O nouă lege a Cercetării, propusă de Asociaţia Ad Astra, ca răspuns la ordonanţa prin care guvernul vrea centralizarea politică a banilor

O nouă lege a Cercetării, propusă de Asociaţia Ad Astra, ca răspuns la ordonanţa prin care guvernul vrea 
centralizarea politică a banilor

Finanţarea în cercetare ar trebui să fie acordată în funcţie de performanţă. Or, pentru ca asta să se întâmple institutele de cercetare, cât şi structurile responsabile cu cercetarea din cadrul universităţilor şi Academiei ar trebui să fie evaluate de experţi internaţionali. Cel puţin aşa susţine Asociaţia Ad Astra, care a venit cu o alternativă la proiectul de ordonanţă lansat la începutul lunii de Ministerul Cercetării.

Hotnews: Mircea Beuran, primul plagiator la nivel înalt anchetat în România, propus în conducerea instituţiei care analizează plagiatele

Hotnews: Mircea Beuran, primul plagiator la nivel înalt 
anchetat în România, propus în conducerea 
instituţiei care analizează plagiatele

Deşi este una dintre primele persoane publice care a fost găsită vinovată pentru plagiat, Mircea Beuran va intra în conducerea CNATDCU (instituţie care, printre altele, are rolul de a analiza plagiatele). Concret, acesta va ocupa funcţia de preşedinte al comisiei de Medicină. Prevederea face parte dintr-un ordin pus în dezbatere publică de ministrul Educaţiei, Valentin Popa, scrie Hotnews.

Doi foşti miniştri ai Educaţiei critică  proiectul de ordonanţă pe cercetare: „Este în opoziţie cu ceea ce se întâmplă azi în Europa şi în lume“

Doi
 foşti miniştri ai Educaţiei critică  proiectul de ordonanţă pe 
cercetare: „Este în opoziţie cu ceea ce se întâmplă azi în Europa şi în 
lume“

Ordonanţa privind cercetarea deconectează România de la mediul internaţional al cercetării, a declarat pentru HotNews.ro preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu. De altfel, şi rectorul SNSPA Remus Pricopie a criticat proiectul şi a subliniat că acesta există încă de pe vremea când era ministru al Educaţiei şi Cercetării (2012-2014).

Studenţii, despre proiectul de ordonanţă privind Cercetarea: „Suntem puşi în faţa unei noi iniţiative de a ne împărţi sărăcia din cercetare,  pe criterii politice“

Studenţii, despre 
proiectul de ordonanţă privind Cercetarea: „Suntem puşi în faţa unei noi iniţiative de a ne împărţi sărăcia din cercetare,  pe criterii politice“

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România  (ANOSR) critică dur proiectul de ordonanţă pe Cercetare şi îi cere ministrului Nicolae Burnete să retragă documentul. Totodată, reprezentanţii studenţilor condamnă ferm orice tentativă de politizare, dar şi că s-au tăiat bani de la Cercetare, în urma rectificării bugetare.

Universitar
Articol publicitar

Burse de studiu pentru tinerii români care studiază în spaţiul germanofon, oferite de Kaufland România

Burse de studiu pentru tinerii români care studiază în spaţiul germanofon, oferite de Kaufland România

Tinerii români care studiază la o instituţie de învăţământ superior din Germania, Austria sau Elveţia au ocazia să obţină o bursă de studiu privată, oferită de Kaufland România. Programul a ajuns la cea de-a treia ediţie şi este menit să încurajeze performanţa românilor care învaţă în străinătate, dar şi să-i motiveze pe aceştia să se reîntoarcă în România.

Universitar
Articol publicitar

Există un secret al calităţii în învăţământ?

Există un secret al calităţii în învăţământ?

Tot mai des, în ultimii ani, ne întrebăm, aproape retoric, de ce a scăzut calitatea învăţământului în România, în general, dar mai ales a celui superior? Majoritatea părerilor, avizate desigur, arată că răul în domeniul educaţiei are extracţie de natură financiară, că profesorii ar fi motivaţi să subperformeze datorită salariilor mici.

Miercuri va avea loc examenul de admitere la Institutul Medico-Militar. Câţi candidaţi se bat pe un loc

Miercuri va avea loc examenul de admitere la Institutul Medico-Militar. Câţi candidaţi se bat pe un loc

Examenul de admitere pentru anul universitar 2018-2019 la Institutul Medico-Militar va avea loc miercuri. Concursul va fi atât pentru pentru locurile din Bucureşti, cât şi pentru cele de la Târgu Mureş. Astfel, la Bucureşti sunt 100 de locuri disponibile, faţă de anul trecut când erau 30, iar la Târgu-Mureş sunt 100 de locuri, faţă de 20 (anul trecut).

Universitar
Articol publicitar

În plin sezon estival, vă semnalăm cea mai interesantă ofertă universitară a anului 2018

În plin sezon estival, vă semnalăm cea mai interesantă ofertă universitară a anului 2018

Colegiul Nautic Român, singurul institut privat de marină din România, vine cu o ofertă inedită pentru cei care vor o licenţă britanică, în două domenii care au ca elemente comune salariul mare şi angajabilitatea ridicată: marinăria şi computerele. Stăm de vorbă cu conf.dr. Stelian Cojocaru, directorul Colegiului Nautic Român, care ne precizează:

Ce pot face tinerii care nu iau Bacalaureatul

Ce pot face tinerii 
care nu iau Bacalaureatul

Pentru tinerii care nu vor obţine o notă de trecere la Bacalaureat nu este sfârşitul lumii. Ei se pot îndrepta către piaţa muncii după ce vor urma cursuri de calificare în cadrul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sau în cadrul şcolilor postliceale. De asemenea, cei care nu au promovat examenul maturităţii pot urma programe de voluntariat în străinătate.

Până se hotărăsc mai marii din politică care va fi al 4-lea ministru al cercetării în mai puţin de 2 ani ne-am gândit să vă povestim un pic despre cele 2,6 miliarde de lei contractate deja prin Programul Operaţional „Competitivitate” (POC) - Axa prioritară 1 (adică Cercetare) şi miliardele ce vor urma.

acum 27 zile · comentarii (1)

România are cu ce se mândri în UE! Pe lângă faptul că o vom avea pe distinsa doamnă Viorica Dăncilă în fruntea Consiliului UE din 2019, îl avem în prezent şi pe distinsul domn Dan Nica în funcţia de raportor pentru programul cadru de cercetare al Uniunii, Orizont Europa, cu un buget de peste €100 miliarde.

acum 5 zile · comentarii (1)

Săptămâna aceasta Preşedintele României a luat o poziţie publică fermă împotriva proiectului de Ordonanţă de Urgenţă care ar abroga legea cercetării avertizând „că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor ’90”. Salutăm poziţia Preşedintelui, cu toate că am aşteptat astfel de poziţii şi anterior!

acum 2 luni · comentarii (3)

România are 1.636 infrastructuri de cercetare, ce includ 22.625 echipamente, conform site-ului guvernamental (în 24 iulie, a.c.) Nu ştie nimeni care este gradul de utilizare al acestora, rezultatele pe care le-au produs, care sunt cercetătorii performanţi ce le operează şi care dintre ei taie frunză la câini folosind un microtom, de exemplu.

acum 3 luni · comentarii (1)

Lista drepturilor studenţeşti ce sunt încălcate în Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cele 4 mari universităţi „persecutate politic“.

acum 5 luni · comentarii (3)

Deşi România este o ţară care nu mai are flotă maritimă, marinarii civili români sunt răspândiţi pe toate meridianele lumii. Educaţia profesională a acestora se bazează pe instituţiile de învăţământ existente în ţară. Vă propun un interviu cu rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, Cornel Panait, instituţie înfiinţată în zorii libertăţii post-comuniste.

acum 5 luni · comentarii (1)

Îndată după Sărbătorile de Paşte, Ministerul Educaţiei Naţionale şi-a făcut publică decizia referitoare la modul, nu şi la principiile în conformitate cu care vor fi alocate locurile bugetate din învăţământul superior din România. Locuri aferente tuturor ciclurilor de studii - Licenţă; Masterat, Doctorat­ - şi pe care vor concura cei care îşi vor începe studenţia la data de 1 octombrie 2018.

acum 6 luni · comentarii (8)

Dacă un angajator ar ajunge faţă în faţă cu un student sau tânăr absolvent cu stil, cu eleganţă, rafinament, care stăpâneşte bine arta conversaţiei inteligente, cu o exprimare elevată şi expresivă, care ştie bine gramatică şi subtilităţile limbilor străine, care ştie să zâmbească, care miroase frumos,

acum 7 luni · comentarii (22)

Un rector, unul dintre aceia care şi-a depăşit grotesc competenţele, mai mult, a încălcat grav legea subordonând instituţia pe care prin cine ştie ce întâmplare şi jocuri a ajuns să o conducă subordonării politice, târând-o totodată într-o nemeritată mizerie, şi a făcut asta susţinând candidatura d-lui Valentin Popa-Pamblică la postul de ministru al Educaţiei, recidivează.

acum 9 luni · comentarii (10)

Un an nou, poate primul an pentru unii dintre voi. Faceţi parte dintre cei aleşi, aveţi o şansă pe care mulţi alţi tineri nu o au – în România şi în lume. La nivel global, faceţi parte dintre cei 1% care au (vor avea) studii superioare. Pentru că facem parte din „global village“ numit Pământ, avem fiecare dintre noi o responsabilitate asociată acestei poziţii privilegiate.

acum 1 an · comentarii (6)

Săptămâna trecută, marţi, exact în ziua în care iresponsabilii şi analfabeţii politic lideri ai PSD erau gata-gata să joace ceardaş pe trecutul României doar spre a le face pe plac liderilor UDMR cu scopul de a-i convinge să le dea votul care să le permită perpetuarea la guvernare, din Germania, ţara care reprezintă motorul Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat ferm împotriva autonomiei pe criterii etnice.

acum 1 an · comentarii (41)

Atunci când eşti mic, toată lumea te întreabă ce îţi doreşti să devii când o să fii mare, iar tu răspunzi inocent ce îţi trece prin minte în momentul respectiv. Poate chiar crezi, pentru o secundă, că exact asta o să se întâmple. Apoi, când creşti, ai alte idealuri, dezvolţi pasiuni şi descoperi lucruri care te atrag şi îţi plac cu adevărat. Începi să-ţi conturezi personalitatea şi te gândeşti serios la ce ai vrea să faci în viitor.

acum 1 an · comentarii (0)
Postari Recente