UPDATE Ministrul Educaţiei, învins de studenţi în privinţa locurilor alocate universităţilor: Vom aplica corecţii

UPDATE Ministrul Educaţiei, învins de studenţi în privinţa locurilor alocate universităţilor: Vom aplica corecţii

Valentin Popa FOTO Inquam / Octav Ganea

Ministrul Educaţiei Valentin Popa, s-a întâlnit luni cu reprezentanţii studenţilor universităţilor din Consorţiul „Universitaria“ care au declanşat proteste după decizia ministerului de a reduce locurile bugetate. În urma discuţiilor, ministrul a declarat că va face corecturi în privinţa repartiţiei locurilor. De asemenea, oficialul a reproşat marilor universităţi că nu utilizează locurile la buget disponibilizate.

UPDATE Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a declarat ca va face corecturi  în privinţa cifrei de şcolarizare pentru universităţi, dar asta din toamnă după ce se va fi terminat procesul de admitere pentru a vedea unde sunt cele mai multe solicitări din partea candidaţilor.

„Este o repartiţie preliminară. Vom corecta într-o foarte mică măsură la licenţă, într-o măsură mai mare la master şi într-o proporţie de 10% la doctorat. Avem o rezervă de 1,5% de locuri pentru corecţii asupra cifrelor rezultate. Corecţii care au avut în vedere analiza eficienţei utilizării locurilor bugetate repartizate în ultimii ani, respectiv normalizarea variaţiilor excesive, pozitive sau negative, suferite de universităţi în alocarea locurilor bugetate începând cu anul 2010 şi până în prezent.  Acest lucru va fi realizat doar din toamnă după ce se finalizează admiterea şi vedem câte locuri reuşesc să ocupe universităţile.“

Valentin Popa: Universităţile mari au locuri bugetate neutilizate

În continuarea declaraţiei, oficialul a făcut referire la universităţile care rămân cu locuri neutilizate la buget, despre care a discutat cu reprezentanţii studenţilor. „Am discutat despre Universitatea Bucureşti şi am arătat că, anul trecut, această universitate a suferit o tăiere de locuri de 100 la licenţă şi 210 locuri la masterat. Sunt pierderi semnificative, dar anul trecut nu am văzut niciun fel de demonstraţie. De asemenea, conform datelor oficiale am constatat o discrepanţă între numărul de studenţi înmatriculaţi şi numărul de locuri bugetate alocate în ultimii trei ani. Peste 900 de locuri bugetate nu sunt utilizate de această universitate deşi universitatea are suficienţi de mulţi studenţi cu taxă care le-ar putea ocupa. Aceste 900 de locuri au fost disponibilizate în urma exmatriculărilor şi a abandonului şcolar. Situaţia se repetă şi la master unde sunt disponibilizate peste 700 de locuri bugetate“, a declarat ministrul, subliniind că o situaţie similară are loc şi la alte mari universităţi precum Universitatea ,,Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca sau Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Şeful de la Educaţie a spus că are în vedere o redistribuire a acestor locuri neutilizate.

 Ministrul s-a întâlnit cu reprezentanţii studenţilor

Potrivit unui anunţ al Ministerului Educaţiei, întâlnirea va avea loc de la ora 15.00, la sediul instituţiei, fiind invitaţi câte doi reprezentanţi ai studenţilor din cadrul Universităţii din Bucureşti (UB), Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) şi Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), reprezentanţi care să facă parte din structurile de conducere din universităţile respective, precum şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti.
 
De asemenea, la această întâlnire sunt invitaţi şi reprezentanţii conducerilor federaţiilor studenţeşti din România: Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Uniunea Studenţilor din România (USR).
 
Studenţii şi profesorii facultăţilor din cadrul Universităţii din Bucureşti sunt de joi în grevă japoneză în semn de protest faţă de decizia Ministerului Educaţiei Naţionale de a reduce numărul locurilor bugetate în universităţile din Consorţiul Universitaria. Proteste similare au fost declanşate şi de către studenţii din Timişoara, Iaşi şi Cluj.
 
Ministerul Educaţiei a publicat recent repartiţia preliminară a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenţă, pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, în anul universitar 2018 – 2019. Toate universităţile din Consorţiul Universitaria, care a criticat de mai multe ori derapajele guvernelor PSD, primesc din septembrie mai puţini bani de la stat pentru licenţă.
 
Universitatea din Bucureşti va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I, cu 60 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul din Bucureşti va avea 40 de locuri, cu 43 de locuri mai puţine decât anul trecut, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca va avea 4.790 de locuri, cu 29 de locuri mai puţine decât anul trecut, în timp ce Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi va avea 3.400 de locuri bugetate, cu 25 de locuri mai puţine decât anul trecut, Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) va avea 2.750 de locuri, cu 20 de locuri mai puţine decât anul trecut, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA) - 735 de locuri, cu 15 locuri mai puţine decât anul trecut.
 
De asemenea, Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă din Braşov va avea în total 159 de locuri, cu 12 de locuri mai puţine decât anul trecut, iar Universitatea de Vest din Timişoara va avea 2.105 de locuri, cu 10 locuri mai puţine decât anul trecut.
 
Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a anunţat că va da în judecată Ministerul Educaţiei pentru că a redus numărul locurilor bugetate şi a vorbit despre "triumful mediocrităţii şi al găştilor politice", afirmând că nu există nicio justificare raţională pentru reducerea numărului de locuri repartizate pentru anul 2018-2019 la toate cele trei studii de licenţă şi că aceasta va afecta foarte mult Universitatea Bucureşti.
 
La doctorat, spunea Mircea Dumitru, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master şi la licenţă - 5,4 milioane de lei. El afirmă, ironic, că le va recomanda studenţilor să îşi facă masteratul sau doctoratul la tractoare sau la ingineria motostivuitoarelor, "fără ifose de ştiinţe umaniste”, adăugând că, oricum, pentru a conduce România au nevoie doar de o diplomă de inginer "luată de la universităţi de anticameră politică”.
 
În replică, Ministerul Educaţiei a acuzat Universitatea Bucureşti că dezvoltă programe mai degrabă pentru a crea norme pentru cele 1.267 de cadre didactice titulare, decât pentru a răspunde cerinţelor pieţei muncii cu privire la absolvenţi, spunând că este "surprinzător" că ARACIS a acordat acestei instituţii de învăţământ superior, la cea mai recentă evaluare instituţională, calificativul "grad de încredere ridicat”.
 
Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a declarat, luni, că cifrele de şcolarizare pentru anul universitar 2018 – 2019 care au fost prezentate până acum sunt cifre ”preliminare” care vor suferi modificări la alocarea finală. Popa afirma că pentru prima dată există o fundamentare a acestor cifre, alocându-se locuri speciale pentru domeniile prioritare şi pentru elevii care provin din mediul rural, dar precizează că s-a ţinut, totuşi, cont de repartzările istorice de până acum, în proporţie de 90 la sută chiar în ceea ce priveşte studiile de licenţă.
citeste totul despre: