FSLI către rectori: De ani buni, universităţile nu mai furnizează pentru sistemul de învăţământ profesori

FSLI către rectori: De ani buni, universităţile nu mai furnizează pentru sistemul de învăţământ profesori

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământa transmis, marţi, un apel Consiliului Naţional al Rectorilor în care solicită ca universităţile să pregătească dascălii şi pentru predarea online. ”De ani buni, universităţile nu mai furnizează pentru sistemul de învăţământ profesori, ci absolvenţi de învăţământ universitar”, spun sindicaliştii, care vorbesc despre provocările acestei perioade.

Comisie CNATDCU: 23% din teza de doctorat a lui Darius Vâlcov reprezintă preluare din alţi autori. Propunem retragerea titlului de doctor

Comisie CNATDCU: 23% din teza de doctorat a lui Darius Vâlcov reprezintă preluare din alţi autori. Propunem retragerea titlului de doctor

Aproximativ 50 de pagini, reprezentând 23% din teza de doctorat a fostului consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov reprezintă preluare integrală sau parţială din alţi autori, este concluzia Comisiei de lucru a CNATDCU, care a analizat sesizarea de plagiat în acest caz, propunând retragerea titlului de doctor.

Decizie CNATDCU în cazul primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, la aproape 4 ani de la sesizarea de plagiat

Decizie CNATDCU în cazul primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, la aproape 4 ani de la sesizarea de plagiat

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în cazul acuzaţiilor de plagiat la adresa primarului sectorului 3 Robert Negoiţă, că sesizarea, depusă în urmă cu aproape patru ani, trebuie completată cu sursele bibliografice din care acesta a copiat, precum şi cu documente netransmise de Academia de Poliţie, în caz contrar putând fi declarată neadmisibilă.

CNATDCU cere completarea sesizării de plagiat vizând teza de doctorat a şefului Anticorupţie din MAI, Cătălin Ioniţă

CNATDCU cere completarea sesizării de plagiat vizând teza de doctorat a şefului Anticorupţie din MAI, Cătălin Ioniţă

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) solicită ca în cazul tezei de doctorat a şefului Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI, Cătălin Ioniţă, sesizarea de plagiat să fie completată cu sursele bibliografice din care acesta este acuzat că a copiat, precum şi cu documente netransmise de Academia de Poliţie, în caz contrar putând fi declarată neadmisibilă.

Doctor Viorel Jinga: „Interesul liceenilor pentru profesia de medic a rămas constant”. Câţi elevi s-au înscris pentru simularea admiterii, la Bucureşti

Doctor Viorel Jinga: „Interesul liceenilor pentru profesia de medic a rămas constant”. Câţi elevi s-au înscris pentru simularea admiterii, la Bucureşti

Simularea examenului de admitere la Medicină, în Bucureşti, va avea loc pe 16 mai. Evenimentul este organizat de către Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”  şi se va susţine pe o platformă online special construită pentru acest concurs.

Universitar
Articol publicitar

Universitatea Spiru Haret a introdus în România cea mai puternică platformă de E-learning din lume, încă din 2006

Universitatea Spiru Haret a introdus în România cea mai puternică platformă de E-learning din lume, încă din 2006

Dacă, până de curând, această pandemie părea o umbră îndepărtată, acum a devenit o realitate imediată, cu efecte asupra activităţii noastre de zi cu zi. Urmează câteva săptămâni cruciale pentru toată lumea. Din acest punct de vedere, studenţii şi cadrele didactice ale Universităţii Spiru Haret au şansa de a-şi putea desfăşura în bune condiţii activitatea educaţională.

Cum-necum, pare-se că ajungem la liman şi cu Bacalaureatul acesta. Cam tot la fel cum am făcut-o şi cu aşa-zisa Evaluare naţională. Principiul de bază al reuşitei fiind acela al închisului ochilor. Să admitem că nu s-ar fi revenit, totuşi, la formula copiatului cu „binecuvântare“. Dar nici exigenţă nu a fost.

acum 11 zile · comentarii (21)

Cehia, Ungaria, Italia şi Lituania au început demersurile necesare pentru constituirea unui  Consorţiu European de Infrastructură de Cercetare (European Research  Infrastructure Consortium) numit ELI-ERIC. În acest articol încercăm să prezentăm implicaţiile acestei acţiuni asupra celui mai mare proiect de cercetare românesc: ELI-NUCLEAR PHYSICS (Laserul de la Măgurele).

acum 13 zile · comentarii (12)

Peste 155.000 de tineri sunt aşteptaţi la BAC. Nu avem o abordare psihoeducaţională în care în mod structurat prin cursuri din programă să abilităm copiii cum să înveţe eficient, cum să-şi gestioneze stresul înainte de examen, care sunt cele mai bune tehnici de memorare, etc. Parţial eşecul este explicabil şi din acest motiv. Scriu doar câteva recomandări pentru elevi şi părinţi desigur.

acum 15 zile · comentarii (4)

În ultimii 30 de ani interesul faţă de absolvirea unei facultăţi tehnice a scăzut, iar acest lucru se datorează în general superficialităţii şi uşurinţei cu care universităţile private au eliberat diplome către "specialişti" care nu au dat o singură zi pe la cursuri sau examene. Vă voi prezenta mai jos câteva argumente, spun eu solide, care vă pot da de gândit.

acum 16 zile · comentarii (12)

În România există, prin lege, doar un „cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală”*, numit Academia Română (AR). Pe lângă AR mai sunt şi lipitori care sug banul public, numite tot Academii şi care sunt tot „for naţional, de consacrare ştiinţifică”, dar nu cel mai înalt.

luna trecuta · comentarii (20)

Profesorul universitar Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, cea mai mare instituţie de învăţământ superior din această parte a ţării şi unul dintre partenerii strategici ai Asociaţiei Timişoara 2021, ne-a acordat un interviu în exclusivitate, în cadrul căruia lansează o ipoteză surpriză: Timişoara ar putea deveni prima Capitală Europeană a Culturii Digitală, în contextul pandemiei de coronavirus.

acum 2 luni · comentarii (1)

Rectificarea bugetară bate la uşă, iar cum nouă ne place să vorbim cu cifre pe masă ne-am uitat la cele din dreptul cercetării. Ştiţi voi, cele 0,xx% din PIB. Aşa că vă prezentăm mai jos evoluţia alocărilor bugetare ( în albastru) comparativ cu cât s-a executat efectiv la final de an (în roşu), ca procent din PIB. Comparaţia cu bugetul SRI puteţi să o înlocuiţi cu „pensii speciale”, „bani pentru biserici”, „buget PNDL”, şi altele asemenea.

acum 3 luni · comentarii (3)

România e virusată nu doar cu SARS-CoV-2 ci şi cu SCRS-CiR-2020 (Severe Chronic Research Subsistence – Cercetare-ioc-România – 2020). Nu vă plictisim cu cifre, dar suntem lanterna roşie a UE de ani de zile la (i) alocări bugetare ca procent din PIB; (ii) număr de cercetători la mia de locuitori; (iii) indicele global de inovare; (iv) brevete internaţionale şi tot aşa.

acum 4 luni · comentarii (4)

România este membră a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din decembrie 2011 şi conform Legii 262/2011contribuţia financiară a României se suportă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului-Autoritatea Natională pentru Cercetare Stiintifică, în limita prevederilor bugetare aprobate.

acum 4 luni · comentarii (3)

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) are în componenţa sa 35 de comisii de specialitate (aici), una din acestea dând recent verdictul de neplagiat în cazul lui Florin Iordache. Asupra acestor comisii, precum şi a Consiliului General al CNATDCU, apasă presiunea politică, permisă din păcate de lege.

acum 4 luni · comentarii (2)

Am citit în cursul săptămânii ce se încheie două texte care nu doar că m-au pus serios pe gânduri, ci m-au şi întristat profund. Ambele publicate de „Ziarul de Iaşi”, amândouă semnate de universitari prestigioşi, evident şi sincer preocupaţi de soarta instituţiei academice în care îşi desfăşoară de un număr considerabil de ani activitatea. Instituţie pe care o socotesc, pe bună dreptate, aflată acum la o răscruce.

acum 4 luni · comentarii (4)

Universitatea „Valahia” din Târgovişte îşi alege astăzi Rectorul care o va duce în cel de-al patrulea deceniu al existenţei sale. Laura Gorghiu, actualul prorector al instituţiei de învăţământ superior, a fost singurul candidat care a oferit o campanie vizibilă, orientată spre dialog şi soluţii, ceea ce a atras numeroşi susţinători din ţară şi din străinătate.

acum 5 luni · comentarii (0)

În continuarea foiletonului şi a articolului nostru în care dezvăluiam un caz grav de copy-paste managerial al unui candidat la funcţia de rector al Universităţii „Valahia” din Târgovişte, materialul de presă pe care-l supunem atenţiei cititorilor noştri arată dimensiunea reală a plagiatului universitar de care se face culpabil conf. univ. dr. ing. Iulian Nicolae Udroiu.

acum 5 luni · comentarii (0)

Articolul de astăzi, care încheie foiletonul nostru, îşi propune să ofere câteva repere cu privire la alegerile de la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, pornind de la câteva consideraţii legate de istoria, evoluţia şi actualitatea instituţiei de învăţământ superior, şi încheind cu analiza programelor celor doi competitori înscrişi în cursa pentru fotoliul de rector al acesteia.

acum 5 luni · comentarii (1)

În vreme ce semnalarea unor cazuri de plagiat ştiinţific a devenit deja o rutină în paginile publicaţiilor periodice româneşti, preluarea unor idei, sintagme şi construcţii frazale într-un program managerial propus unei întregi comunităţi academice pentru a-i solicita votul în vederea ocupării fotoliului universitar cel mai înalt, cel de rector, este, trebuie să o recunoaştem, insolită.

acum 5 luni · comentarii (21)