Ministrul Educaţiei, despre fraudarea examenelor online: Nu există platforme securizate prin care să fim siguri că cel care răspunde e studentul examinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
FOTO Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a admis că fraudarea examenelor online este posibilă ân acest moment având în vedere că nu există care să garanteze că cel care dă testul este cel care ar trebui să fie examinat, relatează Digi 24. Acesta a comentat cazul celor 49 de studenţi de la Facultatea de Drept care au fost prinşi fraudând mai multe examene.

“În niciun caz nu trebuie stigmatizată o instituţie, o universitate, care a avut curajul să pună în evidenţă acest lucru. Din păcate, sunt convins că printre pierderile generate de predarea şi examinarea online se regăseşte şi această posibilitate de fraudare a examenelor online.

Dincolo de faptul că profesorii nu au fost formaţi, pregătiţi pentru a preda online, predare care diferă de la alcătuirea conţinutului şi până la evaluare, nu există nici măcar acele platforme securizate prin care să ai garanţia că cel care răspunde întrebărilor tale la examen este cel care trebuie să răspundă.

Există sisteme deja în câteva universităţi foarte cunoscute în lume care de 4-5 ani practică acest sistem de examinare, dar el necesită o platformă informatică de examinare, necesită pregătirea specială a cadrelor didactice pentru a uitiliza această platformă. Nu există în România.

Pentru o evaluare securizată în online nu suntem pregătiţi.

Sunt şi alte lucruri de natură juridică. Pentru a avea garanţia că cel care răspunde întrebărilor este într-adevăr elevul sau studentul care trebuie să răspundă, trebuie ca acela să fie de acord să dea control examinatorului asupra propriului laptop.

Au fost foarte multe situaţii în care au fost elevi sau studenţi care n-au acceptat să deschidă camerele.

Există o componentă a digitalizării educaţiei pentru care am avut negocieri inclusiv în cursul zilei de astăzi şi care este importantă nu numai prin prisma oportunităţii pe care ne-o oferă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de a adăuga resurse financiare alocate educaţiei, ci şi prin prisma viitorului educaţiei, pentru că ne vom îndrepta către aceste forme de predare şi de examinare mult mai mult decât până acum.

În domeniile care se pretează, vă garantez că se va merge către acest lucru şi digitalizarea va fi extrem de importantă”, a precizat ministrul Educaţiei, joi seară, la Digi24.

49 de studenţi din anul I de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti au fost propuşi pentru exmatriculare pe motiv de fraudare a mai multor examene. Propunerea pentru exmatriculare a acestora este o premieră în cadrul Facultăţii de Drept şi a Universităţii din Bucureşti, a declarat decanul Răzvan Dincă.

Studenţii au comunicat pe whatsapp metode de copiere pentru fraudarea examenelor online şi rezolvau în comun subiectele, făcând schimburi de filmuleţe în care unii studenţi explicau metode de copiere şi cum să îşi aşeze ecranele astfel încât să aibă acces la o sursă de inspiraţie

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite