Ministerul Educaţiei pregăteşte deja noua componenţă a Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorul cercetării din România, decis în zilele următoare
Viitorul cercetării din România, decis în zilele următoare

Noii membri ai Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), propuşi de universităţile din care provin, urmează să fie desemnaţi în zilele următoare, chiar dacă actualii membri CNCS încă nu şi-au depus demisiile oficial, acţiune anunţată pentru luni seară.

Mihai Dima, încă preşedinte al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) a declarat pentru adevarul.ro că luni seară vor depune la Ministerul Educaţiei dosarul complet cu toate demisiile celor 17 membri CNCS, aşa cum au anunţat încă de vineri.

”Mai avem nevoie de câteva semnături şi vom depune în această seară (luni seară - n.r.) scrisoarea noastră şi demisiile tuturor membrilor, aşa cum am anunţat de vineri, este doar o formalitate”, a explicat Dima.

Acesta a mai spus că nu au primit nicio reacţie din partea ministerului de vineri, de când au anunţat că nu vor să mai facă parte din Consiliu în condiţiile reducerii masive a finanţării unor proiecte de cercetare aflate deja în derulare.

Dima a spus că decizia unilaterală a ministerului de a reduce ”inechitabil” finanţările proiectelor aflate în derulare din 2011-2012 ar afecta în jur de 300 de astfel de proiecte şi aproape 1.500 de cercetători.

Este vorba despre proiectele de cercetare exploratorie (PCE) din 2011, ale căror bugete ar urma să fie reduse cu 55% şi de proiectele complexe de cercetare exploratorie PCCE din 2012, în cazul cărora tăierea s-ar ridica la 50%.

De altfel, oficiali din Ministerul Educaţiei au declarat pentru Mediafax că nu au înregistrat până luni nicio demisie a membrilor CNCS, dar au luat la cunoştinţă din presă despre acestea şi vor urgenta procedurile privind noua componenţă a forului, care ar urma să fie anunţată ”zilele următoare”, viitorii membri fiind propuşi de universităţi.

”Totuşi, luând act de anunţul celor 17 membri ai CNCS, Ministerul Educaţiei Naţionale va urgenta procedurile de completare a Consiliului, astfel încât derularea proiectelor curente să nu fie prejudiciată”, au precizat sursele citate.

Noii membri ai CNCS, propuşi de universităţile din care provin, vor fi desemnaţi în zilele următoare, în noua structură nefiind niciun nume din actualul Consiliu, au mai spus sursele citate de Mediafax.

Nemulţumirile cercetătorilor

Mihai Dima, preşedintele ales al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) din ianuarie 2013, a explicat vineri pentru adevarul.ro că toţi cei 17 membri ai consiliului, înfiinţat în 2011, au decis să-şi dea demisia în bloc, o premieră în lumea cercetării din România, motivând reducerea masivă şi dezechilibrată a finanţării proiectelor de cercetare, fără consultarea CNCS.

"Suntem nemultumiţi de reducerea masivă a fondurilor alocate competiţiilor de proiecte de cercetare coordonate de CNCS, aceasta fiind realizată fără transparenţă şi fără să se ţină cont de propunerile Consiliului", a spus Dima.

Practic, în afară de suplimentarea finanţării, CNCS a cerut ca, în cazul unei reduceri a bugetului, tăierile să fie distribuite mai echilibrat între programele de cercetare din 2011 şi 2012, iar acestea să nu depăşească 20-40% din bugetele stabilite iniţial, la contractare proiectelor.

Însă, susţine preşedintele CNCS, există programe unde nu s-au făcut reduceri deloc, în timp ce în cazul altora bugetele au fost înjumătăţite, ceea ce "va duce la eşecul multor proiecte începute deja şi deci la irosirea banilor alocaţi până acum"

"Vorbim mai ales de proiectele cu caracter experimental, unde nu vor mai exista fonduri pentru întreţinerea şi utilizarea aparaturii de laborator. Cercetătorii sunt foarte nemulţumiţi şi debusolaţi. În condiţiile în care MEN face reduceri mari ale bugetelor proiectelor aflate în derulare, a căror selecţie a fost făcută cu evaluatori externi (astfel banii au ajuns la cei mai competenţi cercetători), tot MEN anunţa demararea unei competiţii noi de proiecte în care evaluarea se va face cu experţi cu recunoaştere "naţională şi internaţională" (altfel spus, cei mai mulţi vor fi români, dacă nu cumva toţi). Având în vedere ca în România cercetătorii dintr-un domeniu se cunosc toţi între ei, este clar că evaluarea nu poate fi obiectivă. În acest mod este deschisă calea pentru irosirea resurselor financiare, prin direcţionarea banilor în funcţie de interese şi intenţii ascunse", a mai declarat Mihai Dima pentru adevarul.ro.

Reacţia Ministerului Educaţiei

Ministerul Educaţiei  articol postat pe blogul Asociaţiei de pe adevarul.ro.

”Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a depus toate eforturile pentru demararea finanţării cercetării - dezvoltării - inovării, în conformitate cu Legea nr. 5 din 21 februarie 2013 (Legea bugetului de stat pe anul 2013). În prezent, sunt în curs de perfectare actele adiţionale pentru proiectele contractate anterior, respectiv contractele pentru proiectele din competiţiile Resurse Umane 2012, concomitent cu lansarea noii competiţii în cadrul programului Parteneriate. Urmează ca, începând cu semestrul al doilea al acestui an, să fie contractate proiectele Idei selectate prin competiţia încheiată la finele anului trecut”, se arată în comunicatul de presă de vineri al ministerului.

Astfel, susţin oficialii, programele componente ale Planului Naţional de Cercetare - Dezvoltare şi Inovare (PN II) beneficiază în anul 2013 de o finanţare globală de 647.915.000 lei, distribuită între cele şase programe (Resurse Umane, Capacităţi, Idei, Parteneriate în domeniile prioritare, Inovare, Susţinerea performanţei instituţionale).

Despre modul de distribuire a banilor în cadrul fiecărui program, reprezentanţii MEN spun că sumele s-au alocat ”ţinându-se cont de stadiul de derulare al proiectelor demarate, respectiv de necesitatea contractării proiectelor selectate în urma competiţiilor încheiate, în condiţiile deschiderii unei noi competiţii de proiecte”. 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite