Medicina, paşaport pentru Occident. De ce se bat absolvenţii de liceu pe locurile de la facultăţile de Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
admitere medicina

Medicina devine din ce în ce mai atrăgătoare pentru tineri, fiindcă le asigură un loc de muncă sigur oriunde în lume. Astfel că, an de an, concurenţa la universităţile de medicină şi farmacie este tot mai mare, iar dacă judecăm după prezenţa de la simulările de anul acesta, concurenţa la examenele de admitere care vor avea loc spre finele lunii va fi mai mare decât anul trecut, susţin rectorii.

Înscrierile încep azi la majoritatea universităţilor de profil şi se încheie în cel mult o săptămână, apoi urmează testele-grilă. Cei mai mulţi dintre absolvenţii de liceu care aleg acest profil o fac însă cu gândul să emigreze. Asta pentru că în străinătate doctorii sunt plătiţi cu bani grei, iar în România salariul unui medic rezident este de 800 de lei, la care se adaugă, mai nou, o bursă lunară de 670 de lei.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Capitală, spre exemplu, la simulările din primăvară de la specializarea Medicină generală au fost cinci candidaţi pe loc, spune rectorul universităţii, doctorul Ioanel Sinescu. „La Medicină dentară au fost şi mai mulţi, câte 10 pe loc,  şase pe loc la Farmacie şi trei pe loc la Asistenţă medicală. Cred că la vară vor fi mai mulţi candidaţi pe loc faţă de anul trecut”, adaugă Sinescu.

La admiterea din 2013, concurenţa a fost de opt pe loc la Medicină, 10 pe loc la Medicină dentară, opt pe loc la Farmacie şi trei pe loc la Asistenţă medicală, în total fiind vorba de 3.800 de candidaţi. 

„De la an la an, concurenţa este tot mai aprigă. Aproximativ 80% din absolvenţii din anii trecuţi au intrat la rezidenţiat în România sau au plecat în străinătate”, mai spune Sinescu.

Concurenţă a fost şi la examenele de pregătire a admiterii din universităţile de Medicină din ţară. La UMF „Grigore T. Popa” din Iaşi, la simulare au fost trei pe loc la Medicină şi patru pe loc la Medicină dentară. De asemenea, la UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj, anul trecut au fost trei candidaţi pe loc la buget la Medicină, doi candidaţi pe loc la buget la Medicină dentară, patru pe loc la Asistenţă medicală şi trei pe loc la Farmacie. Iar la simularea de admitere de anul acesta au fost 895 de candidaţi pe cele peste 600 de locuri de la buget, adică în jur de 1,5 candidaţi pe loc. 

Salarii prea mici în ţară

Deşi facultăţile de medicină din România scot specialişti de top, devenind astfel un magnet şi pentru studenţii străini, ţara noastră îi pierde pe cei mai mulţi dintre ei din cauza salariilor foarte mici,

care nu le permit să trăiască decent de pe urma muncii lor. 

„Un medic începător primeşte 800 de lei net, iar acum vor primi şi o bursă de 150 de euro, ceea ce este un semn că lucrurile au început să se schimbe în bine, dar rămâne de văzut în următorii ani câţi vor alege să-şi practice meseria în România. De regulă, anual pleacă din ţară în jur de 3.000 de medici”, spune Vasile Astărăstoae, rectorul UMF „Grigore T. Popa” din Iaşi şi preşedintele Colegiului Medicilor din România. 

De fapt, majoritatea studenţilor intră la medicină cu gândul că vor pleca din ţară. Ioana, o studentă din anul II la Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila“ din Capitală, spune că, în anul ei, studenţii sunt împărţiţi în două tabere, pro şi contra emigrării. 

„Am dat la medicină pentru că am avut nevoie de o provocare, dar şi pentru a ajuta oamenii necondiţionat, e un act ce dă sens vieţii, cel puţin asta simt eu. Eu vreau să plec din ţară, unul dintre motive fiind salariul, dar alt motiv ar fi calitatea muncii şi condiţiile din spitale, care la noi sunt depăşite. Mă refer în special la echipamentul chirurgical. În ceea ce priveşte opţiunea colegilor mei, sunt două tabere majore: cei care vor să plece din aceleaşi motive pentru care vreau şi eu să plec şi cei care vor să rămână dintr-un soi de mândrie şi ataşament de locul în care au trăit. Însă, din experienta mea, toţi oamenii care au avut posibilitatea să plece şi nu au făcut-o au regretat ulterior“, povesteşte Ioana.

Calendar admitere UMF

  • UMF Carol Davila Bucureşti: 

    Înscrieri: 14-18  iulie

    Examen: 23 iulie

  • UMF Gr. T. Popa Iaşi:

    Înscrieri: 14-20  iulie

    Examen: 23 iulie

  • UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca:

    Înscrieri: 14-19  iulie

    Examen: 23 iulie

  • UMF Timişoara:

    Înscrieri: 14-18  iulie

    Examene: 22 şi 23 iulie

  • UMF Tg. Mureş:

    Înscrieri: 14-19  iulie

    Examen: 23 şi 25 iulie

  • UMF Craiova:

    Înscrieri: 11-21  iulie

    Examen: 23 şi 25 iulie

 Deficit de medici în Europa

Piaţa occidentală este pregătită să-i absoarbă şi să le ofere salarii decente tinerilor care termină Medicina, şi nu doar datorită pregătirii lor. Sociologul Mircea Kivu,  spune că statisticile arată că există un deficit de medici în Europa ce nu poate fi acoperit numai de absolvenţii universităţilor de medicină din Occident.  

„Pregătirea unui medic costă foarte mult comparativ cu pregătirea altor specialişti. Ceea ce înseamnă că, practic, noi plătim aceşti bani ca să formăm medici pentru statele occidentale. Asta este o socoteală pe care nu o fac guvernanţii, dacă le-ar da salarii mai mari doctorilor atunci ar beneficia şi societatea românească de cei mai buni medici pe care îi produc universităţile de la noi. Chiar şi cu aceste burse pe care le oferă acum, salariile din Occident tot sunt mai atrăgătoare”, spune Kivu.

El apreciază că Medicina este una dintre puţinele facultăţi care le asigură studenţilor un loc de muncă oriunde în lume.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite