marţi, în faţa Ministerului Educaţiei împotriva tăierilor de locuri bugetate din universităţile cele mai cotate în topurile internaţionale. „Aproximativ 1000 de studenţi vor fi nevoiţi să îşi plătească studiile cu costuri prohibitive, dacă aleg să urmeze programele unor universităţi cu programe foarte atractive şi solide“, explică cei care şi-au anunţat prezenţa la manifestaţie.

Miza noilor cifre de şcolarizare: tăieri de fonduri de la universităţile de top care au criticat PSD-ul. Mircea Dumitru va da în judecată Ministerul Educaţiei

Miza noilor cifre de şcolarizare: tăieri de fonduri de la universităţile de top care au criticat PSD-ul. Mircea Dumitru va da în judecată Ministerul Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, este acuzat de rectorii marilor universităţi că oferă bani „cu ură şi răzbunare“, nu în funcţie de performanţă, încălcând astfel orice etică academică şi, inclusiv, Legea Educaţiei. Acuzaţiile vin după ce opt dintre cele mai cunoscute universităţi au rămas cu mai puţini bani, în urma repartizării cifrelor de şcolarizare, publicată de Ministerul Educaţiei. Universitatea Bucureşti va da în judecată ministerul.

Lista drepturilor studenţeşti ce sunt încălcate în Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cele 4 mari universităţi „persecutate politic“.

acum 2 luni · comentarii (3)

Deşi România este o ţară care nu mai are flotă maritimă, marinarii civili români sunt răspândiţi pe toate meridianele lumii. Educaţia profesională a acestora se bazează pe instituţiile de învăţământ existente în ţară. Vă propun un interviu cu rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, Cornel Panait, instituţie înfiinţată în zorii libertăţii post-comuniste.

acum 2 luni · comentarii (1)

Îndată după Sărbătorile de Paşte, Ministerul Educaţiei Naţionale şi-a făcut publică decizia referitoare la modul, nu şi la principiile în conformitate cu care vor fi alocate locurile bugetate din învăţământul superior din România. Locuri aferente tuturor ciclurilor de studii - Licenţă; Masterat, Doctorat­ - şi pe care vor concura cei care îşi vor începe studenţia la data de 1 octombrie 2018.

acum 3 luni · comentarii (8)

Dacă un angajator ar ajunge faţă în faţă cu un student sau tânăr absolvent cu stil, cu eleganţă, rafinament, care stăpâneşte bine arta conversaţiei inteligente, cu o exprimare elevată şi expresivă, care ştie bine gramatică şi subtilităţile limbilor străine, care ştie să zâmbească, care miroase frumos,

acum 4 luni · comentarii (22)

Un rector, unul dintre aceia care şi-a depăşit grotesc competenţele, mai mult, a încălcat grav legea subordonând instituţia pe care prin cine ştie ce întâmplare şi jocuri a ajuns să o conducă subordonării politice, târând-o totodată într-o nemeritată mizerie, şi a făcut asta susţinând candidatura d-lui Valentin Popa-Pamblică la postul de ministru al Educaţiei, recidivează.

acum 6 luni · comentarii (10)

Un an nou, poate primul an pentru unii dintre voi. Faceţi parte dintre cei aleşi, aveţi o şansă pe care mulţi alţi tineri nu o au – în România şi în lume. La nivel global, faceţi parte dintre cei 1% care au (vor avea) studii superioare. Pentru că facem parte din „global village“ numit Pământ, avem fiecare dintre noi o responsabilitate asociată acestei poziţii privilegiate.

acum 10 luni · comentarii (6)

Săptămâna trecută, marţi, exact în ziua în care iresponsabilii şi analfabeţii politic lideri ai PSD erau gata-gata să joace ceardaş pe trecutul României doar spre a le face pe plac liderilor UDMR cu scopul de a-i convinge să le dea votul care să le permită perpetuarea la guvernare, din Germania, ţara care reprezintă motorul Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat ferm împotriva autonomiei pe criterii etnice.

acum 1 an · comentarii (41)

Atunci când eşti mic, toată lumea te întreabă ce îţi doreşti să devii când o să fii mare, iar tu răspunzi inocent ce îţi trece prin minte în momentul respectiv. Poate chiar crezi, pentru o secundă, că exact asta o să se întâmple. Apoi, când creşti, ai alte idealuri, dezvolţi pasiuni şi descoperi lucruri care te atrag şi îţi plac cu adevărat. Începi să-ţi conturezi personalitatea şi te gândeşti serios la ce ai vrea să faci în viitor.

acum 1 an · comentarii (0)

Ţi-ai dorit vreodată să părăseşti zona de confort şi să te laşi purtat pe aripile unui drum nou, atipic, care să te provoace spiritual şi intelectual? Dacă da, atunci e momentul să te pui pe căutat, să aduni informaţii şi să găseşti calea prin care să aduni într-un bagaj de cală o mulţime de experienţe noi.

acum 1 an · comentarii (6)

Mi-am scris lucrarea de licenţă în 1999, de mână. O am şi acum. Deşi nu aş fi crezut, am ajuns să o lucrez pe literatura română veche, cu domnul profesor Dan Horia Mazilu, Decanul Facultăţii de Litere Bucureşti pe vremea aceea. Avea un mod blând şi cald de a preda acea bucată, nu tocmai digerabilă a literaturii noastre, care te fermeca.

acum 1 an · comentarii (10)

Ministrul Muncii, doctorul în sociologie, deci intelectualul Olguţa Vasilescu, a făcut următoarea observaţie profundă: închisorile din România sunt pline de intelectuali. De fapt România geme de falşi universitari şi de pseudo-specialişti. Pretutindeni avem cercetători în apă de ploaie şi analişti ai găurilor din covrigi. Catastrofa intelectuală a României nu se vede în puşcării, ci în universităţi.

acum 1 an · comentarii (71)

Pe vremuri, în epoca democraţiei populare, se folosea frecvent sintagma „ştiinţa pentru toţi”. Existau şi o revistă şi o colecţie de carte cu acest titlu, ales anume ca să sugereze nu numai buna intenţie a „popularizării”, ci şi ideologia dreptului fiecărui cetăţean de a avea acces la un domeniu rezervat - pe vremea exploatatorilor - numai unor privilegiaţi ai soartei.

acum 2 ani · comentarii (149)

Experţii desemnaţi de CNATDCU spre a stabili cum stau cu adevărat lucrurile în cazul tezei de doctorat elaborată de doamna Laura Codruţa Kövesi au stabilit că şefa DNA este în procent de 4-5% mai puţin virgină din punct de vedere ştiinţific decât ar trebui să fie orice cetăţean care a obţinut pe căi absolut cinstite respectivul titlu ştiinţific.

acum 2 ani · comentarii (19)