Nu neapărat din motive strict materiale, cu toate că în învăţământ salariile majorităţii cadrelor didactice continuă să fie nepermis de proaste. Ci din cauze preponderent morale. Căci cum le mai poţi tu, profesor, spune celor pe care îi ai în faţă, fie ei elevi sau studenţi, pe care trebuie să îi înveţi şi să îi educi, că unica modalitate de a-ţi face un rost în viaţă este munca, respectiv învăţătura, atâta vreme cât marea majoritate a  pretinsei elite politice a ţării este formată din absolvenţi ai unor universităţi de stat de mâna a doua, prost cotate, sau ai unor universităţi private? Ori chiar ai aşa-zisei forme de învăţământ la distanţă, o nenorocire care nu a făcut decât să încurajeze comerţul cu diplome, titluri şi atestate universitare.. Şi când mulţi dintre cei care, vorba lui Eminescu, ‘’ne fac legi şi ne pun biruri/ne vorbesc filosofie’’  au fost prinşi că au plagiat tezele de doctorat care le poartă semnătura.

Vinerea trecută s-a mai întâmplat un fapt care m-a pus serios pe gânduri. Am aflat că ministrul Educaţiei, d-na prof.univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, a luat parte la aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Vest din Timişoara. Foarte bine! Numai că nici nu s-a terminat bine festivitatea de la Timişoara că doamna Andronescu a dat fuguţa spre maşină care trebuia să o ducă în goana mare şi nu oricum, ci pe banii Ministerului, adică ai contribuabilului român, la ceea ce aş numi o paranghelie academico-politică tincturată pesedist şi de o imoralitate absolută. Adică la un fel de „beatificare” a fostului premier, preşedinte al PSD, dar şi fost profesor, astăzi lipsit de drepturi civile pe nume Năstase Adrian. Un ins încă în viaţă şi bine, mersi care atunci când nu îşi plânge soarta autodeclarându-se fost deţinut politic, ne dă lecţii de democraţie ! Dl. Adrian Năstase, ce să vezi?, culmea sfidării!, primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Aurel Vlaicu”. Al cărei rector, o duduie pe nume Ramona Lile, ea însăşi având în spate o miraculoasă carieră şi o la fel de incredibilă ascensiune, aşa cum numai în post-decembrism a fost şi este posibil, este binecunoscută lumii academice din România nu prin cine ştie ce lucrări ştiinţifice care ar fi revoluţionat domeniul pe care îl onorează cu prezenţa, ci prin faptul că este acuzată că şi-ar fi multiplagiatoare şi ba copiind, ba nepunând unde trebuie ghilimele, ba necitând acolo unde trebuie referinţele a dobândit prin fraudă titlu de profesor universitar. Iar acum aceeaşi doamnă Lilă, trup şi suflet devotată cauzei şi mizeriei pesediste, caută prin România vreo universitate pe care să o fraierească astfel încât să dobândească şi abilitarea. Adică să obţină dreptul de a  conduce şi ea teze confecţionate de viitori doctoranzi după chipul şi asemănarea ilustrei ei persoane. Cooiate, plagiate, furate.

Carevasăzică, doamna ministru. care nu pierde nici cea mai mică ocazie să ne reamintească faptul că a fost toată viaţa ’’ dascăl‘’, tot la fel cum se bate cu pumnul în piept ca să ne convingă, chiar cu repetiţie, şi aceasta fiindcă repetiţia este mama învăţăturii. cât de cu frica lui Dumnezeu este, uită din motive partinice porunca a şaptea, cea care spune Să nu furi ! şi binecuvântează cu prezenţa furii şi plagiatorii. Aducând astfel o ofensă cinstei şi onoarei, mai mult,  face profeţii referitoare la cum va repara istoria nedreptăţile ce i-ar fi fost făcute d-lui Năstase. Reparaţia a şi început se pare de vreme la dezgustătoarea adunare a luat parte şi istoricul Răzvan Theodorescu. Vicepreşedinte al Academiei Române. Ea însăşi tot mai compromisă, incapabilă să se reformeze, continuând să adăpostească sub cupola ei impostori, lăudători ai lui Ceauşescu, colaboratori ai Securităţii, furnizori de planuri ale locuinţelor celor neconvenabili regimului Ceauşescu. Confirmându-se astfel încă o dată că România pare să fie condamnată a fi pe mai departe ţara lui pseudo. A pseudo-miniştrilor fiei ei chiar şi ai Educaţiei, a pseudo-rectorilor, a pseudo-o academicienilor, a  falşilor doctori Honoris Causa cu stagii la „Mititica”.

Ce poate fi mai înălţător şi mai educativ pentru elevii şi studenţii României decât să îi vadă pe ministrul Educaţiei şi pe vicepreşedintele Academiei în compania unui fost deţinut de drept comun şi a unei plagiatoare? Pe când şi în compania lui Bercea Mondialul, doamna ministru? Sau pe lângă Guţă manelistul că tot vă promovează el partidul?

Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro  şi pe blogurile adevărul.ro