Nepotism în facultăţile de medicină din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu am fost favorizaţi“, susţin în cor copiii șefilor angajaţi și în Universitate, și în Spitalul Judeţean. Unii doctori lucrează numai cu soţul sau cu soţia, dar există şi cazuri în care tot neamul poate fi întâlnit pe holurile facultăţilor.

Profesorul universitar Florea Voinea a transformat atât secţia Medicală I din Spitalul Judeţean Constanţa, unde a fost şef, cât şi predatul la universitate, unde a fost prorector, într-o mică afacere de familie. În prezent, nu mai puţin de cinci membri îşi desfăşoară activitatea la Facultatea de Medicină a Universităţii Ovidius din Constanţa.

Florea Voinea conduce Clinica de Gastroenterologie şi specializarea Medicină Internă anul V de la facultate, unde îi are ca subalterni pe fiica Andra Iulia Suceveanu, care este şef de lucrări, şi pe fiul Felix Voinea, care îndeplineşte funcţiile de conferenţiar, administrator-şef al facultăţii şi şef al secţiei Urologie. De asemenea, ginerele fostului rector, Adrian Paul Suceveanu, este asistent la Medicină, iar nora Claudia Voinea, şef de lucrări şi la Endocrinologie.

Afacere de familie

Profesorul Florea Voinea (69 de ani) a intrat pe post în anul 1966. De-a lungul timpului a publicat numeroase lucrări de specialitate, o mare parte realizate cu fiica sa, Andra Iulia Suceveanu. În afara activităţii didactice şi a celei pe care o desfăşoară în spital, doctorul are şi un cabinet particular, Medical Atlas, unde lucrează tot cu familia. Aici profesează fiul Felix Voinea, fiica Andra Iulia Suceveanu, soţul acesteia, Adrian Suceveanu şi Claudia Voinea, nora medicului.

Vasile Sârbu, profesor universitar la Facultatea de Medicină

image

Când reporterii „Adevărul" au încercat să obţină o declaraţie de la dr. Voinea, specialistul a refuzat orice dialog. Există medici în Spitalul Judeţean care susţin că familia Voinea s-a extins în toată unitatea, influenţa pe care o are asupra colegilor fiind foarte de mare.

„Este o persoană destulă de dură cu subalternii şi nu vrem să avem probleme", a spus unul dintre colegii medicului, care a ales să îşi păstreze anonimatul. Cazul lui Florea Voinea nu este singular. Alţi medici constănţeni lucrează cu propriile rude atât la spital, cât şi la Facultatea de Medicină.

Lista conţine nume ca: prof. dr. Teofil Mehedinţi (histologie) şi soţia Rodica Mehedinţi (biologie celulară şi moleculară), dr. Ioan Tofolean (semiologie medicală) şi dr. Doina Tofolean (medicină internă), dr. Vlad Tica (obstetrică-ginecologie) şi soţia sa, preparatorul Irina Tica (semiologie medicală), dr. Vladimir Botnarciuc (chirurgie generală) şi  Mihaela Botnarciuc (microbiologie).

Tatăl, coleg cu fiica

Florea Voinea, fost prorector al Universităţii „Ovidius“

image

Secţia Chirurgie I este condusă de profesorul universitar Vasile Sârbu. Ca mulţi alţii, medicul este coleg cu fiica sa, doctor Raluca Pasăre, care ocupă funcţia de asistent universitar în facultate.

Tânăra are 33 de ani şi este specializată pe Flebologie. Deşi lucrează de multă vreme împreună cu tatăl său, Raluca spune că îi răspunde la solicitări ca oricare alt salariat. „Nu am fost niciodată favorizată şi respect relaţia şef-subaltern existentă între noi doi", a declarat Raluca.
Vasile Sârbu spune, de asemenea, că nu a influenţat niciodată deciziile fiicei sale.

„Ea s-a hotărât să dea la Medicină, eu nu i-am impus nimic. A fost alegerea ei", a completat medicul. Colegii spun despre Raluca Pasăre că este o bună specialistă. În plus, ea a primit oferte de la trei clinici din străinătate.

" Nu am fost favorizată şi respect relaţia şef-subaltern existentă între mine și tatăl meu. "
Raluca Pasăre
Asistent universitar

image
Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite