Ministrul Educaţiei: Şcolile doctorale vor fi evaluate de un organism internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Mediafax / Silvia Ilie
Foto: Mediafax / Silvia Ilie

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, i-a răspuns lui Gabriel Liiceanu la întrebarea dacă ar trebui să evalueze şcolile doctorale din instituţiile militare de învăţământ. Acesta a spus că ministerul pe care îl conduce pregăteşte un proiect de evaluare internaţională a şcolilor doctorale.

„Nu credeţi aşadar, domnule ministru, că a venit vremea să evaluaţi şcolile doctorale din instituţiile militare de învăţământ (Academia de Poliţie, Academia Militară, Academia Naţională de Informaţii a SRI), deci locurile din care pulsează, într-un ritm greu de urmărit, falsul intelectual, în care doctori plagiatori devin peste noapte coordonatori de doctorate plagiate”, îl întreba Gabriel Liiceanu într-un articol publicat pe Contributors.ro

Prezent la dezbaterea privind reforma curriculară organizată de Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, i-a răspuns, indirect, scriitorului: „Am pus lucrul acesta şi în contractul instituţional de finanţare a universităţilor, că universităţile sunt invitate să îşi facă autoevaluarea. Oriunde în lumea asta, transformările serioase încep uitându-te tu la ţine însuţi. Sunt invitate să îşi facă autoevaluarea şi am anunţat că pregătim - până acum ştiţi foarte bine că nu am putut pentru că nu au fost deschise toate apelurile - un proiect, îl voi lasă şi moştenire colegilor mei, de evaluare internaţională a şcolilor doctorale din România. Sunt multe şcoli doctorale, sunt peste 300, le-aţi văzut deja în site-ul Ministerului, nu au mai fost până acum", a declarat Adrian Curaj. 

Ministrul Educaţiei a amintit de prima şi singură evaluare internaţională a universităţilor realizată de un organism european - Asociaţia Universităţilor Europene - şi ale cărei rezultate au fost prezentate de fostul ministru Daniel Funeriu. 

"Au fost evaluate 70 de universităţi şi toate cele evaluate au apreciat foarte mult impactul acestei evaluări internaţionale pentru dezvoltarea lor. Acest lucru se va întâmpla şi cu şcolile doctorale. Sigur, nu pot promite că vor fi evaluate tot anul acesta, pentru că evaluarea a 70 de universităţi ne-a luat 2 ani. Dar atunci când ai proiectul şi ai obligaţia deja stabilită într-un proiect european, am încredere că va duce la un proces, dincolo de prezenţa mea scurtă de anul acesta", a declarat Adrian Curaj.

Ministrul de Interne, acuzat de plagiat

Ministrul de Interne, Petre Tobă, ar fi copiat cuvânt cu cuvânt, fără să citeze sursa, peste 250 de pagini din totalul de 390 ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii. 

Potrivit unei analize realizată de jurnaliştii de la pressone.ro, mai bine de jumătate dintre cele 390 de pagini care formează corpul scris al lucrării sunt copiate ad litteram din diferite surse inclusiv introducerea, care este identică cu cea a tezei colegului de doctorat, comisarul de poliţie Ionel Tucmuruz. Acesta a susţinut teza cu două săptămâni înaintea lui Tobă şi a avut acelaşi coordonator, în persoana chestorului general Anghel Andreescu. 

Premierul Dacian Cioloş declara imediat după izbucnirea scandalului că i-a cerut ministrului Educaţiei să „vină cu o analiză cât mai repede” referitoare la acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Tobă, precizând că nu se bazează pe ce îi spune „unul sau altul”.

Universitatea de Apărare „Carol I" nu a demarat însă nici până acum o anchetă în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă, deşi Ministerul Educaţiei a început deja schimbările legislative prin care acordarea şi retragerea titlurilor de doctor va reveni universităţilor. În luna ianuarie, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care îi ia Consiiului Naţional de Etică dreptul de a propune retragerea titlurilor de doctor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite